Σε Σκόπια και Μοναστήρι/ Μπίτολα θα διεξαχθεί για τέταρτη φορά το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, εκτός από αυτό στα Σκόπια, θα δει και το κοινό στο Μοναστήρι, την πόλη του κινηματογράφου, την πόλη της πλούσιας κινηματογραφικής κουλτούρας, την πόλη των απαρχών του βαλκανικού κινηματογράφου με τους Αδελφούς Μανάκη.
«Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου είναι στις 7 Απριλίου (Κυριακή), στα Σκόπια και στην Μπίτολα μια μέρα αργότερα, στις 8 Απριλίου (Δευτέρα), θα προσφέρει την ουσία της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης των τελευταίων ετών, προβάλλοντας συνολικά 6 ταινίες: 3 ταινίες μεγάλου μήκους και 3 μικρού μήκους», γράφουν τα τοπικά media.
Η πρέσβειρα της Ελλάδας, Σοφία Φιλιππίδου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε στην ταινία «Γυναίκα-δολοφόνος»/ Φόνισσα, σε σκηνοθεσία της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας Εύας Νατένα.
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το διάσημο μυθιστόρημα του Έλληνα συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Είναι ένας από τους πιο εξέχοντες Έλληνες συγγραφείς, τα έργα του οποίου είχαν μεγάλη επιρροή στους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς και το μυθιστόρημά του εξετάζεται μέσα από το πρίσμα των σπουδών του φύλου, είπε η Φιλιππίδου.
Η «Γυναίκα Δολοφόνος» είναι η δεύτερη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος μετά από αυτό του Κώστα Φέρρη το 1974, και ανοίγει έντονα το θέμα της ανδρικής κυριαρχίας στο γυναικείο φύλο, των γυναικών ως θύματα ριζωμένων παραδόσεων, εθίμων που έχουν έχει εδραιωθεί εδώ και καιρό ακόμη και στη θετική ελληνική νομοθεσία. Είναι μια ταινία βασισμένη σε γεγονότα που πραγματικά συνέβησαν.
Επιπλέον, η Πρέσβειρα Φιλιππίδου ανακοίνωσε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Εύας Νατένα, της σκηνοθέτιδας της ταινίας, η οποία απευθύνθηκε στο κοινό.
Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές του Φεστιβάλ. Είμαι πολύ χαρούμενος που η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, θα ήθελα να μπορώ να παρευρεθώ, αλλά είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό για μένα και τους συνεργάτες μου που μπόρεσα να περιγράψω το τραύμα της μητέρας μου και θέλω όλοι να νιώσετε πραγματικά την ταινία, είπε η Νάθενα, εξηγώντας ότι έκανε την ταινία βασισμένη σε έρευνα που κράτησε δέκα χρόνια.
Είναι μεγάλη χαρά όταν ένας άνθρωπος καταφέρνει να δημιουργεί φιλίες, σε στιγμές που φαίνεται ότι δεν γίνεται και όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για αυτό.
«Με αυτό το κίνητρο, μαζί με τη βοήθεια και τη συμβολή όλων των θαυμάσιων φίλων και συναδέλφων μου από την Ελληνική Δημοκρατία και ιδιαίτερα αγαπημένων φίλων από την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, η δημιουργία αυτού του φεστιβάλ είναι καθαρή χαρά για μένα, είπε ο Νεμπόισα Γιοβάνοβιτς, διευθυντής του Kinenova MFF και διοργανωτής του The festival, ενώ ευχαριστεί την αμέριστη υποστήριξη της πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Σκόπια, Εξοχότατη, Πρέσβειρα Σοφία Φιλιππίδου.
Αυτό το φεστιβάλ είναι ένας άλλος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δυο λαών, όπως σημειώνεται.
—