«Αν γίνει οποιαδήποτε ερώτηση: “Σας παρακαλώ πολύ να μην πούμε τίποτα άλλο σήμερα”. Αν επιμείνουν: “Σας παρακάλεσα να μείνουμε σε αυτά. Δεν είναι ώρα για λόγια. Ας σεβαστούμε τη μνήμη τόσων ανθρώπων που χάθηκαν”». Είναι εκείνο το ενοχικό «σκονάκι», που από τις πρώτες κιόλας ώρες του δυστυχήματος «κάρφωνε» τη μεθοδευμένη προσπάθεια του Μαξίμου για να «κουκουλωθούν» με ψέματα τα 57 αθώα πτώματα των Τεμπών.
Από τον Βασίλη Γαλούπη
Αυτά τα δύο προληπτικά «σενάρια» έτοιμων απαντήσεων, στην περίπτωση που κάποιος δημοσιογράφος τολμούσε να ρωτήσει τον «παραιτημένο» από το υπουργείο Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ήταν που άνοιξαν τον μακρύ δρόμο της συγκάλυψης. Και, δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει επιτύχει τον σκοπό της. Καταφέρνει να προστατέψει όσους ήθελε και, κυρίως, τον υπουργό.
Ο πρωθυπουργός, οι άμεσοι συνεργάτες του, όπως ο Γεραπετρίτης και ο Τριαντόπουλος, όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή, ο «τυφώνας» Αγοραστός και τα «συμμαχικά» ΜΜΕ συγχρονίστηκαν με στόχο την απομάκρυνση από τους ηθικούς αυτουργούς της ανείπωτης τραγωδίας. Αναπόφευκτα, η άνευ προηγουμένου συσκότιση οδηγεί σε αδιέξοδο μια -έτσι κι αλλιώς όχι και τόσο αποφασισμένη- Δικαιοσύνη.
Σε λίγα 24ωρα συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος από την ημέρα που 57 οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος. Οι ζωές τους σταμάτησαν εκεί, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, μαζί με αυτές των αδικοχαμένων νέων. Αλλες παλεύουν μέχρι σήμερα δίπλα στους επιζήσαντες ανθρώπους τους για να ξεπεραστούν τα σωματικά και ψυχικά τραύματα.
Για όλους αυτούς ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Επειδή «έπρεπε δυστυχώς να πεθάνουν, η θυσία είναι θυσία – έγινε, δυστυχώς, για να βελτιώσουμε τα τρένα, να τα εκσυγχρονίσουμε», κατά τους μισάνθρωπους υποστηρικτές αυτού του συστήματος.
Στη συγκάλυψη αυτή συμμετέχει συλλογικά ολόκληρο το σύστημα εξουσίας της κυβέρνησης, από την κορυφή μέχρι τον τέως περιφερειάρχη κι από υπουργούς μέχρι αναδόχους έργων τσιμεντώματος και παρατρεχάμενους δημοσιογράφους.
Για να υλοποιηθεί, όμως, χρειάστηκε όλοι οι ένοχοι πρωταγωνιστές να συμμετάσχουν πρόθυμα σε τρεις διαδοχικές «συμφωνίες»:
Στη συμφωνία της διαφθοράς, που έβαλε την τραγωδία στις ράγες. Αφορά τις κυνικές εκπτώσεις στην ασφάλεια, τα παιχνίδια με συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και τα «στραβά μάτια» στη Hellenic Train, δηλαδή σε όλα αυτά που προηγήθηκαν της μοιραίας σύγκρουσης. Ετσι άρχισαν όλα.
Στη συμφωνία της εξαπάτησης, που φρόντισε να διασφαλίσει ότι πολύτιμα στοιχεία θα εξαφανιστούν, όπως με το μπάζωμα στον τόπο του εγκλήματος, το σβήσιμο του υλικού των καμερών και ότι τα κρυμμένα κομμάτια του παζλ, ακόμα και στη δικογραφία, δεν θα επιτρέψουν να συμπληρωθεί ποτέ μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Και στη συμφωνία της σιωπής – στην ανάγκη, ακόμα και απροκάλυπτα, κατάμουτρα στην κοινή γνώμη, όταν τελειώνουν οι προφάσεις για καθυστέρηση. «Επικαλούμαι το δικαίωμα στη σιωπή» είπε ο Αγοραστός στην Εξεταστική «παρωδία» κι αποχώρησε. Δεν κατέθεσε ποτέ. «Αν γίνει οποιαδήποτε ερώτηση: “Σας παρακαλώ πολύ να μην πούμε τίποτα άλλο σήμερα”», σύμφωνα με το δόγμα Μαξίμου.
