Τα 10,56 δισ. ευρώ έφτασε πέρυσι ο συνολικός τζίρος των ξενοδοχείων της χώρας, καταγράφοντας αύξηση 22,5% σε σχέση με το 2022. Παράλληλα, ενισχυμένη ήταν η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο, αποτυπώνοντας την προοπτική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Μια προοπτική, πάντως, που ξεδιπλώνεται με πολύ αργά βήματα, καθώς υπάρχει ακόμα μεγάλη υστέρηση στις υποδομές, όπως υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του ΞΕΕ ο κ. Βασιλικός χαρακτήρισε αναγκαία τη βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού που θα ισορροπήσει τις χαμηλές πληρότητες των ξενοδοχείων σε περιόδους χαμηλής τουριστικής σεζόν. «Στην Αθήνα π.χ. μετά τον Μαραθώνιο οι ξενοδόχοι κάνουν… μακροβούτι μέχρι το Πάσχα, λειτουργώντας χωρίς όφελος και αυτό είναι η μεγάλη διαφορά με ένα εποχιακό ξενοδοχείο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούνται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, εξηγώντας ότι πέρα από το έλλειμμα στέγασης παρατηρείται νέκρωση αρκετών τουριστικών περιοχών τον χειμώνα. «Σε πολλούς προορισμούς παίρνουμε μια κατεύθυνση που δεν ξέρω πώς θα επιστρέψουμε. Πολλά νησιά υπερλειτουργούν το καλοκαίρι και μετά κλείνουν τα πάντα, φαινόμενο που δεν υπήρχε πριν από δέκα χρόνια. Πρόκειται για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα» τόνισε ο κ. Βασιλικός, ζητώντας πιο αποτελεσματικά μέτρα από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο η αυξημένη πληρότητα αφορά κυρίως τα ξενοδοχεία των μεγαλύτερων κατηγοριών, ενώ παραμένει χαμηλή για τα ξενοδοχεία ενός (Μάιος 28%, Οκτώβριος 20%) και δύο αστέρων (Μάιος 39%, Οκτώβριος 31%). Οσον αφορά τον τζίρο, η αύξηση διαφοροποιείται αισθητά ανάμεσα στα ξενοδοχεία συνεχούς ( + 9,4%) και εποχικής (+27,4%) λειτουργίας. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ξεπέρασε τις 208.000 θέσεις εργασίας, με τα κενά πάντως να παραμένουν μεγάλα και τους επιχειρηματίες να χαρακτηρίζουν την εύρεση προσωπικού ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Η αύξηση του τζίρου και της απασχόλησης συνδέεται και με επενδύσεις των ξενοδόχων που για το 2023 ανήλθαν συνολικά σε 761.000.000. Σημειώνεται ότι πέρυσι έκλεισαν μεν 40 ξενοδοχεία, αλλά αυξήθηκαν κατά 500 οι κλίνες.