Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος HGC ανακοίνωσε ότι τέσσερα καλώδια υπέστησαν ζημιές, τα οποία αντιπροσώπευαν το 25% της υποβρύχιας κυκλοφορίας στην περιοχή
Τέσσερα από τα δεκάδες υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών που συνδέουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική έσπασαν στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε η HGC Global Communications Limited με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Αυτές οι συνδέσεις περιλαμβάνουν Ασία-Αφρική-Ευρώπη 1 (AAE-1), Europe India Gateway, Seacom και TGN, οι οποίες εκτιμά η HGC αντιπροσωπεύουν το 25% της κίνησης στην περιοχή. Η εταιρεία περιέγραψε τα επηρεαζόμενα δρομολόγια ως κρίσιμα για τη μετάδοση δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη.
Η HGC προετοιμάστηκε εκ των προτέρων για τέτοια περιστατικά με βάση την προηγούμενη εμπειρία και, εάν ήταν δυνατόν, είχε ήδη αρχίσει να ανακατευθύνει τις ροές κυκλοφορίας κατά μήκος άλλων γραμμών, αλλά ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθούσαν να είναι αποσυνδεδεμένες.
«Η αρχική ανάλυση έδειξε ότι τα κατεστραμμένα τμήματα καλωδίων βρίσκονται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Υεμένης», δήλωσε στο AP εκπρόσωπος της HGC. Η εταιρεία δεν διευκρινίζει πώς ακριβώς ή από ποιον υπέστησαν ζημιές.
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tata Communications, η οποία συνδέεται με τη Seacom-TGN-Gulf, είπε στο AP ότι «είχε ξεκινήσει άμεσα και κατάλληλα διορθωτικά μέτρα». Άλλες εταιρείες που σχετίζονται με κατεστραμμένα καλώδια δεν σχολίασαν την κατάσταση στην υπηρεσία.
Εκπρόσωπος της Seacom της Νότιας Αφρικής είπε στο CNN ότι οι εργασίες για την αποκατάσταση του καλωδίου δεν θα ξεκινήσουν για τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς οι υποθαλάσσιες εργασίες στην περιοχή απαιτούν μια μακρά διαδικασία αδειοδότησης.
Σύμφωνα με το AP, οι γραμμές προφανώς κόπηκαν στις 24 Φεβρουαρίου και δύο ημέρες αργότερα, ο οργανισμός παρακολούθησης Διαδικτύου Netblocks κατέγραψε δυσκολίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο στο Τζιμπουτί, το οποίο εξυπηρετείται από το υποθαλάσσιο σύστημα καλωδιακών επικοινωνιών της Seacom.
Δεν είναι ακόμη σαφές τι απενεργοποίησε τα καλώδια, αλλά οι επιθέσεις των Χούτι σε πλοία συνεχίζονται στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Οι Χούτι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που επιτίθενται στις θέσεις τους στην Υεμένη, για ζημιές σε τέτοιες υποδομές. Το AP σημειώνει ότι δεν είναι σαφές εάν οι Χούτι έχουν την ικανότητα να καταστρέψουν τις γραμμές επικοινωνίας που εκτείνονται κατά μήκος του βυθού εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, τα συρματόσχοινα θα μπορούσαν να χτυπήσουν άγκυρες που εκτοξεύτηκαν από ή συρόμενα πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπέστησαν ζημιές από επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Η ομάδα μας πιστεύει ότι, δεδομένης της έντονης θαλάσσιας κυκλοφορίας στην περιοχή και των ρηχών βαθών σε πολλά μέρη της Ερυθράς Θάλασσας, τα καλώδια μπορεί να έχουν πιαστεί από μια χαλαρή άγκυρα», εξήγησε η Seacom.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα των θαλάσσιων καλωδίων Tim Strong της TeleGeography με έδρα την Ουάσιγκτον, το 90% των ροών πληροφοριών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας διέρχεται από υποδομές στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει το AP, οι Χούτι ζήτησαν προηγουμένως από κάθε σκάφος τοποθέτησης καλωδίων που εισέρχεται στα ύδατα της Υεμένης να λάβει άδεια από αυτούς για να εκτελέσει εργασίες.
—