Για «Οδυνηρή και πλήρης εγκατάλειψη από όλες τις Κυβερνήσεις, της περιοχής από πλευράς υγειονομικής περίθαλψη» κάνει λόγο, με υπόμνημα του, ο πρόεδρος του «Πνευματικού Κέντρου Δίβρης», Παιδίατρος, Σωτήρης Σωτηροπουλος
Με ένα υπόμνημα-έκκληση που έχει ως αποδέκτες τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, υφυπουργούς, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τους βουλευτές Ηλείας και άλλα πολιτικά πρόσωπα, ο πρόεδρος του «Πνευματικού Κέντρου Δίβρης», Παιδίατρος, Σωτήρης Σωτηροπουλος, εκπέμπει… SOS για την παρεχόμενη Υγειονομική περίθαλψη στην Ορεινή Ηλεία και την περιοχή της Δίβρης…
Αναλυτικά το περιεχόμενο του υπομνήματος:
«ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΕΚΚΛΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
α. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη
β. Υφυπουργoύς Υγείας κ.κ. Βαρζόπουλο και Θεμιστοκλέους
γ. Διοικητή 6ης ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας
δ. Βουλευτές Ηλείας και Κ.Ο, των κομμάτων της Βουλής
ε. Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Υπουργείου Υγείας κ. Καλύβα
στ. Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Φαρμάκη
ζ. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Κοροβέση
η. Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Παναγιωτόπουλο
ΘΕΜΑ: Οδυνηρή και πλήρης εγκατάλειψη από όλες τις Κυβερνήσεις, της περιοχής ορεινής Ηλείας από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης.
Αδήριτη ανάγκη άμεσου διορισμού γιατρού στο Περιφερειακό ΙΑΤΡΕΙΟ.
Έναρξη ενεργειών για οριστική λύση, με τη δημιουργία ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ στη Λαμπεία (Δίβρη) και όχι υποβάθμιση με τις κατά καιρούς εμβαλωματικές λύσεις
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Ο Σύλλογός μας έχοντας στο ενεργητικό του αγώνες δεκαετιών (από το έτος 1975) για την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των συμπολιτών μας, σε μια άγονη και απομονωμένη περιοχή της πλέον ορεινής Ηλείας, απευθύνεται σήμερα και προς Εσάς που αναλάβατε την ευθύνη και την τιμή να φροντίσετε την υγεία των κατοίκων που έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.
Το ενδιαφέρον του Συλλόγου μας, αλλά και των απανταχού συμπολιτών μας είναι διαχρονικό και με υπευθυνότητα θέσεων. Αλλά και προσωπικά ο υπογράφων, ως ιατρός με πολύχρονη εμπειρία και δράση περί τα υγειονομικά της χώρας μας, θητεύσας επί 10 χρόνια επικεφαλής της συνδικαλιστικής ηγεσίας των γιατρών του ΙΚΑ 1975-1984 (ΣΕΥΠΙΚΑ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) συγχρόνως μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ και ως πρόεδρος του ΤΖΑΝΕΙΟΥ Νοσ/μείου Πειραιά, είμαι βαθύς γνώστης του θέματος.
Μάλιστα, τολμώ να πω ότι ως ουσιαστικό υποστηρικτικό μέλος της Ομάδας σύνταξης του πρώτου Σχεδίου για το ΕΣΥ διαφώνησα (ως συνδικαλιστικό στέλεχος) ριζικά ως προς την μορφή και τον τρόπο εφαρμογής του ΕΣΥ. Και βέβαια δικαιώθηκα εκ των υστέρων με την τραγική κατάληξη του ΕΣΥ που πληρώνουν σήμερα όλοι Έλληνες.
Έτσι όπως θα αντιληφθείτε από τα κατωτέρω αναφερόμενα, η ανάλυση του θέματος «ανάγκη δημιουργίας ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ στην περιοχή της πλέον ορεινής Ηλείας» δεν είναι μόνο κάποιες σκέψεις και προβληματισμοί, αλλά υπεύθυνη πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας, για διερεύνηση, σχεδιασμό και υλοποίηση.
