Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει αν ο Κασσελακης απαιτήσει να μπει στην βουλη μεσω παραιτήσεων στο επικρατειας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κλείδωσε» η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να περάσει τις πόρτες του ελληνικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει στην απόφαση να γίνει ένας εκ των 300 βουλευτών μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με στόχο την ευθεία αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους διεκδικητές του σκήπτρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, υπάρχουν προϋποθέσεις και αστερίσκοι που μπορούν να τινάξουν το σχέδιο του Κασσελάκη στον αέρα και να αφήσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει την… αδιαμεσολάβητη σχέση του με τον κόσμο.

Από τον Κυριάκο Δημάγγελο

Παρότι επίσημα από την Κουμουνδούρου τηρούν σιγήν ιχθύος για αυτό το ενδεχόμενο, με τις διαψεύσεις να δίνουν και να παίρνουν, τα πράγματα φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει, ενώ ήδη έχει προετοιμαστεί και ο οδικός χάρτης τον οποίο θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου ώστε να φέρει τον αρχηγό της στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Για να γίνει πράξη όμως αυτή η απόφαση πρέπει, πρώτον, να επιτευχθούν δύο πολιτικοί στόχοι, αλλά και να υπάρξουν οι απαραίτητες παραιτήσεις των βουλευτών Επικρατείας που βρίσκονται ανάμεσα στους πρώτους τρεις εκλεγμένους και τον Στέφανο Κασσελάκη που βρίσκεται στην 9η θέση του ψηφοδελτίου.

Η πρώτη πολιτική προϋπόθεση για την είσοδο του Κασσελάκη στη Βουλή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ποσοστό μεγαλύτερο από το ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης θα εμφανιστεί στη Βουλή ως αρχηγός του προοδευτικού κόσμου και έτοιμος να συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η δεύτερη πολιτική προϋπόθεση είναι ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα από τις διαρκείς περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα να έχει καταφέρει να κερδίσει το κόμμα του και βέβαια να έχει «δημιουργήσει» τους δικούς του ανθρώπους σε όλες τις οργανώσεις της επικράτειας. Πέραν όμως των πολιτικών προϋποθέσεων, υπάρχουν και δύο αστερίσκοι, ο ένας μάλιστα εκ των οποίων μοιάζει να είναι και πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.

Ο πρώτος αστερίσκος είναι η παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στη διάθεση του προέδρου του κόμματος, καθώς ο βουλευτής είναι στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολύ πιεσμένος λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του στο Χάρβαρντ. Ο δεύτερος αστερίσκος είναι η δέσμευση όλων των βουλευτών Επικρατείας που βρίσκονται ανάμεσα, πάνω από τον Στέφανο Κασσελάκη, πως θα παραιτηθούν. Και αν για την Πόπη Τσαπανίδου, τον Μιχάλη Καλογήρου, την Τζένη Λειβαδάρου και τον Θανάση Τσακρή μοιάζει δεδομένο πως θα παραιτηθούν, η περίπτωση της Ζωρζέττας Λαλή είναι πολύ περίπλοκη. Η κυρία Λαλή φαίνεται αποφασισμένη, αν το ντόμινο παραιτήσεων οδηγήσει στην ίδια, να ορκιστεί βουλευτής και να καθίσει τα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Αντίδραση

Αυτή τουλάχιστον είναι η πρώτη της αντίδραση, ωστόσο δεν αποκλείεται αν πέσουν τα απαραίτητα τηλέφωνα να αλλάξει απόφαση και να παραμερίσει ώστε ο Στέφανος Κασσελάκης να ορκιστεί βουλευτής.

Αυτό ωστόσο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πλέγμα των λόγων που φαίνεται να οδήγησαν τον Στέφανο Κασσελάκη να επανεξετάσει τη θέση του για τη Βουλή. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη θέση του μέσα στην Κουμουνδούρου. Αν ο ίδιος τεθεί επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, πέρα από πρόεδρος του κόμματος θα είναι ισχυρότερος έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων που έχουν σιωπήσει τον τελευταίο καιρό, αλλά δεδομένα τον περιμένουν στη γωνία σε περίπτωση κακού αποτελέσματος. Δεύτερον, με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να βρει απέναντί του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σταθερά σνομπάρει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας τον Παύλο Μαρινάκη να απαντάει στις προκλήσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Τρίτον, και ίσως κυριότερο, εκτιμάται πως θα καταφέρει με την επικοινωνιακή δεινότητα που δεδομένα έχει να παράγει πολύ περισσότερες ειδήσεις και να τραβήξει κι άλλο τα βλέμματα της δημοσιότητας πάνω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τρεις αυτοί λόγοι είναι που έχουν οδηγήσει τον Στέφανο Κασσελάκη να θεωρεί την καλύτερη δυνατή επιλογή να μπει στη Βουλή και να ηγηθεί της μάχης του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των ευρωεκλογών.

Αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου για τα νούμερα των δημοσκοπήσεων

Ανεμος αισιοδοξίας επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Κουμουνδούρου. Αιτία αποτελεί η δημοσκοπική σταθεροποίηση – αν όχι άνοδος- του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τις πτωτικές τάσεις που σημειώνει το ΠΑΣΟΚ. Ο πήχης, εξάλλου, των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει πολύ χαμηλά για τις επικείμενες ευρωεκλογές, παρά το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει να βάζει τον πήχη στο 17% που μέχρι τώρα μοιάζει με άπιαστο όνειρο.

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται να έχουν πάρει απόφαση πως η επιστροφή στη κυβερνητική τροχιά είναι μια υπόθεση χαμένη -τουλάχιστον προσώρας-, όποτε ως στόχος επιβίωσης έχει τεθεί η διατήρηση της δεύτερης θέσης. Ενα τέτοιο σενάριο άλλωστε θα είχε ένα τριπλό κέρδος για τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρώτον, θα διατηρούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ηγέτιδα δύναμη του -ιδιαιτέρως συρρικνωμένου- προοδευτικού κόσμου, δεύτερον, θα έδινε χώρο και χρόνο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώσει το σχέδιό του και να εμφανιστεί ως αρχηγός του όλου κόμματος, και, τρίτον, θα μετέφερε την «κουλτούρα» των προβλημάτων και των διχασμών εντός της Χαριλάου Τρικούπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