Σήμερα, πλησιάζοντας στη μαύρη επέτειο, με τους συγγενείς να εκλιπαρούν για μια σταλιά δικαιοσύνης, για να ησυχάσουν οι ψυχές των νεκρών, επιχειρούμε τη βήμα προς βήμα καταγραφή όλης της ενορχηστρωμένης κυβερνητικής συγκάλυψης. Αλλωστε, στη σημερινή Ελλάδα «αυτά συμβαίνουν, να πάτε στην Εκκλησία», όπως προέτρεψε τη χαροκαμένη Καρυστιανού η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου…
Ο Κυριάκος «καθοδηγεί» τη Δικαιοσύνη
Τέσσερις μέρες μετά το δυστύχημα, ο πρωθυπουργός, με ανάρτηση στα social media, υποδεικνύει προς τα πού πρέπει να κινηθούν οι έρευνες της Δικαιοσύνης. «Στην Ελλάδα του 2023 δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα».
Με τα σίδερα στα Τέμπη να καίγονται ακόμα, ο Μητσοτάκης σπεύδει να γίνει ο καθοδηγητής της Δικαιοσύνης, «δείχνοντας» ως αποκλειστικούς ενόχους τον σταθμάρχη και χαμηλόβαθμους υπαλλήλους. Βγάζει, δηλαδή, από το κάδρο την πολιτική ηγεσία και ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Μεταφορών, που άφησαν τα τρένα χωρίς κανένα σύστημα τηλεδιοίκησης.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός δίνει «γραμμή» να μην ασχοληθεί κανείς με την «πειραγμένη» από τον Καραμανλή σύμβαση που πέρασε από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2022, όταν η κυβέρνηση αφαίρεσε σκανδαλωδώς όλες τις υποχρεώσεις της για ασφαλή δίκτυα από τη Hellenic Train και ως αντάλλαγμα χάρισε στους Ιταλούς πάνω από 500.000.000 ευρώ – μείζον θέμα που αποκάλυψε η «δημοκρατία» την ίδια μέρα με την ανάρτηση του πρωθυπουργού.
Ο σταθμάρχης είχε συλληφθεί ήδη λίγες ώρες μετά το δυστύχημα και, χωρίς καλά καλά να έχει καταθέσει, ο πρωθυπουργός τρέχει να βγάλει πόρισμα ότι όλα οφείλονται μόνο σε ανθρώπινο λάθος. Αυτό που έπρεπε να καλυφθεί είναι το ποιος βουλευτής διόρισε με «βύσμα» τον ακατάλληλο σταθμάρχη, κάτι που μέχρι σήμερα το Μαξίμου φροντίζει να παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.
Εντολή Μαξίμου: «Μπαζώστε αμέσως τον τόπο του εγκλήματος»
Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, η Αστυνομία είχε αποκλείσει από την πρώτη στιγμή τον τόπο του δυστυχήματος. Ομως, όπως αποδείχθηκε μήνες μετά, το Μαξίμου έδωσε εντολή στον τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Αγοραστό να μπαζωθεί άμεσα ο χώρος με το που θα φύγουν οι κάμερες. Σκοπός της αλλοίωσης στοιχείων -κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα- ήταν να καταστραφούν όλα τα πειστήρια και να θολώσουν τις έρευνες για το τι προκάλεσε την έκρηξη με την εμπορική αμαξοστοιχία.
