Ο αραβικός Τύπος δημοσίευσε μια ιδιαίτερη πληροφορία για την εξομάλυνση της Αιγύπτου στις σχέσεις της με την Τουρκία. Σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα, η Τουρκία θα αγοράσει γη από το Κάιρο, όπως έκαναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γράφει η τουρκική Μιλιέτ.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην Αίγυπτο μετά από 11 χρόνια. Ο Ερντογάν συναντήθηκε εδώ με τον Αιγύπτιο ηγέτη αλ Σίσι και οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν πολλές συμφωνίες συνεργασίας.
Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης εξήραν την προσέγγιση Άγκυρας-Καΐρου και δήλωσαν ότι οι δύο χώρες συζήτησαν τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε μετά από αυτόν τον πόλεμο.
Η κρατική εφημερίδα Al-Akhbar τυπώθηκε με τίτλο «Σίσι και Ερντογάν συμφωνούν για την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».
«Δασμολογία παρόμοια με την Τουρκία»
Ο αραβικός Τύπος, υπενθύμισε ότι η Αίγυπτος, η οποία βιώνει νομισματική κρίση εδώ και καιρό, πούλησε την περιοχή Ras El-Hikma στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους τελευταίους μήνες.
Αυτή η περιοχή, 350 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Κάιρο, άλλαξε χέρια για 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι το Κάιρο ετοιμάζεται τώρα να εφαρμόσει παρόμοιο σχεδιασμό με την Τουρκία.
«Η είσοδος της Άγκυρας στην Αφρική»
Η εφημερίδα Alquds έγραψε ότι η πιθανότητα πώλησης του λιμανιού της πόλης της Αλεξάνδρειας, που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος και πήρε το όνομά του, στην Τουρκία αυξήθηκε μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι.
Με την υπενθύμιση ότι η Αλεξάνδρεια έχει μια βαθιά ριζωμένη σχέση με την Τουρκία λόγω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο αραβικός Τύπος υποστήριξε ότι η Άγκυρα κοίταξε ευνοϊκά την Αλεξάνδρεια για να χτίσει μια γέφυρα με τις αφρικανικές χώρες.
Η Alquds ισχυρίστηκε επίσης ότι η Αλεξάνδρεια, εκτός από την πύλη της Τουρκίας προς την Αφρική, θα βελτιώσει επίσης τις σχέσεις με την Αίγυπτο.
Το λιμάνι της Αλεξάνδρειας , σημαντικό εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο της περιοχής της Μεσογείου , έχει στρατηγική θέση με μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τις υπηρεσίες logistics και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Πολιτιστική και οικονομική γέφυρα»
Από την άλλη πλευρά, με αυτή την αγορά, αποσκοπεί επίσης στη δημιουργία μιας «πολιτιστικής και οικονομικής γέφυρας» μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου.
Η πώληση αυτού του λιμανιού από την Αίγυπτο στην Τουρκία αντιπροσωπεύει μια σχέση win-win τόσο για το Κάιρο όσο και για την Τουρκία.
Αυτή η πιθανή συνεργασία θα συμβάλει σημαντικά στην αναζωογόνηση του περιφερειακού εμπορίου και θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης και στη συνέχιση της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Αναλυτές μιλώντας στον αραβικό Τύπο είπαν, «Σε μια τέτοια κατάσταση, τόσο η Τουρκία όσο και η Αίγυπτος θα μπορέσουν να αποκτήσουν ερείσματα στην Αφρική. Η Αίγυπτος δεν έχει αρκετά χρήματα για να αναπτύξει την πόλη της Αλεξάνδρειας, επομένως η συνεργασία με την Τουρκία θα αυξήσει τους εμπορικούς πόρους», σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα.
—