Α΄ ΛΙΓΑ ΧΩΡΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η περιοχή της πλέον ορεινής Ηλείας έχοντας -από αιώνων- ως διοικητικό, οικονομικό και κοινωνικό κέντρο την γενέτειρά μας κωμόπολη Λαμπεία (Δίβρη), παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και από υγειονομικής πλευράς. Είναι μια πολύ ορεινή και δύσβατη άγονη περιοχή, γεωγραφικά απομονωμένη με πολλά γύρωθεν χωριά του όμορου ορεινού όγκου Ηλείας-Αρκαδίας και Αχαΐας. Συγχρόνως είναι κομβικό σημείο διέλευσης σε καθημερινή βάση χιλιάδων διερχομένων επισκεπτών ανθρώπων και οχημάτων, καθόσον περνά από εκεί ο εμπορικός οδικός άξονας Πατρών-Τριπόλεως δηλ. η Εθνική οδός 111 (ή Ε.Ο.33) και ο τουριστικός-ιστορικός οδικός άξονας που συνδέει την Αρχ. Ολυμπία με τα Καλάβρυτα. Επί πλέον η Λαμπεία (Δίβρη) είναι ορεινό θέρετρο παραθερισμού, με μόνιμο πληθυσμό το χειμώνα 350 κατοίκων που τριπλασιάζεται το καλοκαίρι. Καθώς βρίσκεται επί της Εθνικής οδού 111 από Πάτρα μέχρι Τρίπολη (σε απόσταση 175χλμ) και από Αρχ. Ολυμπία μέχρι Καλάβρυτα (σε απόσταση 105χλμ) δεν υπάρχει ούτε ένα Κέντρο Υγείας στους οδικούς άξονες αυτούς, με αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα πέριξ χωριά της πλέον ορεινής περιοχής να στερούνται στοιχειώδους παροχής ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας.
Είναι αξιοπρόσεκτα ορισμένα ιστορικά στοιχεία για την Υγειονομική Περίθαλψη της περιοχής μας, που σας παραθέτουμε ώστε να τα γνωρίζετε, προκειμένου να συνεκτιμήσετε και να λάβετε τις αποφάσεις σας.
α. Η Λαμπεία (Δίβρη) από συστάσεως Ελληνικού Κράτους μέχρι την δεκαετία 1960, είχε 2 ή 3 ιδιώτες ιατρούς που παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε όλη την ευρύτερη όμορη ορεινή περιοχή Ηλείας-Αρκαδίας και Αχαΐας. Μάλιστα από το έτος 1955 λειτούργησε εκεί πλήρης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ με κρατικό Γιατρό, Μαία, αδελφή Νοσοκόμο και δύο άτομα βοηθητικό προσωπικό στο υφιστάμενο σήμερα σπουδαίο κτίριο, εκ ΔΩΡΕΑΣ των εν Αμερική Διβριωτών και Ηλείων. Το παραδοσιακό κτίριο αυτό υφίσταται ως «ΙΔΡΥΜΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΛΑΜΠΕΙΑΣ» (ΦΕΚ 242/1968), είναι ιδιοκτησίας Κοινότητας Λαμπείας (πρώην Δήμου Λαμπείας, νυν Δήμου Αρχ. Ολυμπίας) και έχει παραχωρηθεί με συμβολικό ενοίκιο στο Υπουργείο Υγείας. Από το 1955 που εγκαινιάστηκε, λειτούργησε ως πλήρης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ μέχρι τη δεκαετία του 1970-80, με θάλαμο 6 κρεβατιών βραχείας νοσηλείας (δηλ. προηγήθηκε της εποχής του κατά 50 χρόνια!!), με ακτινολογικό μηχάνημα, μικρό μικροβιολογικό αναλυτή, καρδιογράφο κλπ εξοπλισμό, υπό την προστασία και προσοχή του Συλλόγου μας επί σειρά ετών. (βλ. επισυναπτόμενα)
β. Για λόγους ιστορικής μνήμης και ανάδειξης της κοινωνικής προσφοράς της ιδιαίτερης πατρίδας μας Δίβρης, θεωρούμε σκόπιμο να σας αναφέρουμε και τα εξής εκπληκτικά (βλ επισυναπτόμενα):
