Η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν κοινά σύνορα, τα οποία πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό, επομένως μαζί πρέπει να επιμείνουμε ότι η Βουλγαρία θα είναι μέρος της συμφωνίας Σένγκεν για δωρεάν χερσαία ταξίδια ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Το κοινό μέλλον Ελλάδας και Βουλγαρίας περνά και από τη συνδεσιμότητα της πληροφορίας.
Αυτό δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Βουλγαρικού Τηλεγραφικού Πρακτορείου (BTA) Κίριλ Βάλτσεφ στο πέμπτο διασυνοριακό συνέδριο στο πλαίσιο του έργου BTA «Η Ευρώπη στα Βαλκάνια: Ένα κοινό Μέλλον», που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, συνέδριο για το έργο πραγματοποιήθηκε στο Μπλαγκόεβγκραντ, όπου συμμετείχαν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, καθώς και το Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο «Neofit Rilski».
Είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, όχι μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα πρακτορεία ειδήσεων μας, σχολίασε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός διευθυντής του εθνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ANA-MPA, Αιμίλιος Περδικάρης , ο οποίος ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο.
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Βουλγαρικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο μας παρέχουν τις καλύτερες πληροφορίες, γιατί η ενημέρωση είναι θαύμα, είναι αξία, τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Άντον Μάρκοφ . Τόνισε ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε υψηλό επίπεδο.
Η βασική ιδέα του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg» μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (2021 – 2027) είναι ότι τα προβλήματα των γειτονικών χωρών μπορούν να λυθούν ταχύτερα και ευκολότερα στο πλαίσιο κοινής συνεργασίας, εξήγησε η Μαρία Νεζερίτη, επικεφαλής. της Διαχειριστικής Αρχής των Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ίδια, το πρόγραμμα «Interreg» αναπτύσσει δραστηριότητες που φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές των βουλγαροελληνικών συνόρων.
Η Αφροδίτη Λέλου από τη Διαχειριστική Αρχή των Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας της Ελλάδας μίλησε για τα αποτελέσματα και τις βέλτιστες πρακτικές που επιτεύχθηκαν στα πλαίσια των προγραμμάτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας για την περίοδο 2014-2020.
Σχολίασε ότι τέθηκαν 11 επενδυτικές προτεραιότητες για την περασμένη πέμπτη προγραμματική περίοδο (2014-2020). Η Λέλου παρουσίασε επίσης τις δυνατότητες για την τρέχουσα έκτη προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Αριστοτέλης» Γρηγόριος Ζαρωτιάδης παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εδαφικής Συνεργασίας στην επικράτεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα Βαλκάνια, με τίτλο HELICAS.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ζαρωτιάδη, οι συλλογικές προσπάθειες σημαντικών ελληνικών και βουλγαρικών φορέων οδήγησαν στην ίδρυση του HELICAS.
Μεταξύ αυτών των ιδρυμάτων είναι δέκα δήμοι, δύο ενώσεις δήμων, δύο εμπορικά επιμελητήρια, δύο ελληνικά πανεπιστήμια και δύο πανεπιστήμια από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και δύο ιδρύματα της κοινωνίας των πολιτών.
Μέχρι το τέλος Μαΐου 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συνοριακή διέλευση Ρουντόζεμ – Ξάνθης, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η διευθύντρια σχεδιασμού και χρηματοδότησης της Εγνατίας Οδού Πετρούλα Μεντίζη . Η Μεντίζη παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα του έργου «CrossBo/Striving to βελτίωση της διασυνοριακής προσβασιμότητας» – ένα κοινό έργο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Βασικός στόχος του έργου INTERSYC II είναι η ανάπτυξη μεθόδων προστασίας των παιδιών σε κίνδυνο, καθώς και η βελτίωση του επιπέδου υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, τόνισε η Ιωάννα Μακρή από την ελληνική ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» .
Το έργο INTERSYC II (Ολοκληρωμένες Εδαφικές Αλληλεπιδράσεις για την Υγεία και την Παιδική Προστασία ΙΙ) αποτελεί συνέχεια του INTERSYC I, που υλοποιήθηκε την περίοδο 2013-2015, εξήγησε ότι το έργο υλοποιείται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ την περίοδο από 5 Σεπτεμβρίου 2017 έως 4 Δεκεμβρίου 2023 και η αξία του είναι 1.717.193,07 ευρώ.
Η Μακρή είπε ότι το έργο περιλαμβάνει τέσσερις κατευθύνσεις – προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσω της προώθησης ευρωπαϊκών μεθόδων, βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, βελτίωση της κοινωνικής φροντίδας, υποστήριξη που σχετίζεται με την πανδημία του Covid.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Παπαδόπουλος μίλησε για το έργο «Κοινωνική Πλάκα» που στοχεύει στη στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το «Social Plate» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg την περίοδο 2014-2020 με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεταξύ των βασικών στόχων του έργου είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων, η παροχή τροφής σε άτομα από ευάλωτες ομάδες, η μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας, η αλληλεπίδραση μεταξύ κοινωνικών οργανώσεων με παρόμοιους στόχους, η παροχή μακροχρόνιας απασχόλησης.
Το έργο «Πρόσβαση στην Κληρονομιά» προωθεί την ανάπτυξη προσβάσιμου τουρισμού για άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και άτομα με μειωμένη κινητικότητα, έγινε σαφές από την ομιλία στο συνέδριο του Πασχάλη Ψαλτόπουλου από την Ελληνική Υπηρεσία για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή .
Το έργο «Η Ευρώπη στα Βαλκάνια: Ένα κοινό Μέλλον» υλοποιείται από την BTA με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βασίζεται στο ήδη υλοποιημένο έργο «Η Ευρώπη στη Βουλγαρία Βαλκάνια: Ένα κοινό Μέλλον».
Μεταξύ των στόχων του έργου είναι η καλύτερη κατανόηση του ρόλου της πολιτικής συνοχής με έμφαση στα Βαλκάνια, η ευαισθητοποίηση για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μέσω της πολιτικής συνοχής, η προώθηση ενός ανοιχτού διαλόγου σχετικά με τα αποτελέσματα της εφαρμογής της σε τοπικό επίπεδο, καθώς και στην εμπλοκή των πολιτών σε θέματα που σχετίζονται με την πολιτική συνοχής.
Η έναρξη της σειράς συνεδρίων για το έργο δόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου πέρυσι στη Σόφια. Πέντε από τις διασυνοριακές διασκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής – στο Βουκουρέστι/Ρούσε, στην Αδριανούπολη/Χάσκοβο, στα Σκόπια/Κιουστεντίλ, στο Μποσίλεγκραντ και σήμερα στη Θεσσαλονίκη/Μπλαγκόεβγκραντ. Παρόμοιο φόρουμ πρόκειται να διοργανωθεί στο Βελιγράδι/Βίντιν.
BTA
—