Η Τουρκία ερμηνεύεται αποκλειστικά με όρους γεωπολιτικής όπου προσαρμόζονται ιστορικοί, θρησκευτικοί, εθνολογικοί και πνευματικοί παράγοντες.
Κύρια στρατηγική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας είναι ο νομαδισμός ο οποίος έγκειται σε τρία βασικά στοιχεία:
▫️Κινητικότητα
▫️Πρόκληση κόπωσης
▫️Συνθηκολόγηση
Η Τουρκία εφαρμόζει κυρίως αποδομητική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, διότι γνωρίζει πως η δεύτερη αναγκάζεται εν πολλοίς να συμβιβαστεί κυρίως με τις επιταγές της Ευρώπης, η οποία την Τουρκία την βλέπει ως εν δυνάμει συνέταιρο και όχι αντίπαλο.
Σκοπός της Τουρκίας είναι η πρόκληση πνευματικής κόπωσης κυρίως στην πολιτική ηγεσία, την οποία θεωρεί τον αδύναμο κρίκο αυτή τη στιγμή, και όχι να τα βάλει με τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας.
Σε επίπεδο εδάφους η Τουρκία από την δεκαετία του 70 έχει βάλει στόχο τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας στη θάλασσα, διότι η θάλασσα αποτελεί το στρατηγικό βάθος της Ελλάδας και η κυρία αιτία που ηττήθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Στα γειτονικά κράτη που είναι σαφώς πιο αδύναμα από την Τουρκία, εφαρμόζει την Οθωμανική πολιτική του εποικισμού όπως κάνει στην κατεχόμενη Κύπρο, τα βόρεια της Συρίας και πλέον στα εδάφη της Αρμενίας, ενώ παράλληλα στα Βαλκάνια επιδιώκει προσεταιρισμό των μουσουλμάνων.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο επιδιώκει περίσφυξη της Ελλάδας μέσω Λιβύης, Αλβανίας, Σκοπίων ώστε αυτή να αναλάβει αποκλειστικά το θαλάσσιο μέτωπο.
Η όλη στρατηγική είναι παλιά, δεν αποτελεί κάτι νέο και ερμηνεύεται πολύ εύκολα μέσω της ιστορίας.
Η Ελλάδα πρέπει να ξεσκονίσει τα βυζαντινά εγχειρίδια εξωτερικής πολιτικής, τα οποία εφαρμόζει δυστυχώς για εμάς η Τουρκία, εάν θέλει να της καταφέρει ζημιά.
https://twitter.com/qasireu/status/1781428984758088191?s=61&t=69qM24fvfz5o3nkoW_wjtw