Οι Τουρκοκύπριοι, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο υπό την ηγεσία του Βρετανικού Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Ενώσεων (BTCA) και της μη κυβερνητικής οργάνωσης που ονομάζεται «Embargoed», ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης του 1964, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων Κύπρο με αφορμή την 60η επέτειο της αποστολής αυτής, αναφέρουν σήμερα τουρκικά δημοσιεύματα.
Εκτός από τη σημαία του τουρκοκυπριακού Ψευδοκράτους, οι διαδηλωτές έφεραν πανό που έγραφαν «Όχι ειρηνευτής, αλλά εισβολέας», «Η Βρετανία έκανε λάθος στην Κύπρο», «Η 60χρονη απόφαση του ΟΗΕ αρκεί» και φορούσαν μάσκες με «εμπάργκο» [“ambargolu”] γραμμένο στα πρόσωπά τους.
Οι Τουρκοκύπριοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, δήλωσαν ότι η απόφαση αριθ. 186 του ΣΑΗΕ οδήγησε στην απομόνωση της Κατεχόμενης από τον τουρκικό στρατό Κύπρου και ζήτησαν την απόσυρση της εν λόγω απόφασης.
«Οι Ελληνοκύπριοι σφετερίστηκαν όλα τα δικαιώματά μας»
Ο Πρόεδρος του BTCA Κενάν Γιαμάν, ο οποίος παρευρέθηκε στη διαμαρτυρία, υπενθύμισε σε δήλωσή του στον Τύπο ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ μεταφέρθηκε στην Κύπρο με την υπ’ αριθμόν 186 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με ημερομηνία 4 Μαρτίου 1964.
Ο Γιαμάν είπε, «Ο σκοπός τους ήταν δήθεν για να προστατεύσει εμάς τους Τουρκοκύπριους, αλλά με αυτή την απόφαση οι Ελληνοκύπριοι σφετερίστηκαν όλα τα δικαιώματά μας υπό το όνομα της «Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως είπε.
Τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αφαίρεσε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και επέβαλε εμπάργκο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, επικαλούμενη την επίμαχη απόφαση του ΟΗΕ:
«Είμαστε εδώ σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε για αυτήν την απόφαση. Θέλουμε να αλλάξει ή να αποσυρθεί αυτή η απόφαση που συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί ο ακρογωνιαίος λίθος της Κύπρου και το πρόβλημα εδώ είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χρησιμοποιώντας αυτό είναι σαφές ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Θέλουμε να διορθωθεί αυτό».
Ο Γιαμάν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι υπέρ της λύσης δύο κρατών στο νησί, όπως προτείνει η Τουρκία, και είπε, «Είναι πλέον απαραίτητο να επιστρέψουν τα δικαιώματά μας. Διαφορετικά, το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί με κανέναν τρόπο ή κατάσταση», όπως είπε.
«Το μόνο μας παράθυρο στον κόσμο για εμάς είναι η Τουρκία»
Ο Γιαμάν επεσήμανε ότι ένα από τα σφετερισμένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ήταν η απομόνωση της Κατεχόμενης από τον Τουρκικό Στρατό Κύπρου, από τον κόσμο και δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας αεροπορικές πτήσεις προς την τουρκοκρατούμενη Κύπρο για να τερματιστεί αυτή η απομόνωση.
Ο Γιαμάν είπε:
«Δεν μπορώ να γράψω ένα γράμμα από εδώ στην Αγγλία και να το στείλω απευθείας στην Κατεχόμενη Κύπρο. Δεν είναι αυτό παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου; Θα πάει κατευθείαν στην Τουρκία. Θα δώσω διεύθυνση στην Τουρκία και από εκεί θα πάει στην Κατεχόμενη Κύπρο. Αυτό θα χρειαζόταν μήνες ή ακόμα και να χαθεί στην πορεία. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι εγκυμονούσες γυναίκες μας εδώ δεν μπορούν να πετάξουν από εδώ απευθείας στο Κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό μέρος της Κύπρου. Πρέπει να πάνε στην Τουρκία. Να προσγειωθούν στην Τουρκία, να περάσουν από την ασφάλεια και να επιβιβαστούν ξανά στο αεροπλάνο και μετά θα φτάσει στο αεροδρόμιο της Κατεχόμενης Κύπρου. Αυτό δεν είναι παραβίαση των δικαιωμάτων μας; Δεν μπορούμε να πάμε κατευθείαν στην πατρίδα μας όποτε θέλουμε; Αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί».
Ο Γιαμάν επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει απευθείας εμπόριο με την Κατεχόμενη από τον Τουρκικό Στρατό Κύπρο, λόγω του εμπάργκο και είπε, «Δεν μπορούμε να στείλουμε τίποτα απευθείας από εδώ προς τα εκεί. Καμία εξαγωγή ή εισαγωγή. Όλα αυτά οφείλονται στην υπ’ αριθμ. 186 απόφαση. Το πιο βασικό μας πρόβλημα είναι αυτή είναι η απόφαση, έχουμε αντίρρηση σε αυτήν την απόφαση. Έχουν περάσει 60 χρόνια. Αυτή η απόφαση πρέπει να αρθεί και τα δικαιώματά μας να επιστραφούν σε εμάς», όπως είπε, χωρίς να επισημάνει ότι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από την Τουρκία, υπάρχουν πάνω από 45 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες και δεν είναι ένα ελεύθερο τμήμα του νησιού.
—