Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στο Κάιρο το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο πλαίσιο του οποίου ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον πρόεδρο της Αιγύπτου την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, προκειμένου να μην ανοίξει νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στο περιθώριο της συνάντησης στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου της πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, του Αυστριακού καγκελάριου, Καρλ Νεμάχερ και των πρωθυπουργών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο και της Ελλάδας με τον Αλ Σίσι, καθώς και των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, εν όψει της στήριξης της Αιγύπτου με ένα πακέτο ενίσχυσης που θα φθάνει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι αποφασίστηκε η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα υπογράψουν απόψε Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, όταν και θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε. – Αιγύπτου σε συνολική και στρατηγική συνεργασία, καθώς είχε πρωτοστατήσει προκειμένου να συμβεί αυτό, αλλά και για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY Interconnector.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στην όαση Σίβα. Αξίζει να σημειωθεί πως η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Άμον Ρα, το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ.
Ευρωπαϊκό πακέτο 7,4 δις για τη στήριξη της Αιγύπτου
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο της Κύπρου, τον Αυστριακό καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου βρίσκονται στο Κάιρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, ούτως ώστε να επισφραγιστεί η συμφωνία χρηματοδότησης πακέτου ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως στήριξη στην Αίγυπτο για το σταθερά φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ε.Ε. θα παράσχει στην Αίγυπτο χρηματοδότηση ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2024 έως το 2027. Τα χρήματα θα περιλαμβάνουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και 600 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια. Από τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή, 1 δισεκατομμύριο ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης θα παρασχεθεί το 2024, κατέληξε ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η χώρα μας κατά κύριο λόγο, αλλά και η Ιταλία, το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν αυξημένες ροές από δουλεμπορικά κυκλώματα, τα οποία διακινούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από λιμάνια της Ανατολικής Λιβύης με αφετηρία, όμως, την Αίγυπτο. Οι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται, ουσιαστικά, το κενό εξουσίας και ασφαλείας που υπάρχει στην Ανατολική Λιβύη, όπου ο Στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει την περιοχή δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα και έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία στην αντιμετώπιση των ροών.
Πιθανότατα μάλιστα η ευκολία με την οποία οι διακινητές κινούνται στο Τομπρούκ, απ’ όπου ξεκινούν και τα περισσότερα δουλεμπορικά με προορισμό την Κρήτη, την Γαύδο, αλλά και την Ιταλία, να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Χαφτάρ θέλει να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη, που θα οδηγούσε και στην αναγνώριση του ως νόμιμου εκπροσώπου της Ανατολικής Λιβύης, ενόψει των διεργασιών που υπάρχουν με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην Λιβύη και διεξαγωγή εκλογών.
Η Ε.Ε. θέλει να αποφύγει να εμφανισθεί ότι με τη βοήθεια που προσφέρει στην Αίγυπτο, ουσιαστικά, εξαγοράζει την συνεργασία της στο μεταναστευτικό, με αντάλλαγμα την παραμονή των προσφύγων και των μεταναστών στο έδαφος της. Κι αυτό καθώς μια αντίστοιχη συμφωνία πριν από μερικούς μήνες με την Τυνησία είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.
Ως εκ τούτου, η υψηλόβαθμη αποστολή της Ε.Ε. θα εγκαινιάσει με τον πρόεδρο Αλ Σίσι μια Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση Ε.Ε. – Αιγύπτου, με την υπογραφή και της σχετικής Διακήρυξης που θα αφορά συνολικά έξι πυλώνες που άπτονται των πολιτικών σχέσεων, της οικονομικής σταθερότητας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της μετανάστευσης και της κινητικότητας, της ασφάλειας και της δημογραφίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου.