Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σύστημα αεράμυνας παρόμοιο με το «Iron Dome» στο Ισραήλ, γράφουν σήμερα τα τουρκικά media.
Όπως είπε ο Δένδιας σε δηλώσεις του, στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, το Ισραήλ χρησιμοποίησε επιτυχώς το Iron Dome ενάντια στις επιθέσεις UAV και πυραύλων από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα και είπε: «Εξετάσαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και αποφασίσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη ενός συστήματος αεράμυνας».
Ο Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα χάνει χρόνο σε αυτόν τον τομέα και ότι η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στα UAV.
Ο Έλληνας υπουργός είπε:
«Η Τουρκία έχει μια σοβαρή ευκαιρία να παράγει τα δικά της μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Έκανε ένα βήμα πολύ μπροστά. Δεν το είδαμε αυτό αρκετά νωρίς. Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που έχουν σημειώσει πρόοδο σε αυτό το θέμα, αλλά ολόκληρο το σύστημα καινοτομίας μας δεν είναι έτσι, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και να παράγουμε σε μεγάλους αριθμούς», έκανε την εκτίμηση.
Η κρίση για το Θαλάσσιο Πάρκο
Σχολιάζοντας την αντίδραση της Τουρκίας στο σχέδιο της Ελλάδας να ανακηρύξει «θαλάσσιο πάρκο» στο Αιγαίο, ο Δένδιας είπε: «Κατά τη γνώμη μου, αυτό που έκανε η Τουρκία ήταν απαράδεκτο.
Δηλαδή, όταν θα πάω να ψαρέψω στους Αντίπαξους (στο Ιόνιο), θα τηλεφωνήσω στον Τούρκο Πρέσβη και θα ρωτήσω αν μπορώ να ψαρέψω πέρα από τα 6 μίλια», είπε (με ειρωνική διάθεση).
Ο Δένδιας υποστήριξε ότι το σχέδιο του θαλάσσιου πάρκου ήταν μια πρωτοβουλία για την προστασία της φύσης.
Υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί και τόνισε ότι ακόμη και η επίλυση απλών καθημερινών θεμάτων θα ήταν χρήσιμη για την αποφυγή μεγάλων εντάσεων.
Σε γραπτή δήλωση του (τουρκικού) Υπουργείου Εξωτερικών στις 9 Απριλίου αναφέρεται: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη χαλάρωση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.
«Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τα προβλήματα και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας», ανακοίνωσε το υπουργείο.
—