Κυρώσεις στην εταιρεία λογισμικού υποκλοπών Intellexa με έδρα την Ελλάδα από το Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 Μαρτίου 2024

IMG 20240305 201835

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Σήμερα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) ονομάτισε δύο άτομα και πέντε οντότητες που σχετίζονται με την Κοινοπραξία Intellexa για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας spyware που χρησιμοποιείται για τη στόχευση Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ , δημοσιογράφους και ειδικούς σε θέματα πολιτικής. 

Η εξάπλωση του εμπορικού spyware εγκυμονεί ξεχωριστούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει γίνει κατάχρηση από ξένους παράγοντες για να καταστεί δυνατή η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η στόχευση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο για καταστολή και αντίποινα. 

ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Από την ίδρυσή της το 2019, η Κοινοπραξία Intellexa έχει λειτουργήσει ως ετικέτα μάρκετινγκ, για μια ποικιλία  εταιρειών στον κυβερνοχώρο που προσφέρουν εμπορικά spyware και εργαλεία παρακολούθησης για να επιτρέψουν στοχευμένες και μαζικές εκστρατείες παρακολούθησης. Αυτά τα εργαλεία είναι μια εφαρμογή εργαλείων με την επωνυμία “Predator” spyware, το οποίο μπορεί να διεισδύσει σε μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μέσω επιθέσεων (κλικ) που δεν απαιτούν αλληλεπίδραση με τον χρήστη για να μολύνει τη συσκευή το λογισμικό υποκλοπής. 

Μόλις μια συσκευή μολυνθεί από το λογισμικό υποκλοπής Predator, το λογισμικό υποκλοπής μπορεί να αξιοποιηθεί για μια ποικιλία δυνατοτήτων υποκλοπής πληροφοριών και παρακολούθησης—αυτό περιλαμβάνει τη μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων, την παρακολούθηση γεωγραφικής θέσης και την πρόσβαση σε μια ποικιλία εφαρμογών και προσωπικών πληροφοριών στην παραβιασμένη συσκευή 

Η Κοινοπραξία Intellexa, η οποία έχει παγκόσμια πελατειακή βάση, επέτρεψε τη διάδοση εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας και τεχνολογιών παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αυταρχικών καθεστώτων. 

Επιπλέον, το λογισμικό κατασκοπείας Predator έχει αναπτυχθεί από ξένους παράγοντες σε μια προσπάθεια κρυφής επιτήρησης κυβερνητικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και ειδικών σε θέματα πολιτικής των ΗΠΑ. Σε περίπτωση επιτυχούς μόλυνσης από το Predator, οι χειριστές του spyware μπορούν να έχουν πρόσβαση και να ανακτούν ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων επαφών, αρχείων καταγραφής κλήσεων και πληροφοριών μηνυμάτων, εγγραφών μικροφώνου και πολυμέσων από τη συσκευή.    

«Οι σημερινές ενέργειες αντιπροσωπεύουν ένα απτό βήμα προς τα εμπρός για την αποθάρρυνση της κατάχρησης των εργαλείων εμπορικής επιτήρησης, τα οποία αποτελούν ολοένα και περισσότερο κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών μας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες Brian E. Nelson. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εστιασμένες στη δημιουργία σαφών προστατευτικών μέτρων για την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών των ατόμων σε όλο τον κόσμο».

IMG 20240305 201927

ΚΥΡΙΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΕΝΟΙ

Ο Tal Jonathan Dilian (Dilian) είναι ο ιδρυτής της Κοινοπραξίας Intellexa και είναι ο αρχιτέκτονας πίσω από τα εργαλεία spyware της. Η κοινοπραξία είναι ένας πολύπλοκος διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών που ελέγχονται είτε πλήρως είτε εν μέρει από την Dilian, συμπεριλαμβανομένης της Sara Aleksandra Fayssal Hamou.   

Η Sara Aleksandra Fayssal Hamou (Hamou) , είναι ειδικός σε εταιρείες off-shoring που έχει παράσχει διοικητικές υπηρεσίες στην Κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa SA. Η Χάμου κατέχει ηγετικό ρόλο στις Intellexa SA Intellexa Limited και Thalestris Περιορισμένος .  

Η Intellexa SA είναι μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα στο πλαίσιο της Κοινοπραξίας Intellexa και έχει εξάγει τα εργαλεία παρακολούθησης της σε αυταρχικά καθεστώτα. 

Η Intellexa SA προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για διακίνηση διαδικτυακών υποκλοπών που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως…

exomatiakaivlepo

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