Δίκη Παπαντωνίου: Οι ελάχιστοι μάρτυρες και η «παράλειψη» της Εισαγγελίας για την κλήση του Δημοσίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλά και διάφορα συμβαίνουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου διεξάγεται η δίκη σχετικά για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και ακόμη επτά πρόσωπα.

Τα αξιοπερίεργα ξεκίνησαν πριν ακόμη ξεκινήσει η δίκη. Αν και επρόκειτο για υπόθεση που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο και αφορά μεταξύ άλλων σε κορυφαίο υπουργό παλαιοτέρων κυβερνήσεων και πρώην κρατικούς αξιωματούχους, εντούτοις ουδέποτε κλήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών το Δημόσιο προκειμένου να παραστεί προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Μάλιστα για την παράλειψη αυτή της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σκόπιμη ή μη, εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχαν διαμαρτυρηθεί εγγράφως στην ηγεσία του Αρείου Πάγου αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη. Τελικά άγνωστο πως οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ενημερώθηκαν και παρίστανται κανονικά στη δίκη προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Ένα ακόμη αξιοπερίεργο είναι ο «φτωχός» κατάλογος των μαρτύρων που κλητεύθηκαν, όπως είχαν υποστηρίξει ενώπιον του Δικαστηρίου οι εκπρόσωποι του Δημοσίου. Όπως ανέφεραν και μάλιστα εγγράφως, αν και ο φάκελος της δικογραφίας ήταν τεράστιος. εντούτοις κλήθηκαν μόλις δύο μάρτυρες οι οποίοι δεν εισέφεραν και τίποτα ιδιαίτερο στο δικαστήριο.

Δεν έβρισκαν το Σταύρο Θεοδωράκη

Ένας από αυτούς ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως είχε μεταδώσει το documentonews.gr, το Δικαστήριο αδυνατούσε να τον εντοπίσει προκειμένου να καταθέσει. Έναν πρώην αρχηγό πολιτικού κόμματος και δημοσιογράφο που παρουσιάζει εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό και εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε επίσης: Το Δικαστήριο που δικάζει τον Γιάννο Παπαντωνίου δεν μπορεί να εντοπίσει τον Σταύρο Θεοδωράκη

Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση Θεοδωράκη, η εισαγγελία Εφετών Αθηνών έστειλε κλήση προκειμένου να καταθέσει στη συγκεκριμένη δίκη. Ωστόσο, η επίδοση έγινε σε μια διεύθυνση που μάλλον δεν έχει σχέση με τον κύριο Θεοδωράκη με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην είχε ενημερωθεί και να μην είναι παρών στο Δικαστήριο.

Τελικά ο Σταύρος Θεοδωράκης ευρέθη και χθες 12 Μαρτίου κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου.

Το αίτημα για κλήση μαρτύρων

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου είχαν υποβάλλει επίσης σε προηγούμενη συνεδρίαση αίτημα κλήσης συγκεκριμένων μαρτύρων.

Πρόκειται για τον Ναύαρχο, Αντώνη Αντωνιάδη ο οποίος την κρίσιμη περίοδο επί υπουργίας Παπαντωνίου, όταν προέκυψε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S, είχε εκφράσει την αντίθεσή του, τόσο σε δημόσια ομιλία του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όσο και με τρισέλιδο non paper που είχε αποστείλει στο Γιάννο Παπαντωνίου. Επίσης, το αίτημα αφορούσε στην κλήση δύο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι συνέταξαν για λογαριασμό των ανακριτικών αρχών που διερευνούσαν την υπόθεση δύο εκθέσεις σχετικά με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων.

Επί των αιτημάτων είχε τοποθετηθεί ο εισαγγελέας της έδρας, Αλέξανδρος Σπηλιώτης ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του, για την κλήση των συγκεκριμένων μαρτύρων με το σκεπτικό ότι τα πορίσματα που συνέταξαν είναι στα «αναγνωστέα έγγραφα».

Ωστόσο χθες 12 Μαρτίου το Δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα των εκπροσώπων του Δημοσίου. Απέρριψε δηλαδή την κλήση των δύο αξιωματικών του ΠΝ ωστόσο ενέκρινε το αίτημα για την κλήση ως μάρτυρα του κ. Αντωνιάδη.

Ο κατάλογος με τα αναγνωστέα έγγραφα

Ένα ακόμη αξιοπερίεργο της υπόθεσης έχει να κάνει με τον κατάλογο αναγνωστέων εγγράφων, που έχει συντάξει η Εισαγγελία. Η πλευρά του Δημοσίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κατάλογος στη δικογραφία που έχει στα χέρια του το Δικαστήριο. Κάτι που όπως ανέφεραν είναι ανεπίτρεπτο σε μια τέτοια υπόθεση καθώς ο κατάλογος είναι ο «οδικός χάρτης» των εγγράφων στην υπόθεσή. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου απάντησε ότι υπάρχει τέτοιος κατάλογος και ότι τον βρήκε η γραμματέας της έδρας, με τους εκπροσώπους του Δημοσίου να ανταπαντούν ότι είναι μικρός.

Η δίκη συνεχίζεται στις 20 Μαρτίου και ας ελπίσουμε τα αξιοπερίεργα αν όχι ευτράπελα να μη συνεχιστούν. Όλα αυτά σε μια περίοδο που ο θεσμός της Δικαιοσύνης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Πηγη: documentonews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