Η κυβέρνηση της Αρμενίας, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν την υποστήριξε στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, απομακρύνεται ένα ακόμη βήμα από τη Μόσχα.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα αποσυρθούν από το διεθνές αεροδρόμιο Ζβάρτνοτς στην πρωτεύουσα Ερεβάν.
Ο Πασινιάν δήλωσε ότι η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη ρωσικών συνοριοφυλάκων στο αεροδρόμιο από το 1992, θα τερματιστεί από την 1η Αυγούστου.
Διευκρίνισε ότι εστάλη επιστολή στη Μόσχα σχετικά με το θέμα και γνωστοποίησε ότι οι Αρμένιοι συνοριοφύλακες έχουν πλέον «φθάσει στη γνώση, την εμπειρία και τις δυνατότητες να υπηρετήσουν χωρίς τη βοήθεια των Ρώσων» στο αεροδρόμιο Ζβάρτνοτς.
Σύμφωνα με την DW Türkçe, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι έλαβαν αίτημα από την Αρμενία για το θέμα αυτό.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Οι Ρώσοι συνοριοφύλακες, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Αρμενίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, λειτούργησαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου καθώς και την ασφάλεια των προμηθειών στους Ρώσους στρατιώτες στη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Πασινιάν τόνισε επίσης ότι το θέμα πρέπει να θεωρηθεί «ένα τεχνικό ζήτημα, όχι πολιτικό ή γεωπολιτικό».
Ο Γραμματέας του Αρμενικού Συμβουλίου Ασφαλείας Άρμεν Γκριγκοριάν σημείωσε επίσης στη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μεταφορικές επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο έχουν μειωθεί σημαντικά.
Η Αρμενία στρέφεται προς τη Δύση
Ωστόσο, η Αρμενία δεν έκρυψε την οργή και την απογοήτευσή της προς τη Ρωσία, η οποία δεν την υποστήριξε εναντίον του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξέφρασαν δημόσια σκληρή κριτική εναντίον της Ρωσίας, πρόσφατα άρχισε να αναπτύσσει στρατηγικές σχέσεις με Δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Η Αρμενία ουσιαστικά πάγωσε επίσης τη συμμετοχή της στον υπό τη Ρωσία Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο Πασινιάν συνέχισε την κριτική του για τον CSTO στη δήλωσή του την Τρίτη, λέγοντας ότι ο Οργανισμός δεν αποδέχθηκε το αίτημα της Αρμενίας για βοήθεια κατά τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020 και δήλωσε ότι μπορούσε να στείλει στρατιώτες μόνο ως ουδέτερους παρατηρητές.
Ο Πασινιάν δήλωσε επίσης ότι μπορεί να είναι δυνατή μια πλήρης αποχώρηση από τον CSTO, αλλά δεν ανέφερε ημερομηνία.
—