Του Μπάμπη Παπασπύρου
Στη σφαίρα της πολιτικής, παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις ένα φαινόμενο ψυχολογικής εκμετάλλευσης, όπου κοινωνιοπαθείς και ναρκισσιστές χρησιμοποιούν συνειδητά τακτικές που επιδιώκουν την υποβάθμιση του αυτοσεβασμού των αντιπάλων τους.
Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τη φύση αυτών των τακτικών και πώς επηρεάζουν την αντίληψη των πολιτών και των αντιπάλων τους στον πολιτικό χώρο.
Οι Ψυχολογικές Τακτικές:
Οι κοινωνιοπαθείς ενεργούν συστηματικά ξεπερνώντας κοινωνικά όρια και παραβιάζοντας νόμους, χρησιμοποιώντας ψευδείς ισχυρισμούς.
Η πειστική τους ψευδο-επιχειρηματολογία και η συνεχής άρνηση ευθυνών δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου τα θύματα αμφισβητούν την ίδια τους την αντίληψη.
Επιδράσεις στα Θύματα:
Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των τακτικών είναι η προκλητική αμφιβολία στον νου των θυμάτων-πολιτών. Ο στόχος του θύτη είναι να υποβαθμίσει την αυτοεκτίμηση του θύματος, καθιστώντας το πιο εξαρτημένο από τον ίδιο. Η αρχική αγνόηση, ανταπόκριση και επανάληψη του μοντέλου αυτού δημιουργούν σύγχυση και αμφιβολία στο θύμα.
Συνέπειες στην Πολιτική Σκηνή:
Αυτές οι τακτικές επηρεάζουν την πολιτική σκηνή, διαστρεβλώνοντας την πολιτική συζήτηση δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας. Οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές προωθούν την ατμόσφαιρα απιστίας και αστάθειας, ενισχύοντας τον έλεγχο τους.
Επιπλέον, αυτή η ψυχολογική τακτική αποτελεί μια μορφή χειραγώγησης, όπου ο θύτης εκμεταλλεύεται την αδυναμία του θύματος να διακρίνει την πραγματικότητα.
Μέσω συστηματικής αμφισβήτησης και αντιφατικών αλληλεπιδράσεων, ο θύτης διαμορφώνει τις πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις του θύματος, προκαλώντας ψυχολογική υποβάθμιση και ενίσχυση του ελέγχου του.
Το φαινόμενο αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και αντίδραση στον πολιτικό χώρο. Οι πολίτες και οι πολιτικοί πρέπει να αναγνωρίζουν αυτές τις τακτικές και να αντιμετωπίζουν την ψυχολογική εκμετάλλευση με σαφείς αντιδράσεις και ενίσχυση της αντίστασης κατά της υποβάθμισης τους