Η συνταγή είναι γνωστή: πρώτα απαξιώνεται με κάθε τρόπο και μέσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να παρουσιαστούν μετά ως αναπόφευκτες οι «λύσεις» της περαιτέρω επιβάρυνσης των φορολογουμένων και της ευρύτερης εισβολής ιδιωτών στη δημόσια υγεία.
Από τον Βασίλη Γαλούπη
Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που μόνο του κράτησε όρθια την χώρα σ’ αυτή τη μεγάλη υγειονομική κρίση, βγαίνει ολοκληρωτικά αποδυναμωμένο. Μια τεράστια ευκαιρία χάθηκε, μαζί με ατέλειωτο χρήμα που, αν και δόθηκε από την Ε.Ε. για την ενίσχυση του πολέμου κατά του ιού, κατασπαταλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα άλλα, εκτός από την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.
Αν και όλοι οι δείκτες αποδεικνύουν πως το ήδη βαλλόμενο ΕΣΥ έχει ξεδοντιαστεί από το 2020 μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός δεν χάνει την ευκαιρία για φτηνά σόου, όπως αυτό της Παρασκευής. Ο Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Αδωνι Γεωργιάδη, επισκέφθηκε το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» για να διαφημίσει την πορεία των εργασιών ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, «στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αναβάθμισης δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
«Παίζοντας» για μια ακόμα φορά με την κοινή γνώμη και τη νοημοσύνη των πολιτών, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ΕΣΥ ισχυρό κι ευρωπαϊκό. Δήλωσε πως «βήμα βήμα χτίζουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας», μιλώντας για «έργα 400.000.000 σε 80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας».
Ο Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά ξέχασε τα περισσότερα: ότι από τα σχεδόν 10-15 δισ. απευθείας αναθέσεων, που η κυβέρνησή του μοίρασε σε ημετέρους με πρόσχημα τον κορονοϊό στα χρόνια της πανδημίας, ποσοστό μόλις 5% αφορούσε τον Covid. Και ότι, από τα 36 δισ. ενός γενναίου Ταμείου Ανάκαμψης, που η Ευρώπη αποφάσισε πρώτιστα προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας των κρατών-μελών, η ελληνική κυβέρνηση κομπάζει επειδή δίνει ψίχουλα σε ένα λαβωμένο ΕΣΥ από τα χρόνια του Μνημονίου.
Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που παραδέχτηκε προχθές ότι, από τα 36 δισ., που έχουν ως βασικό στόχο -όπως είπε-, μετά τον Covid, την αναβάθμιση κρίσιμων κοινωνικών υποδομών, «αφιέρωσε» μόνο… 400.000.000 ευρώ για το ΕΣΥ. Τόσα φαίνεται θα… περίσσεψαν από τα άλλα δισ. που μοιράζονται μια χούφτα μεγάλες επιχειρήσεις:
«Το έργο το οποίο βλέπετε εδώ να εξελίσσεται, όπως και πάρα πολλά άλλα αντίστοιχα έργα, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η κυβέρνησή μας εξασφάλισε μετά τον Covid για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αναβάθμιση κρίσιμων κοινωνικών υποδομών».
Η ραγδαία υποβάθμιση και αποψίλωση της δημόσιας υγείας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρουσιάζουμε στη σημερινή έρευνά μας, δεν είναι ούτε μοιραία ούτε αναπόφευκτη. Οταν η Ε.Ε. αποφάσισε και δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία, όλες οι χώρες άρπαξαν την ευκαιρία για να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για τη βελτίωση, θωράκιση κι ανάπτυξη βασικών τομέων όπου είχαν ελλείψεις, με επίκεντρο την Υγεία.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, όμως, άφησε συνειδητά και ηθελημένα τη μοναδική ευκαιρία να πάει χαμένη. Γνωρίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε νομοτελειακά στην πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης. Η συστηματική υποχρηματοδότηση της Υγείας επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την αποτυχία ανάπτυξης μιας πολιτικής δημόσιας υγείας, είναι που έχει προκαλέσει την τρέχουσα κρίση.