β1. Σύμφωνα με ασφαλείς ιστορικές πηγές, καθόλη τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821, στη Δίβρη (τη λεγόμενη «Ηλειακή Μάνη») λόγω της γεωφυσικής θέσεώς της, λειτούργησε υποτυπώδες ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟΝ (Νοσοκομείο) για τους τραυματίες Αγωνιστές των μαχών με τους τούρκους (βλ. ιστορικό βιβλίο «Η ΔΙΒΡΗ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ» Ν.Β. Αναστόπουλου, εκδ. 1994 στη σελ.118)
β2. Το έτος 1932 (πριν 92 χρόνια), λειτουργούσαν στη Δίβρη «Παιδικές Εξοχές-Αναρρωτήριον καχεκτικών παιδιών» από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο, (βλ. εφημερίδα «ΗΧΩ» 22-8-1932)
β3. Το έτος 1954 (πριν 70 χρόνια), ιδρύεται ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΛΑΜΠΕΙΑΝ, παράρτημα του εν Πάτραις λειτουργούντος Σανατορίου «Αγιος Ανδρέας» δηλ. ο Υγειονομικός Σταθμός Λαμπείας, όπως περιγράφεται ανωτέρω (βλ. επισυναπτόμενο δημοσίευμα εφημερίδος «ΠΑΤΡΙΣ Πύργου», 30-12-1954).
Β΄ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΑΜΠΕΙΑΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΙΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.
α. Στην μεταπολιτευτική Κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας ο τότε Υπουργός Υγείας Καθηγητής ιατρικής αείμνηστος Σπύρος Δοξιάδης στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων των υγειονομικών σχηματισμών («Μέτρα Προστασίας της Υγείας», πρόδρομος του ΕΣΥ) προτείνει την δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Λαμπεία (παραπέμπουμε, στην υπ. αρ. Α3α/1707/3-12-1980 απάντηση του στη Βουλή των Ελλήνων βλ. επισυναπτόμενο) αλλά δεν ευδόκησε να υλοποιηθεί, γιατί πολεμήθηκε εσωτερικά από το ίδιο του το κόμμα της Ν. Δημοκρατίας.
β. Στην πρώτη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο πρώτος Υπουργός Υγείας ιατρός Παρασκευάς Αυγερινός μετά από πρόταση του βασικού μέλους της Ομάδας σύνταξης του Σχεδίου Νόμου του ΕΣΥ Καθηγητή Άρη Σισσούρα και πάλι προκρίνει τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή μας και προτείνει ως έδρα την Λαμπεία (παραπέμπουμε στις υπ. αρ. Α3α/1764/25-2-1982 και Α3α/2559/19-3-1982 απαντήσεις-θέσεις του στη Βουλή των Ελλήνων). Δυστυχώς όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής του ΕΣΥ και η χωροθέτηση των Κέντρων Υγείας (επί Υπουργού Υγείας Γιώργου Γεννηματά) επεκράτησαν αχαλίνωτοι «κομματικοί πατριωτισμοί», απαράδεκτες ρουσφετολογικές λογικές και υποδείξεις, παρεμβάσεις βουλευτών και …βουλευομένων, κακοί σύμβουλοι στον αείμνηστο Υπουργό Γιώργο Γεννηματά που εκ των υστέρων είδε την αδικία που έγινε αλλά ήταν πλέον αργά, δεν πρόλαβε να επανορθώσει. Το Κέντρο Υγείας ορεινής Ηλείας αντί να γίνει στη Λαμπεία, χωροθετήθηκε τότε σε ένα χωριό το Σιμόπουλο, σχεδόν στον Κάμπο της Ηλείας που είναι σε απόσταση αναπνοής (περί τα 20-25 χλμ) από τα Νοσοκομεία της Αμαλιάδας και του Πύργου!!!, και φυσικά δεν έχει καμιά απολύτως σχέση ούτε εξυπηρετεί κατ΄ ελάχιστον τα χωριά της ορεινής Ηλείας που είναι σε απόσταση από 40 έως 60 χλμ μακριά(!!!).
