Η κυβέρνηση που ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λιβύη, κάλεσε το κοινοβούλιο, σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή, να απομακρύνει από τη Λιβύη, τον επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Αμπντουλάχ Μπατίλι, και να επιλέξει διάδοχό του.
Αιτία είναι οι δηλώσεις του Μπατίλι ότι τα ενεργά κόμματα στη χώρα δεν φαίνεται να είναι έτοιμα να διευθετήσουν τις διαφορές τους προκειμένου να γίνουν οι εκλογές.
«Επανεξέταση του έργου της αποστολής»
Η δήλωση έκανε επίσης έκκληση για την ανάγκη επανεξέτασης του έργου της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, συγκεκριμένα του σημερινού επικεφαλής της και των υπόλοιπων μελών της.
Η κυβέρνηση που διορίστηκε από τη Βουλή κατηγόρησε τον Μπατέλι για μεροληψία, λέγοντας: «Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις ενέργειες που ανέλαβε ο επικεφαλής της αποστολής υποστήριξης στη Λιβύη που δεν οδηγούν τελικά στην επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι σαφώς προκατειλημμένος υποστηρίζοντας το ένα μέρος σε βάρος του άλλου και δεν εκπληρώνει τον ρόλο για τον οποίο του είχε ανατεθεί, που είναι η ίση αντιμετώπιση των μερών».
Στην ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μπατέλι είπε ότι τα μέρη στη Λιβύη «συνεχίζουν να θέτουν όρους πριν συμμετάσχουν στον διάλογο, με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται το status quo».
Πρόσθεσε, «μέχρι στιγμής, κανένα κόμμα στη Λιβύη δεν έχει μετακινηθεί αποφασιστικά από την αρχική του θέση και φαίνεται ότι τους ταιριάζει η τρέχουσα κατάσταση», καλώντας «όλους τους θεσμικούς παράγοντες στη Λιβύη να συμμετάσχουν στον διάλογο χωρίς όρους».
Ο Μπατέλι είχε προσκαλέσει τα κύρια κόμματα στη Λιβύη να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση με στόχο την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης σχετικά με τα αμφιλεγόμενα ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της εκλογικής διαδικασίας και να εντοπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να μπορέσει η Εκλογική Επιτροπή να ξεκινήσει την εφαρμογή τους εκλογικούς νόμους που εκδόθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Γιατί πρέπει να φύγει»
Η κυβέρνηση που διορίστηκε από το Κοινοβούλιο εξήγησε τα κίνητρά της πίσω από το αίτημα για απομάκρυνσή του, λέγοντας ότι την απέκλεισε από τον πενταμερή διάλογο στον οποίο είχε κληθεί πριν από μήνες, «παρά το γεγονός ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης μετά το τέλος της εντολής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
Λόγω αυτού, κάλεσε τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τη Γενική Διοίκηση του Λιβυκού Στρατού να τον απορρίψουν… Η συμμετοχή σε οποιονδήποτε διάλογο δεν σέβεται αυτή τη νομιμότητα και δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων, της μόνης νόμιμης και νομοθετικής αρχής που έχει εκλεγεί από όλο το λιβυκό λαό».
Απευθυνόμενη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε: «Ο λαός της Λιβύης έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για τις δυνατότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιλέξει ποιος θα τον εκπροσωπήσει καλύτερα στη Λιβύη».
Ζητάει να επιλεγεί ένας αντικαταστάτης, ο οποίος να λαμβάνει υπόψη του όλα τα μέρη στη λιβυκή σκηνή.
Al Arabiya
–