Κανείς δεν χρειάζεται προβληματικούς γείτονες κοντά στα σύνορά του. Και η καλύτερη τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να τους παρέχουμε τη μέγιστη βοήθεια, η οποία θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν, αν όχι σε όλα, τουλάχιστον στα πιο πιεστικά προβλήματα. Αυτόν ακριβώς τον δρόμο έχει επιλέξει η Άγκυρα στις σχέσεις της με τη Βαγδάτη.
Επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ ξεκινά σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τελευταία φορά τη Βαγδάτη ως πρωθυπουργός το 2011.
Οι προετοιμασίες για την τρέχουσα επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη ξεκίνησαν το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Και η προετοιμασία περιελάμβανε όχι μόνο τον συντονισμό των κειμένων των εγγράφων που έπρεπε να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της, αλλά και προκαταρκτικές διαβουλεύσεις «στο πεδίο», για τις οποίες πολιτικοί ‘τουρκικής στρατηγικής’ όπως ο Χακάν Φιντάν, ο Ιμπραήμ Καλίν και ο Γιασάρ Γκιουλέρ πέταξαν προσωπικά στο Ιράκ.
Αλλά το κύριο σημείο της επίσκεψης Ερντογάν, χωρίς καμία αμφιβολία, θα είναι η ανάπτυξη μιας κοινής θέσης μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης στον αγώνα ενάντια στους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν- PKK, που είναι εδραιωμένοι στο ορεινό βόρειο Ιράκ.
Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι κατά την επίσκεψη προγραμματίζεται να υπογραφούν περισσότερες από 20 συμφωνίες σε τομείς όπως οι μεταφορές, η υγεία, η επιστήμη, η γεωργία, οι υδάτινοι πόροι και η ενέργεια. Και επίσης μια συνολική συμφωνία πλαίσιο με στόχο τη μεταφορά των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο.
Σχεδιάζεται η έναρξη του έργου Development Road – για τη σύνδεση του αναπτυσσόμενου ιρακινού λιμανιού Grand Faux με τα νότια σύνορα της Τουρκίας, κατασκευάζοντας τόσο σιδηροδρομική όσο και οδική υποδομή συνολικού μήκους 1.200 χιλιομέτρων. Επιπλέον, τα μέρη είναι αποφασισμένα να δώσουν μια δεύτερη πνοή στον πετρελαιαγωγό Ιράκ-Τουρκίας, ο οποίος είναι ανενεργός εδώ και δέκα χρόνια.
Ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να έχει μεγάλη συνάντηση με ηγέτες του Ιρακινού Τουρκμενικού Μετώπου (ITF) και σημαντικούς εκπροσώπους της Τουρκμενικής κοινότητας, οι οποίοι, αναμφίβολα, θα ζητήσουν βοήθεια από τον Ερντογάν στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν την πολιτική εκπροσώπηση και τα δικαιώματα των Τουρκμενική κοινότητα στο Ιράκ.
Αλλά το κύριο σημείο της επίσκεψης, χωρίς καμία αμφιβολία, θα είναι η ανάπτυξη μιας κοινής θέσης μεταξύ της Άγκυρας και της Βαγδάτης στον αγώνα ενάντια στους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Μετά την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν και του Ιμπραήμ Καλίν στη Βαγδάτη, οι ιρακινές αρχές ανέθεσαν στο PKK το καθεστώς μιας «απαγορευμένης οργάνωσης στο Ιράκ». Ένα σημαντικό βήμα – αλλά όχι αρκετό. Η τουρκική πλευρά επιμένει να της δοθεί το καθεστώς «τρομοκρατικής οργάνωσης» στο Ιράκ.
Ένα τέτοιο βήμα θα διευκόλυνε σημαντικά τις ενέργειες της Τουρκίας στον αγώνα κατά των Κούρδων αυτονομιστών, καθώς θα άρει τη νομική αβεβαιότητα σχετικά με τις ενέργειες του τουρκικού στρατού στο ιρακινό έδαφος.
Οι ιρακινές αρχές δεν το εμποδίζουν ιδιαίτερα τώρα – αλλά η «καλή τους θέληση» είναι ένα πράγμα σήμερα, αλλά αύριο έχει φύγει. Και είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα όταν η Βαγδάτη αναγνωρίζει επίσημα τους Κούρδους μαχητές ως τρομοκράτες.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η θέση των ιρακινών αρχών στο θέμα της αναγνώρισης των μαχητών του PKK ως τρομοκράτες είναι θέμα ενδοιρακινής πολιτικής ίντριγκας και χειραγώγησης.
Επιπλέον, οι αντίπαλοι της κίνησης της Βαγδάτης δεν έχουν ξεκάθαρα επιχειρήματα. Όλα είναι στο επίπεδο του «δεν ακολουθούμε πολύ το παράδειγμα των Τούρκων» – και το παραδοσιακό Ιρακινό «πόσο θα μας πληρώσει η Άγκυρα για αυτό; Και δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε υψηλότερη τιμή μαζί της;»
Ο προγραμματισμός εκκαθάρισης των Κούρδων αυτονομιστών
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη της αεροπορίας, πραγματοποιούν χτυπήματα σε τουλάχιστον 10 σημεία στο Ιράκ, σε μέρη όπου συγκεντρώνονται μαχητές και εναντίον των υποδομών τους.
Αυτό το καλοκαίρι, η Tουρκία, μαζί με το Ιράκ, ανακοίνωσε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που θα πρέπει να θέσει τέλος στις δραστηριότητες του PKK στο ιρακινό έδαφος.
Όμως, προφανώς, η τουρκική πλευρά αποφάσισε να ενισχύσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη – και ξεκίνησε την υποσχεθείσα επιχείρηση επέκτασης της «ζώνης ασφαλείας» στο βόρειο Ιράκ λίγο νωρίτερα, «πριν από την άφιξη του προέδρου».
Όπως έγινε γνωστό πριν από περίπου μία ημέρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη της αεροπορίας, εξαπολύουν επιθέσεις σε τουλάχιστον 10 σημεία στο Ιράκ, σε σημεία συγκέντρωσης μαχητών και στις υποδομές τους.
Η επιτυχία αυτών των τουρκικών χτυπημάτων, για τα οποία δεν υπάρχει αμφιβολία, θα άρει κάθε αντίρρηση για τη δημιουργία ενός κοινού επιχειρησιακού κέντρου για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και του Ιράκ.
Και θα επιτρέψει στην Άγκυρα να δεσμεύσει τη Βαγδάτη στις θέσεις της. Τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.
—