Επιφυλακτικός εμφανίζεται στην αναγγελία απογευματινών χειρουργίων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας πως τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα καταστραφούν από το εγχείρημα αυτό, αλλά ούτε και θα ανακάμψουν.
Όπως υποστηρίζει, το ΕΣΥ έχει ανάγκη από διαφορετικού είδους μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του, σχετικά με το πόσοι γιατροί θα ανταποκριθούν.
«Ούτε θα καταστραφεί το ΕΣΥ, όπως δεν καταστράφηκε με τα απογευματινά ιατρεία, αλλά ούτε και θα ανακάμψει. Αν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα ότι τα απογευματινά χειρουργεία απλώς δεν είναι προτεραιότητα, διότι δεν είναι πολλά τα νοσοκομεία και οι κλινικές που έχουν τη δυνατότητα να έχουν απογευματινά χειρουργεία», είπε αρχικά ο Αθ. Εξαδάκτυλος και συνέχισε:
«Αναφέρομαι στην επάρκεια προσωπικού, στην επάρκεια χώρων, αλλά και στην ποιότητα των χώρων. Γιατί ο πολίτης όταν θα πληρώσει, θα θέλει να έχει και αντίστοιχους χώρους. Κι αυτά τα χρήματα δεν απέχουν πολύ από τα χρήματα του ιδιωτικού τομέα έξω. Από κει και μετά, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η γενική μας συνέλευση έχει ταχθεί εναντίον αυτής της δραστηριότητας».
«Πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό στους γιατρούς για να στελεχωθεί»
Σε ερώτηση για τον λόγο που ο ΠΙΣ τάσσεται κατά των απογευματινών χειρουργείων, ο ίδιος απάντησε πως δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα. «Το κυρίαρχο είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Έχουμε ένα σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται σε ανάγκη εκσυγχρονισμού. Τα απογευματινά χειρουργεία πράγματι υπάρχουν και σε άλλα συστήματα Υγείας. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές και ούτε είναι κάτι που θα φέρει την καταστροφή του ΕΣΥ. Αλλά δεν είναι αυτό, το αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και συνέχισε λέγοντας τα ζητήματα που κατά τον ίδιο είναι πιο κρίσιμα για την στήριξη του ΕΣΥ:
«Το πρώτο είναι πως πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό στους γιατρούς για να στελεχωθεί. Δηλαδή αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς. Και το δεύτερο είναι το διοικητικό μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και βεβαίως και οι υποδομές».
«Δεν θα πρέπει να ωθούνται οι ασθενείς από το πρωινό χειρουργείο, στο απογευματινό»
Σε ερώτηση για το αν αυτά τα τρία βήματα είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης, ο Αθ. Εξαδάκτυλος απάντησε αρνητικά. «Κατά την άποψή μας όχι. Διότι θα αλλάξουν οι διοικητές, αλλά όχι το διοικητικό μοντέλο. Το διοικητικό μοντέλο στο ΕΣΥ άλλαξε το 2001 και κανείς δεν θυμάται το παλαιότερο σύστημα που ήταν πιο παραγωγικό και πιο καλό σαν μοντέλο διοίκησης. Το παλιό μοντέλο είχε Διοικητικά Συμβούλια με πρόεδρο και διοικητικό διευθυντή, μέσα από την ιεραρχία του νοσοκομείου. Σήμερα είναι λίγο περίεργος ο τρόπος που διοικούνται τα νοσοκομεία», είπε και συμπλήρωσε:
«Ως προς τις αμοιβές που έχουν αναφερθεί για τα απογευματινά χειρουργεία, δεν ξέρω π.χ. αν θα έχουν και τα περιφερειακά νοσοκομεία αυτές τις δυνατότητες. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ωθούνται οι ασθενείς από το πρωινό χειρουργείο, στο απογευματινό. Θα πρέπει να δούμε πως θα επιτηρηθεί το μέτρο, ώστε να μην συμβεί αυτό. Είναι ένα εγχείρημα που θα πρέπει να το δούμε στην πράξη πως θα γίνει και τι επιπτώσεις θα έχει».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΙΣ εκτίμησε πως τα απογευματινά χειρουργεία πιθανότατα θα έχουν την πορεία των απογευματινών ιατρείων. «Τα απογευματινά ιατρεία ούτε αλλοίωσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε κατέρρευσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και ούτε το “απογείωσαν”. Αναρωτηθείτε, γιατί δεν πάνε οι γιατροί στα απογευματινά ιατρεία … Το ίδιο λοιπόν θα γίνει και με τα απογευματινά χειρουργεία. Δεν είναι κάτι που μετά από 6 μήνες ή ένα χρόνο θα απασχολεί κανέναν», κατέληξε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.