Σάλος με την ιστορικών διαστάσεων αποκάλυψη του Ευκλειδη Τσακαλώτου για τις πείσεις απο την τρόικα στη δίκη για το έλλειμμα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρότατη αποκάλυψη και από τον Προκόπη Παυλόπουλο για στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή που επεδίωκαν αποσταθεροποίηση της χώρας το 2008!

Αποκαλύψεις που ξεκαθαρίζουν –έστω με καθυστέρηση ετών– την υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος που οδήγησε στο δεύτερο μνημόνιο, έγιναν κατά το συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το έναυσμα έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υποστήριξε ότι υπήρχε επηρεασμός της Δικαιοσύνης από το πολιτικό σύστημα, όσον αφορά στη δίκη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

  • Πηγή εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Ως γνωστόν, ο Ανδρέας Γεωργίου θεωρείται υπεύθυνος για την παρουσίαση του ελλείμματος στο 15,4% αντί του 9%, κάτι που οδήγησε και στο δεύτερο μνημόνιο και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το περίφημο PSI. Για την υπόθεση αυτή ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεστήριξε: «Είναι προφανές ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να στηρίξει ένα πολιτικό αφήγημα που εξυπηρετούσε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση αυτό το αφήγημα, ήταν πιο εύκολο να απαντά κανείς στους “Αγανακτισμένους” στο Σύνταγμα. Ήταν σαφές από την αρχή ότι υπήρχε ένας δίαυλος ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Υπήρχε σαφής επηρεασμός της δικαιοσύνης στο ζήτημα αυτό. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν καθοδηγούμενες. Ευτυχώς, στο τέλος αυτή η ιστορία έχει κλείσει».

Απάντηση-βόμβα, όμως, έδωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απεκάλυψε ξεκάθαρα ότι υπήρχε πράγματι προσπάθεια επηρεασμού, όχι όμως από την Κυβέρνηση και όχι προς την κατεύθυνση της καταδίκης του κ. Γεωργίου. Η τρόικα ήταν που άσκησε την επιρροή της, αλλά υπέρ του κ. Γεωργίου. Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις παρεμβάσεις της τρόικας, οι οποίες έγιναν προς την τότε κυβέρνηση για παρέμβαση στην δίκη.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν θέλω να μπω σε ενδοσυστημικές διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος φταίει περισσότερο για την χρεοκοπία. Ο κ. Γεωργίου έλεγε ότι τα ελλείμματα ήταν μεγαλύτερα από αυτό που έλεγε η κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς τα δεχτήκαμε τα στοιχεία, πάνω σε αυτά τα στοιχεία δουλέψαμε. Έγιναν απαράδεκτες παρεμβάσεις της τρόικας, ώστε να παρέμβουμε στη δίκη Γεωργίου. Εμείς δεν είχαμε κανένα κέρδος, είτε για να κερδίσει είτε για να χάσει ο κ. Γεωργίου. Εγώ, προσωπικά, θεωρώ ότι τα στοιχεία ήταν σωστά».

IMG 5343
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (αριστερά) με τον Ανδρέα Γεωργίου

Στην αμέσως επομένη περίοδο αναφέρθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι υπήρξε απαίτηση του Ντόναλντ Τουσκ να υπογράψει και ο ίδιος το αίτημα της Ελλάδος για διαπραγμάτευση, καθώς η υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα δεν θεωρείτο επαρκής. Σχετικά ανέφερε: «Μια ιστορία από εκείνη την περίοδο που δείχνει “τι περνά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας”. Αφού συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός, έπρεπε να υποβάλει το αίτημα για να ανανεωθεί ο ELA. Στις 7 Ιουλίου του 2015 μου τηλεφωνεί ο Ντ. Τουσκ και μου λέει ότι “το αίτημα για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας θα πρέπει να το υπογράψετε εσείς, δεν μας αρκεί η υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα“. Του εξήγησα ότι δεν ήμουν εκτελεστικός πρόεδρος και μου απάντησε πως ήξεραν ότι είμαι καλός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και επομένως θα έβρισκα τη λύση. Επικοινώνησα με τους συναδέλφους μου, τον Ν. Αλιβιζάτο, τον Ευ. Βενιζέλο και τους είπα ότι “αγγίζω τα όρια του ρυθμιστή του πολιτεύματος”. Και τότε όλοι μαζί συμφωνήσαμε αυτό που διδάσκω και τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος είναι σαν ένα μπαλόνι που φουσκώνει όταν έχουμε κρίση. Ο ρόλος του προέδρου είναι να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία των θεσμών. Αν αυτοί λειτουργούν, μπορεί να είναι πολύ σιωπηλός. Όταν όμως υπάρχει κρίση, διογκώνεται αυτός ο ρόλος. Αυτό έκανα τότε, υπέγραψα».

Κάποιοι ήθελαν «δικτατορικά μέτρα»

pavlopoulos metapolitefsi
O τέως πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Συνέδριο «50 Χρόνια Μεταπολίτευση»

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, το οποίο αναδείχθηκε κατά το συνέδριο της «Καθημερινής», είχε να κάνει με τα γεγονότα του 2008, τα οποία ακολούθησαν τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Σημαντικές αποκαλύψεις έκανε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν υπουργός Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως. Μίλησε για υπονόμευση της Δημοκρατίας εκ των έσω και υπογράμμισε ότι ήθελαν «δικτατορικά μέτρα» που θα οδηγούσαν την χώρα σε μια μορφή εμφυλίου πολέμου.

Ανέφερε σχετικά: «Δεν περίμενε κανείς να συμβεί μια τέτοια δολοφονία. Που να φανταστεί κανείς την αφροσύνη του Κορκονέα, να δολοφονήσει ένα παιδί έστω και με ενδεχόμενο δόλο. Όμως έτυχε και έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Ήξερα ότι πρέπει να υπερασπιστώ τη δημοκρατία και το σύνταγμα. Μου είπαν κάποιοι ότι κάηκε η Αθήνα. Δεν είναι ακριβές. Το πρώτο που φρόντισα ήταν η σωματική ακεραιότητα και η ελευθερία των ανθρώπων. Κατηγορήθηκα πολύ. Ούτε ένας άνθρωπος πέραν της τραγωδίας Α. Γρηγορόπουλου δεν πήγε στο νοσοκομείο. Όχι να σκοτωθεί. Γιατί αν είχε σκοτωθεί (σ.σ. κάποιος άλλος) η Ελλάδα θα ήταν σε ένα είδος εμφύλιου στην πορεία. Κάποιοι ήθελαν να δείξουν ότι η Ελλάδα για να καταστείλει ορισμένες διαδηλώσεις είχε ανάγκη από οιονεί δικτατορικά μέσα. Και εγώ και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ήμασταν εκεί, για να πούμε στους συναδέλφους μας ότι δεν συμφωνούμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