Ουδείς ορεινός Ηλείος (ή απειροελάχιστοι) προσέρχονται σε αυτό το Κέντρο Υγείας, αλλά προτιμούν να μεταβαίνουν απ΄ ευθείας στον Πύργο ή την Πάτρα ακόμη και για τις πρώτες βοήθειες… Έχουμε επίσημα στοιχεία προ 15ετίας περίπου, όπου δεν είναι καταγεγραμμένοι ασθενείς στα βιβλία του Κέντρου Υγείας Σιμόπουλου για ένα ολόκληρο έτος, παρά μόνο 12 άτομα από το χωριό Αντρώνι (και αυτοί μόνο για φάρμακα) και 2 από τη Λαμπεία και κανένας από τα χωριά Αστράς, Ορεινή, Τσίπιανα, Κρυόβρυση, Κακοτάρι!!!…
γ. Αλλά και στον γενικότερο χωροθετικό Κυβερνητικό Σχεδιασμό στο παρελθόν
γ1. Επί Υπουργίας ΥΧΟΠ του σοφού αείμνηστου Αντώνη Τρίτση το 1984 ( με το «Σχέδιο Δομικών Παρεμβάσεων») η Λαμπεία προεβλέπετο, ως έδρα του Κέντρου Υγείας ορεινής Ηλείας.
γ2. Αλλά και το 1994 επί Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη («Ανοιχτές Πόλεις») η Λαμπεία προεβλέπετο επίσης, ως έδρα του Κέντρου Υγείας ορεινής Ηλείας.
Γ΄ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΕΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Όπως βγαίνει αβίαστα από τα άνω περιγραφόμενα, μια ιστορική περιοχή της χώρας που στο παρελθόν είχε προχωρημένη Υγειονομική περίθαλψη και Ιατρική φροντίδα:
α. Σήμερα εν έτει 2024, όπως και τα προηγούμενα 45 χρόνια που σταμάτησε να λειτουργεί ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΜΠΕΙΑΣ, όλα τα χωριά της πλέον ορεινής Ηλείας βρίσκονται στο έλεος της πλήρους εγκατάλειψης. Τα υπάρχοντα -σχεδόν μόνο στα χαρτιά- Αγροτικά ιατρεία της περιοχής και κυρίως της Λαμπείας, όχι μόνο υπολειτουργεί, όχι μόνο τους περισσότερους μήνες του χρόνου δεν έχει γιατρό αλλά ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ατυχείς κάτοικοι που τρέχουν στους ιδιώτες γιατρούς του Πύργου ή της Πάτρας και εξαντλούνται ψυχολογικά και οικονομικά. Οι δε αγροτικοί γιατροί -όταν και εφόσον έρχονται- είναι απλοί συνταγογράφοι!!… Κατωτέρω θα αναφερθούμε στην σημερινή κατάσταση που είναι κόλαφος για την Κυβέρνηση και την 6η ΥΠΕ Δυτ. Ελλάδας
Αντί οι αρμόδιοι παράγοντες σε Νομαρχιακό και Περιφερειακό επίπεδο να δουν το θέμα στη σωστή του διάσταση, κάθε τόσο (δήθεν) εξαγγέλλουν «μέτρα» που χειροτερεύουν την κατάσταση και δίδουν φρούδες ελπίδες, διαχρονικά στους χειμαζόμενους υγειονομικά συμπολίτες μας. Πρέπει επίσης να Σας ενημερώσουμε παρεμπιπτόντως, ότι το έτος 2007 επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ο