Οκτώ οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ανακοίνωσαν την έναρξη επειγουσών δικαστικών διαδικασιών για να απαιτήσουν «αναστολή των παραδόσεων όπλων» από τη Γαλλία στο Ισραήλ.
Την ανακοίνωση που εξέδωσαν αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ATAK και Solidere, ανέφερε: «Ο κίνδυνος τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εξάγει η Γαλλία στο Ισραήλ να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά πολιτών στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας είναι ξεκάθαρα προφανής».
Έτσι, «η Γαλλία παραβιάζει τους σχετικούς διεθνείς κανόνες, ιδιαίτερα τη Συνθήκη για το εμπόριο όπλων και μπορεί να γίνει συνένοχος σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου, καθώς και σε πιθανή γενοκτονία», σύμφωνα με όσα έχουν ξεκινήσει ή σκοπεύουν να εξαπολύσουν τρεις επείγοντα νομικά μέτρα.
Στα τέλη Μαρτίου, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Sebastien Le Cornu αρνήθηκε ότι η Γαλλία είχε πουλήσει εξαρτήματα για φυσίγγια σε αυτόματα τουφέκια στο Ισραήλ , το οποίο ξεκίνησε πόλεμο στη Γάζα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.
«Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης Disclose και Marsactu, «η Γαλλία ενέκρινε, στα τέλη Οκτωβρίου 2023, την παράδοση στο Ισραήλ τουλάχιστον 100.000 τεμαχίων φυσιγγίων για πολυβόλα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στη Γάζα»– γράφει η L’humanité .
Ωστόσο, δύο ιστότοποι ερευνών είχαν αποκαλύψει ότι, «η Γαλλία, στα τέλη Οκτωβρίου 2023, επέτρεψε την παράδοση στο Ισραήλ τουλάχιστον 100.000 φυσιγγίων για πολυβόλα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στη Γάζα».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δικηγόρος Vincent Bringart, ο οποίος εκπροσωπεί έξι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλοπαλαιστινιακού Συνδέσμου Αλληλεγγύης, που σκοπεύει να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο στο Παρίσι για να απαιτήσει την αναστολή όλων των αδειών για εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, είπε: «Εκεί υπάρχει εξαιρετική αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες της επέμβασης της Γαλλίας σήμερα και την προμήθεια όπλων».
Ο δικηγόρος William Bourdon, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «πράξεις συμπαιγνίας που βασίζονται στην προμήθεια όπλων έρχονται σε σύγκρουση με το καθήκον αποτροπής της γενοκτονίας», τη στιγμή που ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 33.500 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στη Λωρίδα.
—