ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ για τις συνέπειες που προκαλεί στην αμυντική θωράκιση της χώρας, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις δωρεές οπλικών συστημάτων προς το Κίεβο. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις από Αμερικανούς και Ευρωπαίους προκειμένου να παραδώσει στην Ουκρανία τις συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων S-300 που είναι εγκατεστημένες στην Κρήτη.
Παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και την ένοχη σιωπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει σε μυστική συμφωνία προκειμένου να παραδώσει τους S-300 στον Ζελένσκι. Αλλωστε μέχρι τώρα η χώρα μας έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της Ουκρανίας με πυρομαχικά και όπλα.΄
Όλες οι μεταφορές έγιναν εν κρυπτώ, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η Βουλή. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο, αποφάσισαν να αποσυναρμολογήσουν το εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Ολόκληρος ο μηχανισμός παραγωγής δεν πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλο χώρο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, θα δοθεί ως δώρο στην Ουκρανία για να μπορεί να παράγει πολεμικό υλικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times, καταγγέλλει την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και κρυφές συμφωνίες με την Ουκρανία. Υπενθυμίζει επίσης τα ευχαριστήρια του Ζελένσκι στον πρωθυπουργό, που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση.
Εντονες πιέσεις
Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονες πιέσεις από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να ζητήσει περισσότερη βοήθεια σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα, αναφέρει το πρώτο θέμα των Financial Times.
Επείγουσα έκκληση
Το Κίεβο απηύθυνε αυτό το μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους του για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot MIM-104 ή τα σοβιετικής ανάπτυξης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία εναντίον των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στην πλατφόρμας X την Κυριακή: «Τα Patriots μπορούν να αποκαλούνται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές αντί να στέκονται ακίνητα κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Süddeutsche Zeitung: Οι Offshore εταιρείες του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει την αποστολή, ενός συστήματος Patriot. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα «παρότρυναν» προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσωπα που είχαν ενημέρωση για τις συζητήσεις.
Οι δύο ηγέτες, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot καθώς και άλλα, όπως τα S-300, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή. «Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά», δήλωσε μία από την πηγή.
Λιγότερη πίεση
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ασκείται λιγότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες επίσης διαθέτουν Patriot, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολών στο Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Ουκρανία διαθέτει σήμερα τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία, πριν από την ανακοίνωση του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα. Το Κίεβο διαθέτει επίσης πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300 και S-200. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, μια τροποποιημένη και αναβαθμισμένη έκδοση του τελευταίου χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-22M3 μεγάλου βεληνεκούς πάνω από την περιοχή Σταβροπόλσκι Κράι της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.
Τα συστήματα αεράμυνας είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο.
Οι πιέσεις για τη δωρεά των συστημάτων θα ενταθούν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και των 27 κρατών μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το Κίεβο θεωρείται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα γερασμένα συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και διαθέτουν εμπειρία.
Νέες δυνατότητες
«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνάς τους, για να είμαστε πολύ ειλικρινείς», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις προετοιμασίες της συνάντησης. «Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να διαθέσει».
Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν επικοινώνησαν με τους Financial Times. Ο Σάντσεθ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι τον περασμένο μήνα ότι η Ισπανία «θα παραδώσει νέες δυνατότητες το 2024 για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει νέες υποσχέσεις για προμήθειες αεράμυνας «θα ανακοινωθούν σύντομα», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις χώρες ή τον οπλισμό.
Το ΝΑΤΟ διενήργησε έναν έλεγχο των δυνατοτήτων αεράμυνας που διαθέτουν τα κράτη μέλη του και πού έχουν αναπτυχθεί, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «η χαρτογράφηση αυτή επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Patriot, που είναι διαθέσιμα για να παρασχεθούν στην Ουκρανία».
Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και του Ζελένσκι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα συζητήσουν επίσης την κρίση στη Μέση Ανατολή και το Σουδάν, αλλά η Ουκρανία παραμένει το πιο κρίσιμο ζήτημα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Νμίτρο Κουλάμπα και ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ θα συμμετάσχουν στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Η πιο σημαντική συζήτηση θα είναι να προσδιοριστεί τι μπορούν να κάνουν τα κράτη μέλη για να υποστηρίξουν την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Διαψεύδει η κυβέρνηση
Ερωτώμενος σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε αρχικά ότι η χώρα μας στηρίζει την Ουκρανία, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί και τόνισε:
«Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατά ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή αεράμυνα της χώρας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε διαψεύσεις. Σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά.».
«Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε πίεση», υποστήριξε.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης
«Μετά και τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να απαντήσουν άμεσα για το εάν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε πιέσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παραχωρήσει τα αντιπυραυλικά συστήματα S 300 στην Ουκρανία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
«Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος κ. Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία.
Στη διάρκεια του briefing επίσης, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «είναι κάτι καλό να συμβαίνει» το να παρεμβαίνουν δημοσιογράφοι ή εξωθεσμικοί παράγοντες για να αλλάζουν ή να τροποποιούνται κυβερνητικά νομοθετήματα, κάτι που αποκάλυψε με ενθουσιασμό ο εκλεκτός υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και οπαδός του χουντικού συνθήματος «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» κ. Αυτιάς. Μας είπε δηλαδή σήμερα ο κ. Μαρινάκης ότι η κυβέρνηση ακούει και προσαρμόζεται στις παρατηρήσεις τρίτων και «φίλων» της για κρίσιμα νομοσχέδια, την ίδια ώρα που συστηματικά αγνοεί τις θεσμικές επισημάνσεις και τις τροπολογίες της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Είναι τουλάχιστον ατυχές να κατηγορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο εκπρόσωπός της τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της όταν έχει συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιό της, προβεβλημένη υμνήτρια του Κασιδιάρη!
Όσον αφορά την «κρουαζιέρα» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, μάλλον ο κ. Μαρινάκης μπερδεύτηκε με τις βουτιές του κ. Μητσοτάκη στο Μαράθι, την ώρα που είχε ξεσπάσει η μεγάλη κρίση στην Μέση Ανατολή».