Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε με γραπτή ανακοίνωση στα σχέδια της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος. Στην ανακοίνωση τονίστηκε πως η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, για την Τουρκία δεν θα δημιουργεί νομικά αποτελέσματα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως υπάρχει βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών αλλά τονίζεται πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Επίσης έγιναν συστάσεις στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί για δικό της όφελος, το θέμα των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες».
Όλα αυτά που γράφουν οι τουρκικές φυλλάδες είναι για να τα γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου, αδυνατούν, δεν θέλουν, δεν μπορούν να καταπιούν το ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη στο αρχιπέλαγος, με ένα μέρος του βεβαίως να ανήκει στην γειτονική χώρα αυτό των 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης – Άρθρο 12: «Η ληφθείσα απόφασις τη 13η Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/30 Μαΐου 1913, και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου 1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, επικυρούνται, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης των συναφών προς τας υπό την κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρον 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν».
Υπάρχουν κάποιοι καλοθελητές, μερικοί τους λένε και «προδότες» που θα βγουν και θα πουν, μα θα κάνουμε το Αιγαίο ελληνική λίμνη; Μεγαλύτερη ανοησία και παραπληροφόρηση από αυτό δεν υπάρχει γιατί:
α) Είναι το Αιγαίο ελληνική λίμνη; Όχι από την στιγμή που είναι ελεύθερο για την ναυσιπλοΐα.
β) Μπορούν να παίρνανε πολεμικά καράβια; Βεβαίως, αρκεί να κάνουν αβλαβή διέλευση. Η αβλαβής διέλευση είναι κανόνας του δικαίου της θάλασσας, ο οποίος επιτρέπει σε ένα σκάφος να διέλθει από τα χωρικά ύδατα ενός ξένου κράτους υπό ορισμένους περιορισμούς, όπως κάθε πράξη που αποσκοπεί στη συλλογή πληροφοριών σε βάρος της άμυνας ή της ασφάλειας του παράκτιου κράτους.
Τι βλέπουμε από τα ανώτερο; Ότι κάθε αλλά πάρα λίμνη της Ελλάδος είναι το Αιγαίο, η Τουρκία βέβαια θέλει σώνει και καλά να αποκτήσει δικαιοδοσία εκεί που δεν της ανήκει, ό λόγος μάλλον είναι και πονηρός και έχει να κάνει με τα σχέδια της απέναντι στο έθνος μας, τα οποία ουδέποτε σταμάτησαν, έτσι προσπαθεί να πετύχει να περνάει τα πολεμικά της με ανοιχτά όλα τα συστήματα πολέμου ειδικά αυτα των υποβρυχίων της, οι λόγοι προφανείς.
Παράλληλά όμως η γειτονική χώρα παράνομα, παράτυπα και ως μη όφειλε έχει προσαρτήσει νησιά και βραχονησίδες που δεν τις ανήκουν και είναι «γκρίζες ζώνες» που έπρεπε να ανήκουν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Ίμβρος και η Τένεδος για τις οποίες προβλεπόταν στην Συνθήκη καθεστώς ελληνικής γηγενούς Αυτοδιοίκησης και Αυτο Αστυνόμευσης και των Λαγουσών Νήσων δίπλα στην Τένεδο!
Οπότε τις συστάσεις και τους τσαμπουκάδες εκεί που τους παίρνει, η Ελλάδα πορεύεται στο περιβαλλοντικά ζητήματα σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής ένωσης όπου ανήκει και η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων είναι ένα από αυτά. Τώρα αν αυτό δεν αρέσει στους Τούρκους πολίτικους δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μας.
Και για να τελειώνουμε με τα παραμύθια των γειτόνων μας, το τι θα κάνει η Ελλάδα με τα νησιά και τις βραχονησίδες της δεν είναι δικό σας θέμα και μπορούμε να σας γράφουμε σελίδες γιατί δεν είναι, η ουσία είναι μια, πέραν των τριών ναυτικών μιλίων ΟΧΙ ή στην γλώσσα σας ΗΑΥΙΡ.
Είναι καιρός η πατρίδα μας να περάσει σε μια συντονισμένη αντεπίθεση διεκδικώντας αυτά που της ανήκουν και στέλνοντας στον αγύριστο, τις ορέξεις και τα όνειρα θερινής νυκτός των Τούρκων. Για να Το πετύχουμε αυτό πρέπει πρώτα να απαλλαγούμε από την πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας, να αναπτύξουμε ομοψυχία και παράλληλα να αποκτήσουμε κυβέρνηση στιβαρή που να τιμά τον τόπο, τους αγώνες του, την ιστορία του.
Θεωρώ λάθος την αναφορά σε ν.μ. δεδομένου ότι στην συνθήκη της Λωζάνης, τόσο το γαλλικό όσο και το αγγλικό κείμενο, αναφέρονται σε μίλια και όχι σε ναυτικά μίλια. (1 μίλι=1.604,344 μέτρα, 1 ναυτικό μίλι=1.852 μέτρα) (Άρθρο 12: …..Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν)