Ο Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας Τεμέλ Κοτίλ ανέφερε ότι το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN έμεινε στον αέρα για 13 λεπτά στην πρώτη του πτήση και έφτασε σε ταχύτητα 230 κόμβων σε ύψος 8000 ποδιών, γράφουν σήμερα τα τουρκικά media.
Ο Κοτίλ έγραψε σχετικά στον λογαριασμό του στα social media με αφορμή την πρώτη πτήση του αεροσκάφους KAAN.
«Σήμερα είναι η μέρα της περηφάνιας μας. Το KAAN μας, έμεινε στον αέρα για 13 λεπτά και έφτασε σε ταχύτητα 230 κόμβων σε υψόμετρο 8000 ποδιών.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για εμάς σε αυτό το μονοπάτι, και για όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν με μεγάλη αφοσίωση για το KAAN μας από την αρχή.
Ευχαριστώ τους φίλους μου και τις οικογένειές τους».
**
Το KAAN, ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά έργα της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε από την «Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία» υπό τον συντονισμό της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών.
Το KAAN ολοκλήρωσε στάδια όπως δοκιμές καθισμάτων εκτίναξης, στατικές δοκιμές πλήρους μήκους, αδρανειακές και στατικές δοκιμές επιφανειών ελέγχου, δοκιμές πτώσης συστήματος προσγείωσης, δοκιμές συστημάτων αεροηλεκτρονικής στο εργαστήριο ολοκλήρωσης συστήματος και δοκιμές καυσίμου πριν από την πτήση, και τελικά διεξήχθησαν αργά και γρήγορες δοκιμές στον διάδρομο.
Το KAAN πήγε ξανά στον διάδρομο του αεροδρομίου Mürted, έβαλε μπροστά τον κινητήρα και απογειώθηκε για πρώτη φορά.
Στην πρώτη πτήση του KAAN, ο δοκιμαστικός πιλότος Barbaros Demirbaş κάθισε στη θέση του πιλότου.
Με το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος KAAN, η Τουρκία θα είναι μια από τις 5 χώρες που μπορούν να παράγουν αεροσκάφη σε αυτό το επίπεδο (5ης Γενιάς).
Το KAAN θα μπορεί να συνεργάζεται με πλατφόρμες όπως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, εναέρια ειδοποίηση και έλεγχος, και άλλα στοιχεία που σχεδιάζονται να προμηθεύονται.
Το KAAN, το οποίο θα μπορεί να εκτελεί μάχες αέρος-αέρος με όπλα νέας γενιάς και χτυπήματα ακριβείας από εσωτερικές θέσεις όπλων με υπερηχητική ταχύτητα, θα παρέχει αυξημένη ισχύ μάχης με τεχνητή νοημοσύνη και υποστήριξη νευρωνικών δικτύων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος KAAN, τα κορυφαία κέντρα δοκιμών στον κόσμο, όπως το Lightning Test Facility, το Radar Cross-Sectional Area Test Facility και το Wind Tunnel Facility, μεταφέρονται στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση των δυνατοτήτων επεξεργασίας των δεδομένων δοκιμών.
—