Την Τρίτη η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής ενέκρινε την αγορά 35 ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk, σε ένα σημαντικό βήμα με στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, γράφει αραβικό δημοσίευμα που ασχολείται με την Άμυνα.
Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί ορόσημο στην πορεία εκσυγχρονισμού του στόλου του Ελληνικού Στρατού και ανοίγει το δρόμο στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) να εκδώσει εντολή στη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Αμυντικών Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) για την ολοκλήρωση της απόφασης.
Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διευκολύνοντας την αμερικανική κυβέρνηση να βάλει στη γραμμή παραγωγής τα ελληνικά Black Hawks.
Δυνατότητες ελικοπτέρου Black Hawk
Τα ελικόπτερα Black Hawk είναι από τα πιο διάσημα ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων στον κόσμο και διακρίνονται για τις εξαιρετικές τους δυνατότητες. Κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Sikorsky και είναι οπλισμένα με διπλό πολυβόλο που χρησιμοποιεί σφαίρες 7,62 χλστ. Η ταχύτητα του αεροπλάνου είναι 150 κόμβοι (περίπου 370 km/h) και η αυτονομία του φτάνει τα 320 μίλια (πάνω από 570 km).
Το Black Hawk διακρίνεται για την ικανότητά του να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό βάρους άνω των 1.100 κιλών ή 11 στρατιώτες με πλήρη στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ το πλήρωμά του αποτελείται από 4 άτομα.
Η σημασία της συμφωνίας για τα ελικόπτερα Black Hawk
Αυτές οι δυνατότητες είναι κατάλληλες για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, ιδίως υπό το φως των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή.
Η εισαγωγή των νέων αυτών ελικοπτέρων αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού, συμβάλλοντας στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων και στη βελτίωση της απόδοσης των δυνάμεων στο έδαφος.
Αντικαθίσταται ο παλιός στόλος
Η απόκτηση των Black Hawks αντιπροσωπεύει ένα αποφασιστικό βήμα για την αντικατάσταση του γερασμένου στόλου των ελικοπτέρων UH-1 του Ελληνικού Στρατού.
Η εξαγορά συνοδεύεται από σύμβαση παρακολούθησης 2 ετών (FOS), ενώ ταυτόχρονα οι στρατιωτικές αρχές αναπτύσσουν ένα καλά μελετημένο 5ετές σχέδιο υποστήριξης με στόχο τη διατήρηση της υψηλής απόδοσης διαθεσιμότητας περιουσιακών στοιχείων.
—