Η επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ σε κτίριο ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας , κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι, διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (του λεγόμενου Pasdaran) στη Συρία και τον Λίβανο, κινδυνεύει σοβαρά να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός «δεν θα μείνει αναπάντητος», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ – Αμπντολιαχιάν, έδωσε «ένα σημαντικό μήνυμα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, που κρίθηκαν «υπεύθυνες» για τα «τρομοκρατικά εγκλήματα» του Εβραϊκού Κράτους.
Ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αλί Χαμενεΐ , υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ «θα μετανιώσει για αυτό το έγκλημα».
Ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση «μια περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, έχουν ανακοινώσει στο Ιράν ότι «δεν εμπλέκεται» ούτε γνώριζαν προηγουμένως την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, μετά από εβδομάδες εκεχειρίας, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αποδίδεται σε φιλοϊρανικές ιρακινές πολιτοφυλακές στη Συρία στόχευσε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αλ Τανφ, στην επαρχία Χομς, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία.
Η «Agenzia Nova» μίλησε σχετικά με τον Τζουζέπε Ντέντιτσε/ Giuseppe Dentice, αναλυτή στο Κέντρο Διεθνών Σπουδών (CeSI).
Ο ισραηλινός βομβαρδισμός, σύμφωνα με το Ντέντιτσε, έχει συμβολική και πολιτική αξία
«Συμβολική γιατί δεν χτυπήθηκε ένας τυχαίος στόχος, αλλά η ιρανική πρεσβεία, και ανάμεσα στα θύματα υπάρχει ένας υψηλόβαθμος εκπρόσωπος των Pasdaran που είναι στην πραγματικότητα ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της ιρανικής υπερκατασκευής και του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ.
Πολιτική γιατί μας κάνει να καταλάβουμε πόσο στοχεύουν οι Ισραηλινοί να αποκαταστήσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα», λέει ο αναλυτής, σημειώνοντας μια ισραηλινή προσπάθεια να διευρύνει το μέτωπο του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.
«Συμβαίνει στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ δεν χτυπά πλέον μόνο τις περιοχές γύρω από τη Γαλάζια Γραμμή, αλλά ακόμη και την κοιλάδα του Μπάαλμπεκ που βρίσκεται στην ενδοχώρα και βορειότερα.
Συμβαίνει στη Συρία, όπου οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν το Χαλέπι πριν από λίγες ημέρες και τώρα έχουν επιστρέψει στη Δαμασκό».
Στόχος του Ισραήλ να προκαλέσουν
Σύμφωνα με τον Ντέντιτσε, ο στόχος του Ισραήλ είναι να ωθήσει το Πασνταράν και τη Χεζμπολάχ «να παράγουν μια άτοπη και απροσδιόριστη αντίδραση, η οποία θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε μια νόμιμη ισραηλινή ενέργεια για αντεπίθεση και επίθεση κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης».
Ο εμπειρογνώμονας του «CeSI» μας καλεί να αναλογιστούμε πόσο αυτό το είδος δράσης είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής στρατηγικής ή, μάλλον, των επιλογών που έγιναν από τον πολιτικό μηχανισμό για να σύρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στη σύγκρουση.
Ωστόσο, ένα πολύ ριψοκίνδυνο σενάριο.
«Ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει τελειώσει. Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη είναι πυριτιδαποθήκη. Το άνοιγμα πολλαπλών ταυτόχρονων μετώπων ενέχει τον κίνδυνο να εκθέσει την ασφάλεια του Ισραήλ σε πολλαπλές σύγχρονες απειλές που δεν είναι όλες διαχειρίσιμες με τον ίδιο τρόπο από τον ισραηλινό στρατό ή το σύστημα ασφαλείας.
Το Ισραήλ ωθεί τις ΗΠΑ να εμπλακούν
Αυτός ο τύπος κατάστασης μπορεί επίσης να έχει αντενδείξεις.
Εάν το στοίχημα του Ισραήλ είναι να λάβει αμερικανική υποστήριξη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει, πρέπει να πούμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις, ακόμη και στη Γάζα, έδειξαν ότι αυτή η εμπιστοσύνη δεν είναι πλέον άνευ όρων», αναφέρει ξανά ο Ντέντιτσε.
Από μακροπρόθεσμη προοπτική, προσθέτει ο ειδικός, το Ισραήλ φαίνεται να στοχεύει σε μια αλλαγή στον Λευκό Οίκο.
«Το στοίχημα του Ισραήλ είναι φιλόδοξο, το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις αν δεν υπολογιστεί προσεκτικά», καταλήγει ο Ντέντιτσε.
—