Του Γιώργου Διονυσόπουλου
Η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Η Άγκυρα έχει βγάλει στο Αιγαίο, δεκάδες πλοία, από φρεγάτες και κορβέτες, μέχρι «αλιευτικά» και ερευνητικά σκάφη. Σε αυξημένη επαγρύπνηση ο ελληνικός στόλος.
Σε ένα απέραντο… πεδίο βολής έχει μετατρέψει το Αιγαίο το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, δεσμεύοντας αρκετές θαλάσσιες περιοχές στο βόρειο, κεντρικό και νότιο ελληνικό αρχιπέλαγος για τη διεξαγωγή «επιχειρησιακής εκπαίδευσης» με πραγματικά πυρά. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης «εκπαίδευσης», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, η Άγκυρα έχει βγάλει στο Αιγαίο, δεκάδες πλοία, από φρεγάτες και κορβέτες μέχρι σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και ερευνητικά. Κύκλοι του Πενταγώνου σημειώνουν πως η συγκεκριμένη «επιχειρησιακή εκπαίδευση» έχει περισσότερο χαρακτήρα μίας άσκησης μεγάλης κλίμακας που σαν στόχο έχει να δοκιμάσει τα όρια, τις αντοχές αλλά και το βαθμό αντίδρασης του ελληνικού στόλου σε μία ενδεχόμενη τουρκική επιθετική ενέργεια παραπέμποντας ελάχιστα σε μια απλή εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες και παράλληλα με τις μονάδες του στόλου τους, οι τούρκοι έχουν «βγάλει» στο Αιγαίο και έναν σημαντικό αριθμό μικρότερων σκαφών που μοιάζουν με αλιευτικά, χωρίς ωστόσο να είναι, στο πλαίσιο εκτέλεσης σεναρίων που σχετίζονται με τη δημιουργία μιας ενδεχόμενης ελληνοτουρκικής κρίσης που θα μπορούσε να ξεκινήσει και να εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μίας συνηθισμένης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, στο πρότυπο της κρίσης των Ιμίων το 1996. Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της έντονης τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, από το πρωί έχει σημάνει συναγερμός και στο Πολεμικό Ναυτικό. Το Αρχηγείο Στόλου έχει θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση τα πλοία «σκοπούν», δίνοντας εντολή σε αυτά που πλέουν στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο να παρακολουθούν στενά την τουρκική δραστηριότητα.
Να σημειώσουμε πως κατά το τελευταίο δίμηνο, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει στη διεξαγωγή μιας σωρείας αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, δεσμεύοντας με Navtex τεράστιες θαλάσσιες περιοχές. Οι τούρκοι μάλιστα κλιμακώνοντας τις προκλήσεις τους, από τις αρχές του χρόνου, στις Navtex που εκδίδουν, αναφέρονται και στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ακριτικών ελληνικών νησιών, παραθέτοντας εντός τους τα ονόματα αρκετών εξ αυτών, με τη φράση πως «βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς, σύμφωνα με την απόφαση της 13ης Φεβρουαρίου 1914 της Διάσκεψης του Λονδίνου, τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, τη Σύμβαση του 1923 σχετικά με το καθεστώς των τουρκικών στενών και τη Συνθήκη Ειρήνης του 1947 στο Παρίσι. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να διεξάγεται στα χωρικά ύδατα των εν λόγω νησιών».
Επιχείρηση αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας
Επί της ουσίας η Άγκυρα επιχειρεί να συνδυάσει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο με την ναυσιπλοϊα. Εκείνο που προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι πως η αύξηση της δραστηριότητας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο γίνεται λίγο πριν την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του Μάϊου στην Άγκυρα, κατά τη δεύτερη μέσα σε έξι μήνες συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας. Η Άγκυρα εμφανίζεται να ακυρώνει στην πράξη τη λεγόμενη «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» που υπέγραψαν οι κ.κ Μητσοτάκης και Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, προφανώς σε μία προσπάθειά της να διευρύνει τα θέματα που θέλει να θέσει στο τραπέζι των σχετικών συζητήσεων με στόχο να συνδέσει τις παράνομες αιτιάσεις της περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου με τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.