Ο Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής και σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων του Πρόεδρου του ΣΥΡΖΑ, μιλά για την ακαδημαϊκή του διαδρομή, την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική, την οικογένεια του και τις ρίζες του.
Για την ακαδημαϊκή και δικηγορική του καριέρα
Η κ. Ζήνα Κουτσελίνη τον ρώτησε για το βιογραφικό του, οπού απάντησε «Έπειτα να σας πω ότι και τα στοιχεία του βιογραφικού καλά είναι. Αλλά το καλύτερο σε αυτές τις υποθέσεις όταν ασχολείται κανείς με τα κοινά είναι να είναι ενθουσιώδης, αισιόδοξος και να ξέρει που πάει. Και όταν έχεις και καλούς συνοδοιπόρους στη ζωή, όπως η οικογένειά σου, οι άνθρωποι που σε στηρίζουν και οι φίλοι σου»
Και συνέχισε λέγοντας «Κοίταξε, είμαι στο Δημόσιο Βίο περίπου 25 χρόνια. Σε διαφορετικές θέσεις. Είτε ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, στα αμφιθέατρα με τους φοιτητές. Δημόσιο βήμα είναι και αυτό. Είτε ως δικηγόρος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις Βρυξέλλες. Και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο όταν έχεις κάποιες ιδέες, κάποιο όραμα και κάποιο ενθουσιασμό και έχεις κάνει και κάποια διαδρομή, να προσπαθήσεις μπας και μπορέσεις να βάλεις και ένα λιθαράκι στα δημόσια πράγματα του τόπου σου.»
Για Τσίπρα και Κασσελάκη
«Ο ένας είναι η συνέχεια του άλλου», είπε για τον πρώην και τον νυν Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη και συνέχισε αναφέροντας «Και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την ποικιλία, αφού ανοίξαμε με ποικιλία, των προσώπων, των διαφορετικών ενδεχομένως προσεγγίσεων, των διαφορετικών αντιλήψεων και φιλοσοφιών καμιά φορά, αλλά με ένα κοινό παρονομαστή. Την συλλογική ευημερία. Δηλαδή πάμε να αφήσουμε κάτι συλλογικά. Εμείς απεχθανόμαστε την ατομική ευημερία του καθενός. “Εγώ τα κατάφερα. Εσύ τα κατάφερες. Οι άλλοι να πάνε να πνιγούν”. Είναι αντικοινωνικό. Μια κοινωνία δεν πάει ποτέ μπροστά με τις ατομικές, μεμονωμένες επιτυχίες του καθενός μας. Μια κοινωνία θα πάει μπροστά αν σηκώσουμε το χέρι, το τείνουμε στον διπλανό μας και του πούμε «έλα και εσύ».
Για Παπανώτα και Μπεκατώρου
«Αναφερόμουν πριν στις ίσες ευκαιρίες. Ωραία. Είναι σημαντικό ένα κόμμα να πιστεύει στις ίσες ευκαιρίες. Ίσες ευκαιρίες να έχει το παιδί του αγρότη, να έχει και το παιδί που μεγάλωσε στην πόλη και στο κολονάκι. Θέλουμε ίσες ευκαιρίες.»
«Ίσες ευκαιρίες θέλαμε να δώσουμε και σε όλο τον κόσμο, προσέξτε, για να γεννηθεί ένα ψηφοδέλτιο μέσα από τα σπάργανα της κοινωνίας. Αυτό που κάναμε είναι, όποιος πιστεύει ότι θέλει να προσφέρει, να καταθέσει το ενδιαφέρον του. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία που αναδεικνύει ένα ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά μέσα από τον κόσμο.»
«Είναι κάτι το οποίο το αφήνουμε ήδη πίσω μας και κοιτάμε μπροστά και σήμερα παρουσιάζουμε και το ψηφοδέλτιό μας.»
«Είναι πολιτική στάση. Δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ ευαίσθητος σε αυτά τα ζητήματα. Έχουμε σηκώσει πολύ το θέμα της κακοποίησης, της γυναικοκτονίας.»
«Προσέξτε, και η κυρία Μπεκατώρου εξελέγη. Προσέξτε, δεν τοποθετήθηκε, εξελέγη. Άρα λοιπόν, όλοι μας εξελέγημεν. Και δεν ξέρω ο κύριος Παπανώτας πώς το εννοούσε, αν το εννοούσε, αλλά ακριβώς επειδή τα αντανακλαστικά είναι τόσο ευαίσθητα, νομίζω ότι έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει και πάνω παρακάτω.»
