Η «μισή Κύπρος είναι τουρκική», σύμφωνα με τον Υπουργό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, Χρίστο Στυλιανίδη. Όπως φαίνεται, το πιστεύει. Και είναι δικαίωμά του. Δεν βλέπει κάτι μεμπτό. Όμως, ένας πολιτικός, με τις περγαμηνές του Στυλιανίδη, δεν θα όφειλε να γνωρίζει ότι, από τη φράση για «τουρκική», ώς εκείνη περί της «κατεχόμενης Κύπρου», μεσολαβεί η αποδοχή και αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής;
Ο Χρίστος Στυλιανίδης έχει μια πλούσια πολιτική καριέρα. Κάποτε ήταν αντιομοσπονδιακός και, εκ των πραγμάτων, «αντικληριδικός». Όταν έχασε τις εκλογές ο Πασχαλίδης, άλλαξε στρατόπεδο. Από την αποτροπή μετακόμισε στον εξευμενισμό. Έγινε «ρεαλιστής» και «Κληριδικός». Και εν συνεχεία εκσυγχρονιστής και «Σημιτικός» και οπαδός του σχεδίου Ανάν. Ήταν υποψήφιος στις πρώτες Ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του Γ. Βασιλείου και μετά ξαναβρήκε στέγη στον ΔΗΣΥ. Ήταν παρά τω πλευρώ του Νίκου Αναστασιάδη, όταν, σύμφωνα με τον στενό του συνεργάτη, Μακάριο Δρουσιώτη, επικρατούσε το «Κράτος Μαφία». Αμφότεροι, όμως, ουδέν κατήγγειλαν τότε, παρά μόνο βρέθηκαν στις Βρυξέλλες με εντολές του Προέδρου. Και όταν το «Κράτος Μαφία» δεν τους ανανέωσε τον διορισμό στην ΕΕ, άρχισε ο εμφύλιος, με τον Στυλιανίδη να κατηφορίζει στην Αθήνα και να παίρνει εν μιά νυκτί υπηκοότητα, καθότι κρίθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως απαραίτητος για να γίνει Υπουργός. Ως εκ τούτου, κατέστη Μητσοτακικός. Και αριστείνδην βουλευτής. Και εκ νέου Υπουργός. Φανταστική πορεία, με πολύχρωμο ιδεολογικό χαρακτήρα! Τα πάντα ρει…
Ως Υπουργός αλλά και «ρεαλιστής», που είναι ο κ. Στυλιανίδης, είπε από του βήματος της ελληνικής Βουλής, αυτό που πιστεύει. Ότι, δηλαδή, η «μισή Κύπρος είναι τουρκική». Επί τη βάσει της δικής του ομοσπονδιακής φιλοσοφίας και ειδικότερα της χαλαρής, έχει «δίκαιο». Διότι, σύμφωνα με την εν δυνάμει λύση, που είχε φέρει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το 1997, και την οποία είχε ασπαστεί, το μεν νότιο τμήμα της Κύπρο θα είναι ελληνικό και το βόρειο κατεχόμενο θα νομιμοποιηθεί ως εσαεί τουρκικό. Θα χαθεί, δηλαδή, άπαξ και διά παντός!
Αυτά είναι τα τετελεσμένα της εισβολής και είναι συναφή με όσα έχει περιγράψει από το 1956 ο Νιχάτ Ερίμ ως “Taksim”. Στα Ελληνικά, διχοτόμηση. Εξ ου και η διενέργεια της εισβολής του 1974, που είχε ως αρχικό στόχο τον πληθυσμιακό, διοικητικό και γεωγραφικό διαχωρισμό της Κύπρου και την επιβολή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτά δεν τα είπε πρώτος ο κ. Στυλιανίδης από το βήμα της ελληνικής Βουλής, αλλά ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, στις 17 με 18 Ιουλίου στο Λονδίνο, κατά τις επαφές του με τους Βρετανούς, πριν από την εισβολή. Αξίωνε, όπως η μισή Κύπρος γίνει τουρκική!