Βήμα 1
Για την κλασική ταραμοσαλάτα: Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό για 15 λεπτά και στη συνέχεια το στύβετε καλά και το κρατάτε στην άκρη. Βάζετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και τον ταραμά και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε το ψωμί, πιπέρι, λίγο από το λάδι και τον χυμό και αρχίζετε να τα αναμιγνύετε, ενώ συγχρόνως προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό και ελαιόλαδο, μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή γεύση και υφή της ταραμοσαλάτας.
Βήμα 2
Για την ταραμοσαλάτα με μελιτζάνα και άνηθο: Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε στη μέση κατά μήκος. Χαράζετε τη σάρκα τους και τις απλώνετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει αρκετά καλά η σάρκα τους.
Βήμα 3
Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό για 15 λεπτά και στη συνέχεια το στύβετε καλά και το κρατάτε στην άκρη. Βγάζετε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και με ένα πιρούνι βγάζετε όλη τη σάρκα και τη βάζετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τον ταραμά και τον άνηθο. Πολτοποιείτε τα υλικά και προσθέτετε το ψωμί, το ξίδι και αρχίζετε να τα αναμιγνύετε, ενώ συγχρόνως προσθέτετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βήμα 4
Για την ταραμοσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης: Βάζετε τις πιπεριές Φλωρίνης στον φούρνο και τις ψήνετε στους 200οC για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν αρκετό χρώμα και να φουσκώσει η φλούδα τους. Βγάζετε τις πιπεριές από τον φούρνο, τις βάζετε μέσα σε ένα μπολ και τις σκεπάζετε με μεμβράνη για 10 λεπτά περίπου.
Βήμα 5
Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό για 15 λεπτά και στη συνέχεια το στύβετε καλά και το κρατάτε στην άκρη. Βγάζετε τη μεμβράνη και ξεφλουδίζετε τις πιπεριές. Βάζετε τις πιπεριές στο μπλέντερ και προσθέτετε τον ταραμά, τα κρεμμύδια και τα πολτοποιείτε. Στη συνέχεια προσθέτετε το ψωμί, πιπέρι, τη μισή ποσότητα από τον χυμό λεμόνι και το ελαιόλαδο. Αρχίζετε να αναμιγνύετε, ενώ συγχρόνως προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμόνι, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κατή