Στα 830 ευρώ «κλείδωσε» η αύξηση του κατώτατου μισθού με ισχύ από την 1η Απριλίου. Το καθαρό ποσό διαμορφώνεται στα 705 ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
O κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια μελετημένη απόφαση που στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής. Ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 επιδόματα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του. «Παρά τις δυσκολίες, παραμένουμε προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις, έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα και αυτή η μάχη είναι συνεχιζόμενη. Στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις, στηρίζοντας, κυρίως, τους πιο αδύναμους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ακόμη, σχετικά: «Με τα μόνιμα μέτρα που λαμβάνουμε που θα ισχύουν και μετά το πέρας της κρίσης της διεθνούς ακρίβειας βαδίζουμε προς τον στόχο των 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας. Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα αλλά δεν επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής βάζοντας σε κίνδυνο την πτώση της ανεργίας. Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψη εισηγήσεις επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων. Οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προυπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις. Τα είδαμε και τα βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα όπου ξεπεράστηκαν ακόμα και οι προσδοκίες μας, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα και προφανώς ο υπ. Ανάπτυξης γνωρίζει ότι η μάχη είναι συνεχιζόμενη μέχρι να φτάσουμε σε μόνιμη μείωση του πληθωρισμού». Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το υπουργικό έχει την δική του ξεχωριστή σημασία αφενός με την αύξηση του κατώτατου μισθού που δηλώνει τη συνέπεια στις εξαγγελίες και την έναρξη των διαδικασιών του συνεδρίου του κόμματός μας». Όπως είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στη Βουλή πριν από την καταψήφιση χθες (28/3) της πρότασης δυσπιστίας: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου». Ανέφερε, ακόμη: «Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαικό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».
Τι να περιμένουν οι εργαζόμενοι
Από τον αύξηση του κατώτατου περίπου 600.000 εργαζόµενοι, που αµείβονται µε τον κατώτατο µισθό ή ηµεροµίσθιο, θα δουν µηνιαία αύξηση κατά περίπου 40 ευρώ καθαρά, καθώς το ποσό που καταλήγει τελικά στην τσέπη τους, από 666,85 ευρώ που είναι σήµερα, θα ανέλθει από 1ης Απριλίου στα 705,96 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος δικαιούται και µισθολογικές ωριµάνσεις, τις λεγόµενες τριετίες, που «ξεπάγωσαν» για τους δικαιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2024, πιθανολογείται ο νέος κατώτατος να αγγίξει τα 1.079 ευρώ µεικτά, δηλαδή 781,8 ευρώ καθαρά. Η αύξηση του κατώτατου θα επηρεάσει και μια σειρά επιδομάτων, µεταξύ των οποίων το επίδοµα ανεργίας που λαµβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι. Ως εκ τούτου, το επίδοµα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήµερα. Μεταξύ άλλων θα αυξηθούν επίσης:
– Ειδική παροχή µητρότητας
– Επίδοµα γονικής άδειας
– Επίδοµα αποφυλακισµένων
– Αφερεγγυότητας εργοδότη
– Εποχικό οικοδόµων
– Εποχικό σµυριδεργατών
– Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισµό
– Ειδικά κλαδικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών– κεραµοποιών – πλινθοποιών και µισθωτών ναυπ/κής ζώνης)