«Δεν το ξέρω. Δεν ξέρω τη διαδικασία της εσωτερικής. Πάντως έχω την αίσθηση ότι έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει.»
«Ξέρετε κάτι. Νομίζω ότι όλο αυτό έγινε με έναν τρόπο κομψό και σωστό, χωρίς κάποιος να αισθανθεί έτσι αδειασμένος με αυτό που λέμε, αλλά επανέρχομαι στην ουσία. Πρέπει και το περιεχόμενο και η εκφορά του λόγου να είναι αντίστοιχη με τις αξίες, με τις θέσεις.»
Επίσης τόνισε την αντιμετώπιση που είχαν αντίστοιχα περιστατικά εντός του κυβερνόντος κόμματος λέγοντας «Τις προάλλες έγιναν δηλώσεις από βουλευτές, εν ενεργεία βουλευτές, όχι ανθρώπους σε προκριματικές διαδικασίες, εν ενεργεία βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σεξιστικά, ομοφοβικά σχόλια. Και δεν πήρε θέση καν το κυβερνέων κόμμα για αυτά να τα καταδικάσει. Δείχνει ο καθένας και τα αντανακλαστικά του, όπως επίσης και τις προτεραιότητες του. »
Για την ευρωβουλή
Για το τι μπορεί να προσφέρει στην Ευρωβουλή απάντησε «Είμαι 25 χρόνια στα ευρωπαϊκά πράγματα, ως καθηγητής του ευρωπαϊκού δικαίου. Είμαι και δικηγόρος, αλλά 22 χρόνια ενεργός δικηγόρος σε υποθέσεις ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου της ενέργειας. Όπως σας είπα πριν, πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω. Το γνωρίζω το αντικείμενο. Ήμουν εκεί στις κρίσιμες αποφάσεις. Θα είμαι εκεί με αυστηρή κριτική, με διεκδίκηση, αλλά και με γνώση. Και με ενθουσιασμό. Άρα λοιπόν για μένα είναι μια σχετικά αυτονόητη μάχη. Δεν μου αρέσει να τσαλαβουτάω σε ετερόκλητες εκλογικές μάχες. Πότε από εδώ, πότε από εκεί. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε βιοπορίζομαι από την πολιτική.»
Για τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι
Με αφορμή τον προσωπικό του φίλο, πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, συνέκρινε τη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο «Α, βλέπω εδώ τον φίλο μου τον Ρέντσι, σε φωτογραφία. Ο οποίος επίσης ήταν ένας άνθρωπος που έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην Ιταλία ως πρωθυπουργός. Την περίοδο της κρίσης και την περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας έδινε μάχη όταν κάποιοι φώναζαν «Γερούν γερά και βάσα σόιμπλε». Μην τα ξεχνάμε αυτά.»
«Άρα λοιπόν ήταν για μένα μια αυτονόητη μάχη που ήθελα να τη δώσω μέσα από τη συλλογική προσπάθεια. Δεν είναι προσωπική η ατομική μάχη, είναι συλλογική προσπάθεια του κόμματός μου, του χώρου μου, των συνοδοιπόρων μου.»
Για τους γονείς του
«Ο πατέρας μου και η μητέρα μου εκπαιδευτικοί. Ο πατέρας μου υπηρέτησε ως Λυκιάρχης Γυμνασιάρχης, φιλόλογος-θεολόγος, παρακαλώ. Έχοντας κάνει και μια καριέρα ως αρχαιολόγος, δίπλα στον αείμνηστο στο Σπύρο Μαρινάτο, στη Σαντορίνη, στο Ακρωτήρι, κλπ. Έσκαβα κι εγώ μικρός, μαζί με τις δύο αδερφές μου. Έχω δύο αδερφές που σταδιοδρόμησαν ως αρχαιολόγοι-φιλόλογοι. Και η μητέρα μου σολίστ του πιάνου. Οπότε στο σπίτι είχαμε έναν κεφαλλονίτη πατέρα που τραγουδούσε και μια σολίστ-πιανίστα μητέρα που έπαιζε συνέχεια πιάνο.»