Ο Όλαφ Σολτς «καρφώνει» τους Βρετανούς και τους Γάλλους ότι ήδη έχουν εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έχουν στείλει ήδη προσωπικό που προγραμματίζει τους πυραύλους κρουζ «Scalp» και «Storm Shadow που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο». Μια πληροφορία, που δεν είχε μέχρι τώρα επιβεβαιωθεί ποτέ, επίσημα.

Με οργή αντέδρασαν οι Άγγλοι, κατηγορώντας τον Γερμανό καγκελάριο ούτε λίγο ούτε πολύ ότι …ρουφιανεύει τις κινήσεις τους στους Ρώσους. «Πρόκειται για κατάφωρη κατάχρηση πληροφοριών, που στοχεύει σκόπιμα να αποσπάσει την προσοχή από την απροθυμία της Γερμανίας να εξοπλίσει την Ουκρανία με το Γερμανικό σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus», δήλωσε o συντηρητικός βουλευτής Τόμπιας Ελγουντ, πρώην επικεφαλής της επιτροπής Αμυνας στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις Σολτς για να τροφοδοτήσει περαιτέρω την κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Για «τσεκουριά στη συνοχή του ΝΑΤΟ» έκαναν λόγο άλλοι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί επιτίθενται στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «τρέλα» την πρότασή του για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Γερμανικά έντυπα κατηγορούν τη Γαλλία ότι έχει στείλει ελάχιστη βοήθεια στο Κίεβο, ενώ το Βερολίνο πάνω από 13,3 δισ. ευρώ. «Καρφώνουν» μάλιστα το Παρίσι ότι εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες στη Γαλλία ή σε γειτονικές χώρες της Ουκρανία.

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα», που θα ‘λεγε και ο μακαρίτης Ντίνος Ηλιόπουλος. Αλληλοκαρφώματα και ανεμομαζώματα, που μαζεύονται με αδικίες, «κτηθέντα τη βοηθεία του ανέμου», όπως εξηγούσε ο Νικόλαος Πολίτης. Και «διαβολοσκορπίσματα», που εξαφανίζονται γρήγορα, όπως τα άχυρα που παρασέρνει ο άνεμος,

Και που είστε ακόμη! Οσο ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μια ανοιχτή πληγή για όλη την Ευρώπη, οι εσωτερικές συγκρούσεις θα κλιμακώνονται και το πολεμικό σενάριο θα γίνεται όλο και πιο περίπλοκο.

Σε όλα αυτά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενθαρρύνει την Ευρώπη να αυξήσει δραστικά τις πολεμικές δαπάνες, προτείνοντας ως πρότυπο ενιαία προμήθεια για τα εμβόλια κατά του covid. Για τα οποία κατηγορείται βέβαια ότι έκανε μυστικές συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες και ήδη είναι υπό δικαστική διερεύνηση.

Αλλά επειδή «τα λεφτά για τα όπλα είναι πιο πολλά», η φον ντερ Λάιεν δεν ξεκαθαρίζει αν θέλει να δώσει τουλάχιστον μια ευκαιρία για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία ή αν οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα πάντα από τις ΗΠΑ, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Εν ολίγοις, η Ευρώπη εξακολουθεί να μην ξέρει πραγματικά πού πηγαίνει. Και την ίδια ώρα ο Πούτιν μας υπενθυμίζει ότι τα ρωσικά όπλα μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί.

Η Μόσχα, είναι όμως ανίκανη να διατηρήσει μια σύγκρουση με συμβατικά όπλα. Θα απαντούσε λοιπόν με τακτικά πυρηνικά όπλα, σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης της Δύσης στην Ουκρανία. Δεν επαναφέρει για «πλάκα» ο Ρώσος πρόεδρος ξανά στην επικαιρότητα τα πυρηνικά όπλα.

Αντίθετα, η πυρηνική επιλογή δεν είναι μόνο στην ημερήσια διάταξη, αλλά είναι και η φυσική συνέπεια μιας πιθανής στρατιωτικής κλιμάκωσης. Το «κουτί της Πανδώρας», μπορεί ν` ανοίξει ξαφνικά και ίσως να μην προλάβουμε να σκεφθούμε γι;α τις ολέθριες συνέπειες…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