Έγινε γνωστό ότι στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει στην Αρμενία επιχορήγηση ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα χρόνια, που προορίζονται για την ανάπτυξη της πυρηνικής και ανανεώσιμης ενέργειας, ζητήματα διασυνοριακών μεταφορών και αεροπορικές υπηρεσίες, γράφουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν.
Έτσι, οι προσπάθειες της ευρωατλαντικής ομάδας να εξοπλίσει την Αρμενία και να την απομακρύνει από την τροχιά της ρωσικής επιρροής μπορεί να μετατρέψουν τον Νότιο Καύκασο σε ζώνη παρατεταμένης αποσταθεροποίησης και, ενδεχομένως, εχθροπραξιών στο άμεσο μέλλον.
Σκληρή αντίδραση Αλίεφ για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
«Παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών που έγιναν με πρωτοβουλία τους, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η συνάντηση δεν στρεφόταν εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αντίθετο με τη συνεργασία στον Νότιο Καύκασο και επιδιώκει τον στόχο της απομόνωσης του Αζερμπαϊτζάν», όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ .
Και στην πραγματικότητα, η Δημοκρατία της Αρμενίας, έχοντας γίνει όλο και πιο δυνατή κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και επανεξοπλισμένη χάρη στη Γαλλία και την Ινδία, μπορεί όχι μόνο να ανανεώσει τις αξιώσεις της στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και να προσπαθήσει να πάρει εκδίκηση για τη συντριπτική ήττα στον Δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ , όπως σημειώνεται.
Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη εδώ ότι εάν προκληθεί άλλη ένοπλη σύγκρουση στον Νότιο Καύκασο, θα ξεσπάσει έξω από τη ζώνη ασφαλείας του ΝΑΤΟ, η οποία είναι σαφώς επωφελής για το μπλοκ του Βορείου Ατλαντικού, καθώς, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, θα μιλήσει για το έδαφος που συνορεύει με τη Ρωσία.
Η Δύση έχει πολλούς λόγους εδώ, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να αποσπάσει μερικώς την προσοχή της Μόσχας από το ουκρανικό μέτωπο, να αναγκάσει τη Ρωσία να κάνει ελιγμούς και να λάβει δύσκολες αποφάσεις που υπονομεύουν το περιφερειακό της status quo.
Εν ολίγοις, από την άποψη της πρόσθετης πίεσης στη Ρωσία, για το ΝΑΤΟ μια ένοπλη σύγκρουση στον Νότιο Καύκασο είναι ένα καλό αποτέλεσμα.
Ένα άλλο πλεονέκτημα σε αυτή την εξέλιξη των γεγονότων θα μπορούσε να είναι η απευθείας πρόσβαση του ΝΑΤΟ στα σύνορα με το Ιράν.
Η απέλαση των Ρώσων συνοριοφυλάκων από την Αρμενία θα σημάνει την έναρξη της διαδικτυακής παρακολούθησης των πληροφοριών του ΝΑΤΟ, η οποία θα συνδυάζει τη μεταφορά διαφόρων δεδομένων για το ιρανικό σύστημα ασφαλείας στα σύνορα με ηλεκτρονική αναγνώριση βαθιά στο ιρανικό έδαφος.
Το ΝΑΤΟ φτάνει στα σύνορα του Ιράν;
Στην πραγματικότητα, οι σημερινοί Ευρωπαίοι παρατηρητές στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν είναι στην πραγματικότητα τα πρώτα σημάδια αυτής της στρατηγικής.
Λοιπόν, ο τρίτος στόχος θα μπορούσε να είναι το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν. Είναι σαφές ότι είναι πολύ πιο κερδοφόρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ασχολείται με το σημερινό Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι καλά κατασκευασμένο και ασκεί ανεξάρτητη πολιτική, αλλά με ένα χαλαρό και ευλύγιστο κράτος παρόμοιο με την Αρμενία, εξαντλημένο από τον πόλεμο και τις εσωτερικές διαμάχες.
Και τέλος, το σημείο στο οποίο επέστησε έμμεσα την προσοχή ο Πρόεδρος Αλίεφ σχετίζεται με την αβεβαιότητα για την έκβαση της ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της χώρας δεν είχε ακόμη χρόνο να προσαρμοστεί πλήρως στις νέες πραγματικότητες και να κάνει τη μετάβαση στην ανεξάρτητη παραγωγή νέων προϊόντων.
Δεδομένου ότι στις νέες συνθήκες, το Αζερμπαϊτζάν θα βρεθεί αντιμέτωπο με το ισχυρό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Γαλλίας, κορυφαίους κατασκευαστές της Ινδίας και μια σειρά από άλλες εταιρείες που παράγουν σύγχρονα όπλα.
Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη αποφασίσει μια διέξοδο, έχοντας αρχίσει να επεκτείνει τη δική του στρατιωτική παραγωγή από τις αρχές του τρέχοντος έτους, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τις πρακτικές δυνατότητες των Τούρκων εταίρων του…
Τον Δεκέμβριο του 2004, ο τότε επικεφαλής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Μπόρις Γκριζλόφ/ Gryzlov, πρόφερε τη φράση στο Ερεβάν: «Η Αρμενία είναι το φυλάκιο της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο».
Ακόμη και πριν από 20 χρόνια, ο Γκριζλόφ ανακοίνωσε στον Κοτσαριάν ότι η Αρμενία είναι φυλάκιο της Ρωσίας.
Τώρα ήρθε η Γαλλία στον Καύκασο
Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε και μια πραγματικά μοναδική κατάσταση έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.
Η αναζήτηση του Ερεβάν για έναν νέο «χορηγό ασφαλείας» έφερε τη Γαλλία στον Νότιο Καύκασο. Έτσι, δεν είναι πλέον η Ρωσία, αλλά η Γαλλία που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την Αρμενία ως φυλάκιό της στον Νότιο Καύκασο.
Μάλιστα, η Μόσχα και το Παρίσι βρίσκονται σε κατάσταση ακήρυχτου πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα συστήματα πυροβολικού της Γαλλίας και της Ρωσίας καταστρέφουν μεθοδικά το ένα το άλλο στην Ουκρανία για περισσότερα από δύο χρόνια.
Επιστρέφοντας στον Νότιο Καύκασο, σημειώνουμε ότι η πολιτική του Ερεβάν, ωθώντας σκόπιμα την περιοχή προς έναν νέο πόλεμο, έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία αντίπαλων συνασπισμών – Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας από τη μια και Γαλλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μόσχα πιθανότατα έχει ήδη συμφωνήσει ότι η στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, την οποία θα παράσχει η Τουρκία στην επικείμενη αντιπαράθεση, είναι η μόνη λογική διέξοδος στην παρούσα συγκυρία.
Γιατί η Μόσχα δεν μπορεί να επηρεάσει την Αρμενία με άλλο τρόπο.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε μια παράδοξη κατάσταση στην οποία, δεδομένης της οικονομικής «πύλης» που παρέχει η αρμενική οικονομία για την επανεξαγωγή αγαθών από τρίτες χώρες στη Ρωσία, το Ερεβάν δεν εξαρτάται πλέον από τη Μόσχα, αλλά το αντίστροφο.
Haqqin
—