τότε βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος(με αφορμή δικό μας εμπεριστατωμένο ΥΠΟΜΝΗΜΑ) κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων διεκτραγωδώντας την κατάσταση και ζητώντας την δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Λαμπεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ορεινής περιοχής. Δυστυχώς ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας της Ν. Δημοκρατίας κ. Αθ. Γιαννόπουλος ενώ παραδέχτηκε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην παροχή περίθαλψης στην περιοχή μας, και ενώ υποσχέθηκε ότι θα διορίσει τρείς μόνιμους γιατρούς (sic!) εντός διμήνου και θα μετατρέψει το Ιατρείο Λαμπείας σε Πολυδύναμο εφημεριακό κέντρο (παραπέμπουμε στα επίσημα Πρακτικά της Βουλής AC0308BA-8/3/2007), πλήν όμως ο Υφυπουργός της ΝΔ τότε εψεύσθη. Ούτε γιατρούς διόρισε και μάλιστα εντός διμήνου, ούτε Πολυδύναμο εφημεριακό Κέντρο έφτιαξε. Δηλαδή ενέπαιξε και τη Βουλή και τους ατυχείς κατοίκους.
β. Και το πλέον τραγικό και εξωφρενικό. Κατά καιρούς διορίζονταν γιατροί στο Περιφερειακό Ιατρείο Λαμπείας. Οι γιατροί αυτοί από τη μέρα του διορισμού τους, ακόμη και για ένα ολόκληρο εξάμηνο εξαφανίζονταν από το Ιατρείο Λαμπείας (!!!). Και μάλιστα οι κάτοικοι στο διάστημα αυτό δεν γνώριζαν καν ότι είχε διοριστεί γιατρός και προέβαιναν σε συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες, ενώ και ο Διευθυντής του Κ.Υ. Σιμόπουλου και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας που υπάγεται το Ιατρείο Λαμπείας, απέκρυπταν από τους κατοίκους το γεγονός του διορισμού και με εντολή τους χρησιμοποιούσαν τον επίορκο γιατρό για να υπηρετεί στο Κ.Υ. Σιμόπουλου και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας!… Φυσικά παρατύπως και παρανόμως, καθότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες Υπουργικές αποφάσεις και Διατάξεις αυτό που έκαναν απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά, γιατρός Άγονου ιατρείου να κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο (το υπ. αρ. Α2γ/Γ.Π.94257/30-10-2014 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας)
γ. Επι Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, σε επίσημο έγγραφό του (βλ. επισυναπτόμενο) βεβαιώνει ότι «στο Ιατρείο Λαμπείας είναι διορισμένοι δύο γιατροί μόνιμοι» που βεβαίως ποτέ δεν τους είδαμε !!… Καθαρός εμπαιγμός και εδώ.
