Επιστρατεύονται drones και μέθοδοι τεχνητής νοημοσύνης για τους φορολογικούς ελέγχους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα «όπλα» επιστρατεύει η διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που θα διενεργηθούν εντός του 2024 σε κλάδους εστίασης, τουρισμού και λιανεμπορίου, για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και σε εργοτάξια μεγάλων έργων, εταιρείες κούριερ και βιομηχανίες τροφίμων, με σκοπό την μείωση εργατικών ατυχημάτων.

Όπως έγινε γνωστό, με βάση τον προγραμματισμό, μέσα στο τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 67.000 έλεγχοι. Μάλιστα, σύμφωνα με το euro2day.gr, θα γίνει χρήση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, αφού θα ενταχθούν μέθοδοι τεχνητής νοημοσύνης, ενώ εξετάζονται και άλλα εργαλεία, όπως η χρήση drones σε δύσβατες περιοχές ή χαώδεις εγκαταστάσεις και οι κάμερες στα ρούχα των ελεγκτών.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους που εστιάζουν στα εργασιακά δικαίωματα, οι κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν δοθεί είναι οι εξής:

Κλάδοι με υψηλό ποσοστό παραβατικότητας: Πρόκειται κατά κύριο λόγο για επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης, δηλαδή καντίνες, ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις -εκτός από την ανασφάλιστη εργασία-συναντάται συχνά το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας.
Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία: Πρόκειται για εκείνες τις επιχειρήσεις που τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν κατάφεραν να εντοπίσουν.
Επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και βρέθηκαν παραβατικές: Πρόκειται για τις επιχειρήεις εκείνες στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα, αλλά δεν έχουν συμμορφωθεί.
Επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση: Πρόκειται για επιχειρήσεις που κυρίως δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και ειδικά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Κλάδοι στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι: Πρόκειται για επιχειρήσεις που παρέχουν εργατικό δυναμικό σε άλλες εταιρίες. Σε αυτή την περίπτωση έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί εργαζόμενοι είναι πολίτες τρίτων χωρών και παρατηρούνται παραβάσεις με τα ωράρια, αλλά και το μισθό.
Επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας: Στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί αρχικά αν λειτουργεί το νέο μοντέλο καταγραφής των υπερωριών, αλλά και αν υπάρχουν επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους πέρα από το ωράριο που έχει καταγραφεί.
Επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλή συγκέντρωση ανήλικης εργασίας: Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν έλεγχοι στον τουρισμό για τον εντοπισμό εργασίας στις ηλικίες 14 – 18 ετών. Προσοχή! Για να είναι νόμιμοι αυτοί οι ανήλικοι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εκδώσει κάρτα εργασίας συνοδεία του κηδεμόνα τους.
Κατασκευές – τεχνικά έργα, διανομείς, αλλά και βιομηχανία τροφίμων: Θα γίνουν έλεγχοι, σε ό,τι αφορά στο σκέλος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων για να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα.
Βέβαια, την ίδια ώρα παραμένει το ερώτημα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της η Επιθεώρηση Εργασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν και πολλές κενές οργανικές θέσεις και σημαντικές ελλείψεις, αλλά και ζητήματα κτηριακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