Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, που λειτουργούν σε πρεσβείες και προξενεία σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, έχουν επεκτείνει τις κατασκοπευτικές τους επιχειρήσεις, στοχεύοντας επικριτές και αντιπάλους της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επιθετική εκστρατεία μυστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης, της συλλογής πληροφοριών και της καθημερινής χαρτογράφησης στόχων σε δεκάδες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, είναι προφανώς προάγγελος περαιτέρω ενεργειών από Τούρκους πράκτορες που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη βίαιες και θανατηφόρες πράξεις.
Τα παραπάνω εικάζονται με βάση ένα διαβαθμισμένο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης, με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2024, όπου οι Τούρκοι κατάσκοποι συγκέντρωναν ενεργά πληροφορίες σε δυτικές χώρες και μετέδιδαν αναφορές στα κεντρικά τους γραφεία στην Άγκυρα.
Το οκτασέλιδο έγγραφο, που αποκτήθηκε από το Nordic Monitor, αποκαλύπτει μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε μια τεράστια επιχείρηση κατασκοπείας που διεξήχθη από πολλές τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών σε δεκάδες ξένες χώρες.
Το έγγραφο, το οποίο απαριθμεί 82 ανυποψίαστα άτομα ως στόχους, περιλαμβάνει μόνο αυτούς που έχουν ανατεθεί στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) παράρτημα της Άγκυρας. Αυτό συνεπάγεται ότι συνολικά, χιλιάδες άτομα είχαν προφίλ και οι πληροφορίες τους διαδόθηκαν στη συνέχεια σε επιπλέον 80 επαρχίες για περαιτέρω έρευνα.
Το έγγραφο αναφέρει χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία. Πρόσθετες χώρες καλύπτονται σε σχετικά έγγραφα.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις υπηρεσίες πληροφοριών για τη διατήρηση του κατασταλτικού καθεστώτος του στην Τουρκία, την καταστολή των επικριτικών φωνών και την καταστολή των ομάδων της αντιπολίτευσης.
Η Fatma Ceren Yazgan, έμπειρη πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που διευθύνει αυτήν τη στιγμή το τμήμα κατασκοπείας στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι αυξημένες δραστηριότητες παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών στο εξωτερικό στοχεύουν στον εκφοβισμό των αντιπάλων στο εξωτερικό, στη διαιώνιση του κλίματος φόβου μεταξύ των ομάδων της τουρκικής διασποράς και στην επιρροή της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής των χωρών υποδοχής.
Εμπειρογνώμονες πληροφοριών πιστεύουν ότι η παρακολούθηση, η συλλογή πληροφοριών και η χαρτογράφηση της ρουτίνας στοχευμένων επικριτών μπορεί να υποδηλώνει ότι οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό, ενδεχομένως να περιλαμβάνουν βία, απαγωγές και ακόμη και δολοφονίες.