Μετά το σκάνδαλο σχετικά με τη ρωσική υποκλοπή συνομιλιών μεταξύ Γερμανών αξιωματικών για πιθανή χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus, οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν μια νέα διαρροή στοιχείων ασφάλειας, αυτή τη φορά με μυστικές τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς τους ισχυρούς πυραύλους, ενημερώνει η EFE.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Suddeutsche Zeitung, στη συνεδρίαση της Δευτέρας της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag (κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου) αφιερωμένη στο αναφερόμενο περιστατικό ασφάλειας, στο μυστικό τμήμα της συνεδρίασης, ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού, Κάρστεν Μπρόιερ, ανέφερε στους βουλευτές ποιες είναι οι τεχνικές και επιχειρησιακές διαδικασίες για τον καθορισμό των στόχων και των διαδρομών των πυραύλων Taurus.
Λεπτομερείς πληροφορίες για αυτό το θέμα προφανώς έφτασαν στην πύλη T-Online, η οποία έγραψε ότι ο υποστράτηγος Μπρόιερ εξήγησε ότι για να προγραμματίσει τους γερμανικούς πυραύλους, με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων – αρκετά για να καταστρέψει τη γέφυρα του Κέρτς στη χερσόνησο της Κριμαίας, που παράνομα προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, ή ακόμα και για να φτάσει στην περιοχή της Μόσχας -, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ειδική τεχνολογία.
Σημαντικά και πολύπλοκα δεδομένα, όπως σημεία μέτρησης υψομέτρου, διανυσματικά δεδομένα, δορυφορικές εικόνες και χάρτες ράστερ, πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία από ειδικά τεχνικά συστήματα, από τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, η Γερμανία είχε σε πολύ περιορισμένο αριθμό.
Εάν αυτά τα συστήματα παραδίδονταν στην Ουκρανία, δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμα στον γερμανικό στρατό, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στο T-Online, και ως εκ τούτου η αμυντική ικανότητα της Γερμανίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε ότι για να ελέγξει τους στόχους πυραύλων Taurus, ο γερμανικός στρατός θα έπρεπε να συμμετάσχει στην εκτόξευση τους, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τη Ρωσία ως άμεση ή έμμεση γερμανική συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όμως ο Σολτς «ξέχασε» να αναφέρει δημόσια αυτή τη «λεπτομέρεια» των ειδικών τερματικών, σημειώνει η EFE.
Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι δεν εμπιστεύεται τους Ουκρανούς και υποστήριξε ότι η Γερμανία θα μπορούσε εύκολα να εκπαιδεύσει τα ουκρανικά στρατεύματα στη χρήση αυτών των πυραύλων.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ralph Thiele, πρώην συνταγματάρχης του γερμανικού στρατού, επέμεινε ότι ο Σολτς δεν χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα δημόσια επειδή όλες αυτές οι πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα, τα ειδικά τερματικά και την περιορισμένη διαθεσιμότητά τους χαρακτηρίζονται ως μυστικές, επομένως, εάν γινόντουσαν γνωστές, θα αποδυναμώσουν την άμυνα της Γερμανίας .
Επιπλέον, εάν η Γερμανία παραδώσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία μαζί με τα ειδικά τερματικά, τότε θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των Ρώσων στο πεδίο της μάχης.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, η φιλελεύθερη Marie-Agnes Strack-Zimmermann, ένθερμη υποστηρίκτρια της ιδέας ότι η Γερμανία πρέπει να προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους Taurus, έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα μετά την αποκάλυψη διαβαθμισμένων δεδομένων.
Είπε στη Suddeutsche Zeitung ότι ο πρόεδρος της Bundestag, Barbel Bas, θα ενημερωθεί και στη συνέχεια «θα παρέμβει η ομοσπονδιακή αστυνομία ή η εισαγγελία».
Στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ, η Γερμανίδα πολιτικός επέμεινε ότι η αποκάλυψη πληροφοριών από μυστική συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής «δεν είναι κάτι τετριμμένο».
«Η καταγγελία έχει κατατεθεί. Όποιος αποκαλύπτει μυστικά για να επιβάλει τη δική του ατζέντα δεν αξίζει μια θέση στο Κοινοβούλιο», προειδοποίησε, αναφερόμενη στο γεγονός ότι το φιλτράρισμα αυτών των πληροφοριών δικαιολογεί κατά κάποιο τρόπο την άρνηση του Σολτς να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.