Η σημερινή θλιβερή κατάσταση στον ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΊΑΣ στη Δίβρη και την γύρω περιοχή ορεινή περιοχή
Καταλαβαίνετε τα συναισθήματα, την οργή και την αγανάκτηση των χειμαζομένων υγειονομικά κατοίκων όταν συνειδητοποίησαν το εγκληματικό εις βάρος της υγείας τους γεγονός. Ξεσηκώθηκαν κατά καιρούς και μάζεψαν υπογραφές, απευθύνθηκαν στην 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας που κώφευσαν προκλητικά και που δεν είχαν το σθένος να ζητήσουν μια συγνώμη, ούτε να τιμωρήσουν τους υπευθύνους αλλά συγκάλυψαν και την παρανομία και τους γιατρούς «φαντάσματα»… Υπάρχει αυτή η αλληλογραφία των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας (που δικαιώνουν τις ενστάσεις μας), αλλά τι να το κάνουμε; Απλά, μετά τόσο ντόρο και διαμαρτυρίες, στέλνουν ακόμη και σήμερα μια φορά στους ένα ή δύο μήνες στο Ιατρείο Λαμπείας, μόνο για να γράφει συνταγές!!!… Όνειδος και θλίψη για μια ευνομούμενη Πολιτεία και Κράτος δικαίου. Στο σοβαρό θέμα αυτό, ζητήσαμε να γίνει αντικείμενο διερεύνησης για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν, αλλά «αγρόν ηγόρασαν» οι αρμόδιοι και ανευθυνουπεύθυνοι και του Κράτους και του Δήμου μας… Έτσι φτάσαμε αισίως στο σωτήριον έτος 2024, να μη έχουμε γιατρό «ούτε για τα μάτια» κατά το κοινώς λεγόμενο…. Και
΄Ένας ιδιώτης επιχειρηματίας «βάζει τα γυαλιά» και καλύπτει το κενό της Κυβερνητικής αδιαφορίας και μισθοδοτεί εξ ιδίων γιατρό για τους κατοίκους !!!…
Ήταν όμως ευχής έργο που μέσα στην απελπισία της πλήρους εγκατάλειψης στον τομέα της Υγείας και μάλιστα με την οδυνηρή υγειονομική κρίση της πανδημίας, ένας εντόπιος επιχειρηματίας ο αείμνηστος (έφυγε πέρυσι) Τηλέμαχος Φωτεινός, ανακοίνωσε ότι η Εταιρεία του ΒΑΣΕΚΡΑΦΤ Α.Ε. (με δραστηριότητα στα ΜΥΗΕ, μεταξύ των οποίων και το δικό μας στη Δίβρη) μισθοδοτεί ένα ιδιωτικό γιατρό, τον εξαιρετικό επιστήμονα και άνθρωπο Πέτρο-Μαριάμ, που είναι Αιθίοπας μετανάστης και ο οποίος με την άδεια του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΛΑΜΠΕΊΑΣ» εγκαταστάθηκε στο κτίριο του Ιατρείου μας και παρέχει τις δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες από 1ης Νοεμβρίου 2020, σε καθημερινή βάση (β. επισυναπτόμενες φωτογραφίες).
Μάλιστα ο αείμνηστος ευεργέτης Τηλέμαχος Φωτεινός παράλληλα και με δικές του δαπάνες δεκάδων χιλιάδων ευρώ και επιστασία του ιδίου, ανακαίνισε το σπουδαίο κτίριο του Ιατρείου μας μέσα και έξω και τώρα λάμπει κυριολεκτικά, θυμίζοντας μέρες του ’55 που πρωτολειτούργησε (βλ. σχετικη εικόνα).
Παραπάνω, μίλησα προσωπικά για την σημερινή «ευτυχή συγκυρία», γιατί μια ζωή ως ενεργό μέλος του Πανελλαδικού Υγειονομικού Κινήματος (Πρόεδρος των 7.500 Γιατρών του ΙΚΑ Συλλόγου Αθήνας και Ομοσπονδίας Πανελλαδικά) αγωνιζόμενος για «Δωρεάν Δημόσια Υγεία στο Λαό μας», δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι το 2024, και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και η σημερινή, αντί για Δωρεάν Δημόσια Υγεία που είναι υποχρέωση της Πολιτείας και την περίμενα 50 χρόνια στη γενέτειρά μου, την βλέπω τώρα να έρχεται από την ευγενική χορηγία ενός φιλοπόλιδος ιδιώτη συμπατριώτη μας και μελαγχολώ. Υποθέτω καταλαβαίνετε τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Εμείς δεν ζητάμε κάποια ιδιαίτερη χάρη. Δικαίωση και ικανοποίηση θέλουμε για την ιατρική μέριμνα και προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.