Ο Αγοραστός -που ήδη κατηγορείται γι’ αυτή την υπόθεση- έκλεισε το στόμα του στην Εξεταστική, η οποία τον κάλεσε μόνο αφότου ασκήθηκε η -«σε ύποπτο τάιμινγκ», κατά την Καρυστιανού- ποινική δίωξη σε βάρος του. Σύμφωνα με τη μητέρα θύματος, ο Αγοραστός τής είχε πει ότι η εντολή έφυγε από τον τότε υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τριαντόπουλο, επικεφαλής του συντονιστικού επιχειρήσεων στη Λάρισα, κάτι που ο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη αρνείται.
Στην κατάθεσή του τώρα ο Αγοραστός δεν μπορεί να επικαλεστεί ξανά τη σιωπή και θα πρέπει να σπάσει την ομερτά και να αποκαλύψει ποιο πρόσωπο μέσα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τού έδωσε την εντολή να καταστραφούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Προκαλεί απορίες, όμως, για ποιον λόγο οι δικαστικές Αρχές δεν έχουν απευθυνθεί και στην Αστυνομία προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιος έδωσε την εντολή να αποχωρήσουν οι δυνάμεις περιφρούρησης του σημείου. Επίσης, για ποιον λόγο έπρεπε να κάνουν μήνυση οι συγγενείς θυμάτων για να ερευνηθεί το μπάζωμα από τον Αγοραστό και δεν διεξήχθη η έρευνα αυτεπάγγελτα;
Πολύ πρόσφατα, στις 9 Φεβρουαρίου, ο τεχνικός σύμβουλος του συλλόγου των συγγενών αποκάλυψε ότι, κατόπιν ενεργειών των οικογενειών, το Γενικό Χημείο του Κράτους εξέδωσε πόρισμα για την ύπαρξη εκρηκτικών από δείγματα που εν τέλει ελήφθησαν από τις εξωτερικές επιφάνειες των τρένων.
Το συμπέρασμα που βγαίνει στην επιφάνεια τώρα -και το οποίο η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να μην αποκαλυφθεί- είναι ότι η εμπορική αμαξοστοιχία-μυστήριο έφερε φορτίο με υλικά που χρησιμοποιούνται για το λαθρεμπόριο. Να σημειωθεί ότι είχε δοθεί εντολή συγκάλυψης -άγνωστο από ποιον- να μετακινηθούν και τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας σε άλλη περιοχή, χωρίς ποτέ να ελεγχθούν τα εμπορεύματα που υπήρχαν.
Το οπτικό υλικό από τις κάμερες είχε… διαγραφεί αυτόματα
Στις 17 Ιουλίου 2023, ο ανακριτής ζήτησε, με εντυπωσιακά μεγάλη καθυστέρηση, τα βίντεο με τη διαδικασία φόρτωσης του εμπορικού τρένου (που έφερε τις εκρηκτικές ύλες) στη Θεσσαλονίκη. Οπως αποκαλύφθηκε, στις 4 Αυγούστου, η ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι που καλύπτει τον εμπορικό σταθμό παρέδωσε έξι ψηφιακούς σκληρούς δίσκους.
Στη συνοδευτική αναφορά, όμως, γράφει ότι τα βίντεο που ενδιαφέρουν τη δικαστική έρευνα έχουν διαγραφεί αυτόματα, διότι στο μεταξύ είχαν γραφτεί στους ίδιους δίσκους μεταγενέστερα αρχεία.
Το ίδιο συνέβη με τα βίντεο της διέλευσης του εμπορικού τρένου από τους σταθμούς Πλατέως, Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς, Νέων Πόρων και Ραψάνης, δηλαδή τα σημεία πριν από τη σύγκρουση. Η απάντηση της εταιρίας σεκιούριτι ήταν ότι το υλικό διαγράφηκε, εφόσον είχε παρέλθει το προβλεπόμενο μέγιστο χρονικό όριο αποθήκευσης των βίντεο και καμία κρατική ή κυβερνητική Αρχή δεν τα είχε ζητήσει.
«Γαλάζια» ασπίδα στον Καραμανλή
Στις 25 Νοεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος για τον υπουργό Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή στα Τέμπη, όπως και για άλλους πρώην υπουργούς.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, σύσσωμη, με 157 ψήφους προστάτεψε τον Καραμανλή. Με εντολή του πρωθυπουργού, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέρριψαν το αίτημα. Αντ’ αυτού, η Ν.Δ. συμφώνησε για την Εξεταστική, που δεν θα είχε συνέπειες για τον προστατευόμενο βουλευτή.
