Η μείωση των χρεώσεων των προμηθευτών ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια συνεχίστηκε και τον Μάρτιο καθώς διαμορφώνονται έως και 42% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Η σύγκριση αφορά τις τιμές που χρεώνει ο ίδιος προμηθευτής, ενώ η απόκλιση ανάμεσα στο ακριβότερο και το φθηνότερο τιμολόγιο του πρώτου τριμήνου του έτους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Δηλαδή όσοι καταναλωτές που δεν άλλαξαν προμηθευτή στο διάστημα αυτό για την κατανάλωση του Μαρτίου θα επωφεληθούν από 18 έως 42% χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων επιστρέφουν οι τιμές σε προ κρίσης επίπεδα. Μάλιστα δύο από τα πράσινα τιμολόγια διαμορώνονται κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Ειδικότερα, για την πληρότητα της σύγκρισης οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη:
- Το ύψος του παγίου, το οποίο εκ του νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ το μήνα αλλά υπάρχουν προσφορές που ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα
- Τα κλιμάκια της κατανάλωσης στα οποία εφαρμόζονται οι χρεώσεις. Οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν ενιαία τιμή για το σύνολο της κατανάλωσης, άλλες κλιμακώνουν τη χρέωση όσο αυξάνεται η κατανάλωση
- Την ύπαρξη νυχτερινού μετρητή για τους προμηθευτές που εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές (στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής εμφανίζεται μόνο η ΔΕΗ)
- Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εφαρμόζονται οι εκπτώσεις από τις οποίες προκύπτουν οι τελικές τιμές που αναγράφονται στον πίνακα, που είναι κατά περίπτωση η συνέπεια στην πληρωμή, η ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών και η εξόφληση με πάγια εντολή
Αυτή η θετική εξέλιξη της μείωσης των τιμών οφείλεται κυρίως στην αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιμή κυμαινόταν στα 50 ευρώ. Η αποκλιμάκωση αυτή αποδίδεται με τη σειρά της στην διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.