Με την διαπίστωση ότι «η ελληνική γλώσσα, θα ομιλείται, θα ψάλλεται, θα τραγουδιέται και θα χορεύεται πάντα “εις την Πόλιν”» ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας.
Την εκδήλωση «Η ελληνική γλώσσα “εις την Πόλιν“», τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ενώ το ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: Έδωσαν το παρών καθηγητές Νεοελληνικής Γλώσσας από πανεπιστήμια της Τουρκίας, η πρύτανης και η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, άρχοντες οφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ σημαντική ήταν η παρουσία Τούρκων μαθητών και φοιτητών που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα στην Πόλη!
Ο πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά «του συνόλου των εκπαιδευτικών και των μαθητών των Ομογενειακών Σχολείων που συνεχίζουν να διδάσκουν και να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα» στην Πόλη. Και είπε πως «η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και σε Τούρκους πολίτες είναι πλέον απτή πραγματικότητα στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη».
Καθηγητές, Έλληνες και Τούρκοι και διακεκριμένοι στο αντικείμενό τους Τούρκοι πολίτες που έχουν διδαχθεί την ελληνική γλώσσα και έχουν διακριθεί ως μεταφραστές, προσέγγισαν σε τρεις θεματικές ενότητες -ελληνική γλώσσα και πολιτισμός, ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, ελληνική γλώσσα και μουσική- το έναυσμα που οδηγεί τους Τύρκους πολίτες να μάθουν ελληνικά. Εστιάζοντας στο «γιατί» ένας Τούρκος πολίτης επιδιώκει να μάθει ελληνικά καθώς και «πώς» αλλά και «πού» επιτυγχάνει κανείς την εκμάθηση της ελληνικής στην Τουρκία.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του εκδοτικού οίκου «Ιστός», αποτελούμενη από Τούρκους πολίτες που διδάσκονται την ελληνική. Μαζί ήταν και μαθητές των ομογενειακών σχολείων της Κωνσταντινούπολης, της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζαππείου και του Ζωγραφείου! Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό κτήριο της Αστικής Σχολής Γαλατά. Το οποίο μετά την ανακαίνισή του, με δαπάνη του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.