Σαν πρώτη κίνηση καλής θέλησης της Κυβέρνησης και προσωρινή λύση εκ μέρους τους στα πλαίσια της Διακηρυγμένης θέσης για βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης
ΖΗΤΑΜΕ να δοθεί άμεσα εντολή:
α) Ο διορισμένος κρατικός γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Λαμπείας, να παρέχει τις ιατρικές του υπηρεσίες σε καθημερινή βάση στην έδρα του Ιατρείου (μαζί και σε αγαστή συνεργασία με τον εγκατεστημένο ήδη ιδιώτη γιατρό, ο οποίος αποχωρεί οσονούπω)
β) Να γίνει άμεσα υπαγωγή του Ιατρείου Λαμπείας στο Κέντρο Υγείας Αρχ. Ολυμπίας και αντίστοιχα στο Νοσοκομείο Πύργου (αντί του Κ.Υ. Σιμόπουλου και Νοσοκομείου Αμαλιάδας που κακώς υπάγεται σήμερα) όπου είναι ο φυσικός της χώρος, καθότι η Κοινότητα Λαμπείας και τα χωριά που εξυπηρετεί ανήκουν στο Δήμο Αρχ. Ολυμπίας και επιπλέον είναι σε πολύ μικρότερη απόσταση και με πιο εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση.
γ) Να γίνει μια γενναία προκαταρτική πράξη, μετατροπή του Περιφερειακού Ιατρείου Λαμπείας σε Πολυδύναμο τοιούτο, όπως είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
Η τελική πρότασή μας είναι μια και μοναδική. Η ίδια πρόταση που προέκριναν, ομοθύμως προκάτοχοί σας Υπουργοί Υγείας (Δοξιάδης της ΝΔ και Αυγερινός του ΠΑΣΟΚ) και ΠΕΧΩΔΕ, πριν 45 χρόνια, αλλά δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν, και αυτή είναι:
Να δημιουργηθεί επιτέλους, το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ορεινής Ηλείας στη Λαμπεία (Δίβρη) που δικαιούται, στο εκεί υπάρχον κτίριο που προσωρινά επαρκεί και αν χρειασθεί μπορεί να επεκταθεί. Όταν και εφόσον οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Όποιοι γνωρίζουν πως και που πρέπει να λειτουργούν οι Υγειονομικοί σχηματισμοί.
Όποιοι καταλαβαίνουν ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων προκρίνονται οι χώροι για την δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας (ύπαρξη άλλων υπηρεσιών υποστήριξης, γεωγραφικοί, δημογραφικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί λόγοι, δυσκολίες προσβασιμότητας, πυκνότητα ατυχημάτων κλπ.) και η Λαμπεία έχει όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Και βεβαίως επίσης, στα πλαίσια Διακηρυγμένων θέσεων κατά καιρούς, για αλλαγή του «Υγειονομικού Χάρτη της χώρας»
Όποιοι δεν ρουσφετολογούν και λαϊκίζουν, προχωρούν σε γενναίες λύσεις του υγειονομικού προβλήματος μιας περιοχής όπως είναι η δική μας. Το κατά καιρούς προβαλλόμενο από τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας ότι «δεν φτιάχνουμε άλλα Κέντρα Υγείας» είναι πρόσχημα και υπεκφυγή (άλλωστε όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν δημιουργήσει εκ των υστέρων Κέντρα Υγείας)
Μετά την Έκθεση των ανωτέρω
Κύριε Υπουργέ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, τους αρμόδιους της Πολιτειακής και Κρατικής ηγεσίας και Σας προσωπικά, να επανορθώσετε μια αδικία που έγινε σε βάρος του λαού της ορεινής Ηλείας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ερευνήσετε το θέμα ενδελεχώς και θα πράξουν τα δέοντα για την παροχή στοιχειώδους περίθαλψης στους συμπολίτες μας ορεινούς Ηλείους.
Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»
Σωτήρης ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
(Παιδίατρος, εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ», πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας»)
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: Σχετικά έγγραφα και φωτογραφίες:
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο (με την παρακληση να μας γνωστοποιηθεί ο δικός σας αρ. πρωτ)