Οι έρευνες των δικαστικών Αρχών δεν έχουν αγγίξει έως τώρα τον πρώην υπουργό, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες – είναι αμφίβολο αν έχουν ασχοληθεί καν. Αν και στο παρελθόν, σε πολλές περιπτώσεις, οι εισαγγελικές Αρχές διαβιβάζουν δικογραφίες στη Βουλή με αίτημα την άρση ασυλιών, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καν η υπόνοια ότι μπορεί να ψάχνουν στοιχεία για τον Καραμανλή και τους συνεργάτες του.
Το «κουκούλωμα» της ψευδορκίας
Όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» στις 14/2, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής γνώριζε την από το 2021 αγωνιώδη επιστολή του τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train), με προειδοποίηση-βεβαιότητα για ένα δυστύχημα μεγέθους Τεμπών.
Λίγες ώρες πριν η εφημερίδα δημοσιεύσει την επιστολή του Τσαλίδη (η οποία δεν υπήρχε καν στη δικογραφία!), ο πρώην υπουργός διαβεβαίωνε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι κανένας δεν τον είχε ενημερώσει αρμοδίως για τον κίνδυνο δυστυχήματος. Η επιστολή Τσαλίδη υπάρχει, το ίδιο και τα πρακτικά της Εξεταστικής την ημέρα της κατάθεσης του Καραμανλή. Η αντιπολίτευση έθεσε άμεσα -και εύλογα- ζήτημα ψηφοφορίας, προκειμένου να γίνει παραπομπή για ψευδορκία στον πρώην υπουργό. Ομως, όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή απέρριψαν το αίτημα και ουσιαστικά έγιναν συνένοχοι στην καραμπινάτη ψευδορκία.
Μάλιστα, το Μαξίμου αποφάσισε, πέρα από το να γλιτώσει για πολλοστή φορά τον Καραμανλή, να κλείσει άρον άρον τις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, επειδή την ίδια μέρα πληροφορήθηκε πως οι δικαστικές Αρχές σκοπεύουν να στείλουν τη δικογραφία των Τεμπών. Ετσι, η Εξεταστική Επιτροπή -που θα άρμοζε σε Μπανανία κι όχι σε κανονική χώρα- θεωρεί πως έκλεισε ο φάκελος, επειδή ο Καραμανλής και οι συνεργάτες του στο υπουργείο βγαίνουν μέχρι τώρα ατσαλάκωτοι απ’ όλες τις διαδικασίες.
Η αγωνία της κυβέρνησης δείχνει ότι υπάρχουν ένοχοι ανάμεσά της. Οι μεθοδεύσεις της μπορεί να μη γίνονται ανεκτές από τους συγγενείς των θυμάτων, όμως η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ τις αποδέχεται σιωπηρά, ενίοτε επικροτώντας. Ομως, η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να κλείσει έχοντας τόσα κενά σημεία. Οσοι αλλοίωσαν ή κατέστρεψαν στοιχεία έχουν παραβεί τους νόμους. Το ίδιο και όσοι έχουν πει ψέματα αποδεδειγμένα, αλλά κι αυτοί που τους καλύπτουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Αν για την κυβέρνηση τα Τέμπη είναι το «τέλειο έγκλημα», για το οποίο μόνο οι τελευταίοι τροχοί της αμαξοστοιχίας θα καθίσουν στο σκαμνί και όλα τα υπόλοιπα θα «κουκουλωθούν», υπολογίζουν λάθος. Οι συγγενείς των θυμάτων είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός τους και πολύ δύσκολα αυτοί οι άνθρωποι θα παραιτηθούν από την αναζήτηση της αλήθειας. Αλλωστε, ήδη έχουν βρει ολομόναχοι -και ακούγοντας ειρωνείες ακόμα και από εισαγγελείς του Αρείου Πάγου- τα περισσότερα από τα στοιχεία που έχουν φωτίσει ως τώρα την υπόθεση.