Προς πλήρες αδιέξοδο στο Κυπριακό και η στάση της Αθήνας (δηλώσεις Χρ.Στυλιανίδη)
«….Ανεξάρτητα, φυσικά από τις διάφορες απόψεις αλλά και από το προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο συνεπεία της τουρκικής ακραίας αδιαλλαξίας, το σημαντικό ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει η Αθήνα. Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν αποδέχεται ως λύση τα δύο κράτη, υποστηρίζει λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ (δηλαδή διζωνική ομοσπονδία) και σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων. Πάντοτε δηλώνεται από πλευράς Αθηνών η σταθερή συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση.
Είναι κατανοητό ότι τελευταίως γίνεται προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας με τις διαφορές, όμως, μεταξύ των δύο χωρών να παραμένουν ανοικτές και να παραπέμπονται σε μελλοντικό χρόνο, εφόσον βέβαια η Τουρκία συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου. Οι θέσεις, επίσης, των δύο χωρών στο Κυπριακό εξακολουθούν να παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες.
Δυστυχώς, πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων προβλήθηκε μια διαφορετική θέση (Χρ. Στυλιανίδης), που δεν διαψεύστηκε, η οποία στην προέκταση και ανάλυσή της οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει εγκατάλειψη της Κύπρου. Διότι, όταν ακούγεται από υπουργικά χείλη ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην Κύπρο είναι άνισος και δεν πρέπει να δίνονται fake μάχες, τι να υποθέσει κάποιος; Όταν η επιδίωξη του Κυπριακού Ελληνισμού για λειτουργική λύση και ο αγώνας για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την κηδεμονία της Τουρκίας συγκρίνονται με τις «μάχες» της χούντας στην Κύπρο, που κατέστησαν την «μισή Κύπρο ήδη τουρκική», τι ακριβώς πρέπει να πράξει η ελληνοκυπριακή ηγεσία; Να ψηλώσει τα χέρια για να μην «τουρκέψει» και η άλλη μισή, διότι η Κύπρος «κείται μακράν», είναι μόνη;
Εμείς στεκόμεθα στην επίσημη θέση Μητσοτάκη, Δένδια, Γεραπετρίτη, που είναι πλήρως ταυτισμένη με την κυπριακή κυβέρνηση. Όμως, όταν στη Βουλή των Ελλήνων εκφράζονται τέτοιες υπονομευτικές (και σε ένα βαθμό ατιμωτικές) απόψεις, είναι επάναγκες να διαψεύδονται έμπρακτα με απομάκρυνση εκ της θέσεώς του τού φορέα αυτών των θέσεων. Και αυτό αναμένουμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.