Νίκος Δενδιας: Όπως ξέρετε, η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο – Δεν είναι όλοι φίλοι μας δίπλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημιουργία δύο θόλων, ενός αντιαεροπορικού και ενός anti-drone, αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος επισήμανε πως για την υλοποίησή τους έχει ήδη δεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να δημιουργήσει οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών «οι οποίες θα μπορέσουν να παράξουν καινοτόμα προϊόντα, που να καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 26/4 στο στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», στην έκθεση «BEYOND 2024» στη Θεσσαλονίκη.

https://twitter.com/nikosdendias/status/1783853919006818746?s=61&t=69qM24fvfz5o3nkoW_wjtw

Όπως είπε, θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο θα πάρει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα τις προκηρύξει σε αυτό το οικοσύστημα. Τόνισε δε ότι το αμυντικό μας οικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ το αμελητέο, όπως το χαρακτήρισε, 0,74% και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αγοράζει εξοπλισμό από το εξωτερικό «για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, και, για να γίνει αυτό, πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας».

«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα –λέω πάντα– δεν είναι Λουξεμβούργο. Δεν είναι όλοι φίλοι μας δίπλα, δεν μας ρίχνουν γαρύφαλλα. Κοιτάτε το ναυπηγικό πρόγραμμα, παραδείγματος χάρη, της γειτονικής μας Τουρκίας. Κοιτάξτε το πρόγραμμα drone της γειτονικής μας Τουρκίας. Εμείς απέναντι σε αυτά πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέω να μπούμε σε έναν διαγωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής», υποστήριξε ο ΥΕΘΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι βρέθηκαν στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που, αν εξελιχθούν, θα μας εκπλήξουν όλους, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξε πλήρης έλλειψη σύνδεσης με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα. Χαρακτήρισε δε τεράστια ευκαιρία το πρόγραμμα «Constellation», το οποίο συν-σχεδιάζουμε με τις ΗΠΑ και προβλέπει παραγωγή φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία και service στα βαπόρια της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού. «Άρα, μιλάμε για μια δουλειά που θα τραβήξει στα ναυπηγεία μας 60-70 χρόνια», επισήμανε.

  1. Έτσι τόσο απλά πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα.
    Και μέχρι χθες τι αγοράζαμε τι πληρώναμε πως θωρακίζαμε την χώρα?
    Για να στέλνουμε εξοπλισμό στην Ουκρανία
    Για να μας πιέζουν οι σύμμαχοι φίλοι μας να στείλουμε και άλλο εξοπλισμό.
    Για να χρεώνεται ο φορολογούμενος με υπέρογκα ποσά που ποτέ δεν ελέγχονται, αλλά οι υπηρεσίες πρέπει να διευρυνθούν, ώστε οι ευθύνες να μοιράζονται, να αυξάνονται, να χάνονται.
    Αυτή η τεράστια ευκαιρία έτσι ξαφνικά προέκυψε στο σήμερα, το πρόγραμμα «Constellation», το οποίο συν-σχεδιάζουμε με τις ΗΠΑ και προβλέπει παραγωγή φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία.
    Μέχρι χθες για τα Ελληνικά Ναυπηγεία τα υπολόγιζαν οι φίλοι μας?
    Τουλάχιστον ας κρατήσουμε κάπως τα προσχήματα.
    Κτύπησε κόκκινο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο γενικότερα και το παιχνίδι γυρίζει διαφορετικά.
    Απώτερος σκοπός να μην ξεκόψουμε από τους δεδομένους, για όλα τα άλλα υπάρχει τρόπος να αναζητούν λύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