Λίγες ημέρες μετά την εμπλοκή ανδρών των ΟΥΚ σε υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», νέο κρούσμα συμμετοχής στρατιωτικών σε τρομοκρατική οργάνωση.
Δύο ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ εμπλοκής στρατιωτικών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. που απεκαλύφθησαν σε διάστημα τριών μόλις εβδομάδων, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση του Ελληνικού Κράτους. Αν έχουμε τέτοια φαινόμενα στις Ένοπλες Δυνάμεις, που αποτελούν το πλέον οργανωμένο και πειθαρχημένο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, είναι ασύλληπτο το τι μπορεί να επικρατεί σε άλλους τομείς…
Εφημερίδα Εστία
Σύμπραξη Εκδίκησης: Τα όπλα των τρομοκρατών και οι βόμβες που στέλνονταν με εντολή μέσα από το κελί
Εν προκειμένω, δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας χειριστής βαρέων όπλων του Στρατού και ένας οπλουργός της Πολεμικής Αεροπορίας, ενετοπίσθησαν ως μέλη της οργανώσεως «Σύμπραξη Εκδίκησης». Ο πρώτος εκ των δύο μάλιστα ήταν αυτός που έστειλε επιστολή-βόμβα στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Δακτυλικό αποτύπωμά του ευρέθη επί του παγιδευμένου φακέλου, ο οποίος ευτυχώς δεν είχε εκραγεί.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες δύο άνδρες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του Ναυτικού είχαν συλληφθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κατηγορούμενοι ειδικώς ότι προμήθευαν με εκρηκτικά τον επικεφαλής της.
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει σχετίζεται με τις διαδικασίες ελέγχου της νομιμοφροσύνης και την ακεραιότητα του χαρακτήρος των προσώπων που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις ως μόνιμα στελέχη, είτε ως επαγγελματίες οπλίτες είτε ως υπαξιωματικοί. Όλοι οι υποψήφιοι περνούν από ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, οι οποίες θα έπρεπε να δεικνύουν αν κάποιοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σταθερότητος χαρακτήρος για να τους εμπιστευθεί το Κράτος πρόσβαση σε όπλα και εκρηκτικά.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι ένα τεράστιο κενό στην αξιολόγηση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί με την υποβάθμιση της διαδικασίας των προσωπικών συνεντεύξεων, τις οποίες τα κόμματα της Αριστεράς ήθελαν να εξαλείψουν τελείως, υποστηρίζοντας ότι εγένοντο για να διευκολύνουν κομματικές επιλογές. Και όμως οι έμπειροι αξιωματικοί που έκαναν τις προσωπικές συνεντεύξεις μπορούσαν να «δουν» αυτά που δεν φαίνονται κατά την αντικειμενική, πλην λίαν απατηλή διαδικασία των εξετάσεων και των μορίων.
Είναι επιβεβλημένη η εκ βάθρων αναθεώρησις του συστήματος επιλογής στελεχών με αποκατάσταση της προσωπικής συνεντεύξεως ως βασικού κριτηρίου για την ένταξή τους στο στράτευμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκειμένη περίπτωση και τα δύο στελέχη που συνελήφθησαν είχαν επιδείξει απροθυμία να σταδιοδρομήσουν στο στράτευμα. Ο χειριστής βαρέων όπλων ήταν σε άδεια με την αίτηση αποστρατείας του να εκκρεμεί, ο δε οπλουργός της Αεροπορίας τελεί σε μακρά αναρρωτική άδεια. Και οι δήο όμως ήσαν εις θέσιν και να μετέχουν σε τρομοκρατική οργάνωση και να την τροφοδοτούν με βόμβες. Βόμβες που στην πραγματικότητα έχουν πλήξει τα θεμέλια του Κράτους…
Συνολικώς για την νέα αυτή υπόθεση τρομοκρατίας συνελήφθησαν έξι άτομα, ενώ τέσσερα ακόμη εμπλεκόμενα ήδη εκτίουν ποινές στις φυλακές του Δομοκού, Λαρίσης και Γρεβενών. Εναντίον τους ησκήθη δίωξις για έξι κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα.
Συγκεκριμένα για διεύθυνση, ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργανώσεως, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη κατ’ εξακολούθησιν τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατασκευή, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών, διακεκριμένη οπλοκατοχή και διακεκριμένη φθορά.
Επίσης, η δίωξις αφορά και στα πλημμελήματα της υποστηρίξεως τρομοκρατικής οργανώσεως, υποκινήσεως σε τέλεση τρομοκρατικής πράξεως, παράνομης βιας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήσιν.
Οι κατηγορούμενοι παρεπέμφθησαν σε ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή 3 Μαρτίου.
Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας χαρακτηρίζουν τους συλληφθέντες ιδιαίτερα επικίνδυνους, καθώς οι τρομοκρατικές ενέργειες στις οποίες φέρονται ότι εμπλέκονται θα μπορούσαν να έχουν πληθώρα θυμάτων. Ιδιαίτερα, όπως αναφέρουν, αν είχε εκραγεί ο παγιδευμένος φάκελος που είχαν στείλει στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, θεωρείται βέβαιον ότι θα υπήρχαν πολλά θύματα, καθώς απετελείτο από σχεδόν μισό κιλό εκρηκτικής ύλης, ποσότης ικανή για να προξενήσει μεγάλες καταστροφές.
Επίσης, σε καμία από τις άλλες ενέργειες με τοποθέτηση βομβών δεν είχαν προειδοποιήσει ενώ σε επίθεση με χειροβομβίδα που είχαν πραγματοποιήσει στην Λάρισα, την έβαλαν σε άλλο σπίτι κατά λάθος ενώ είχαν στόχο τον διευθυντή των φυλακών.
Συνολικώς, μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί πέντε περιπτώσεις που εμπλέκονται οι συλληφθέντες και συγκεκριμένως:
αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12.02.2024.
έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τραπέζης στα Πετράλωνα την 25.01.2024.
έκρηξις αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13.11.2023 σε κτηριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία.
ρίψις χειροβομβίδος την 08.07.2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο σταθμεύσεως πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
ρίψις χειροβομβίδος και έκρηξις αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24.06.2023 σε αυλή οικίας στην Λάρισα.
Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει ο ένας από τους εγκλείστους στις φυλακές Δομοκού, ηλικίας 36 ετών, ο οποίος φέρεται ότι κινούσε τα νήματα και έδιδε παραγγελίες για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους συνεργούς του έξω, κάποιοι από τους οποίους είναι χρήστες ναρκωτικών ή έχουν δοσοληψίες ποινικού τύπου με τις Αρχές.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ψυχολογικά προβλήματα και εμμονή με την ένοπλη δράση, ενώ η σχέσις του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο είναι ότι στις φυλακές είχε επαφές με κρατούμενο από την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Είχε συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο Κολωνάκι το 2014 για ληστείες, και στην κατοχή του είχε βρεθεί ένα τυφέκιο καλασνίκωφ, χειροβομβίδες και 5.500 ευρώ. Το 2021 παρεβίασε άδεια από τις φυλακές και διέπραξε τέσσερεις ληστείες σε τράπεζες, με πρώτη την «Εθνική» στα Πετράλωνα.
Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί εάν στην ομάδα εμπλέκονται και άλλα άτομα, και εξετάζονται όλες οι επαφές των συλληφθέντων.