Ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι δήλωσε ότι η Σερβία είναι πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ από το Κοσσυφοπέδιο.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, η οποία απάντησε βεβιασμένα: Η Σερβία δεν μπορεί καν να ονειρευτεί την ένταξη στη Συμμαχία, όπως αναφέρουν τα κοσοβάρικα και τα σερβικά media σήμερα.
Σύμφωνα με την Οσμάνι, όποιος θεωρεί τη Σερβία κοντά στο ΝΑΤΟ προσβάλλει όχι μόνο κάθε δημοκρατικό κράτος, αλλά και όλα τα θύματα της Σερβίας του Μιλόσεβιτς.
Μετά την ομιλία της τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου «Εβδομάδα της Γυναίκας 2024», η Οσμάνι τόνισε ότι η Σερβία δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι, όπως λέει, παραβιάζει τις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Συμμαχία.
Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι η Σερβία δεν μπορεί να ονειρεύεται ότι είναι μέρος του ΝΑΤΟ, εφόσον παραβιάζει τις βασικές αξίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Υπάρχει μόνο μία χώρα που βρίσκεται πιο μακριά από το ΝΑΤΟ από τη Σερβία και αυτή είναι η Ρωσία του Πούτιν. Μια χώρα όπως η Σερβία, που παραβιάζει συνεχώς τις βασικές αξίες που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ, δηλαδή προστασία από αυταρχικές δυνάμεις, προστασία από κράτη που παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως η Σερβία, πόσο μάλλον να απέχει από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να ονειρεύεται ότι είναι μέρος του ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, η ίδια η Σερβία, επειδή διακατέχεται από αντιΝΑΤΟϊκές αξίες, δεν έχει εκφράσει ποτέ την ετοιμότητά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Είναι η μόνη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια που έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επειδή είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ.
Τρίτον, η Σερβία είναι μια χώρα που πριν από λίγους μήνες διέπραξε μια επιθετική ενέργεια κατά της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, προσπαθεί συνεχώς να καταστρέψει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκ των έσω και το ίδιο έκαναν και στο Μαυροβούνιο», είπε.
Απαντώντας στη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος είπε ότι η Σερβία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ παρά στο Κοσσυφοπέδιο, η αρχηγός της χώρας είπε ότι η Σερβία εξακολουθεί να κοιμάται σε ομαδικούς τάφους και ότι δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει το γενοκτονικό παρελθόν.
«Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα κράτος όπως η Ρωσία, που παραβιάζει ακόμη και τις αρχές και τις αξίες της καλής γειτονίας, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει συγκεκριμένες και βίαιες ενέργειες, θεωρώντας τους γύρω γείτονες ως προσωρινούς και όχι μόνιμα κράτη, αφού στην πραγματικότητα είμαστε. Τέλος, η Σερβία είναι μια χώρα που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ το γενοκτονικό παρελθόν της.
Σημείωσε, επιπλέον, ότι η Σερβία δεν έχει δείξει ποτέ κανένα ενδιαφέρον να γίνει μέλος της Συμμαχίας.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της σερβικής “Alo” που γράφει ότι μιλάνε για τη Σερβία, ενώ η ίδια η Σερβία δεν έχει αναφερθεί καν στο θέμα αυτό.
SManalisis, lajmpress, Kosovo online,
—