Μάλιστα, ο Αμπντί δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά «επιβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει και θα καταβάλει προσπάθειες για να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο ότι η αποστολή στην περιοχή θα συνεχιστεί, απαντώντας στις φήμες ότι η Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους στην περιοχή.
Ο Αμπντί είπε, «Ωστόσο, η απόσυρση είναι δυνατή στο μέλλον. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να περιμένουμε τα αμερικανικά στρατεύματα να μείνουν εδώ για πάντα. Αυτό είναι αδύνατο».
Ο Μάζλουμ Αμπντί προειδοποίησε επίσης ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή θα αυξήσει τις απειλές κατά των SDF από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, το ISIS και την Τουρκία.
«Εάν τα αμερικανικά στρατεύματα αποσυρθούν ανάλογα με τις συνθήκες, φυσικά θα στραφούμε σε σχέδια που θα λάβουμε υπόψη τα συμφέροντα του λαού μας και την τάξη της περιοχής», είπε.
Τόνισε ότι αυτά τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν μακροχρόνια συνεργασία με τον συριακό στρατό γιατί, όπως είπε, ο συριακός στρατός δεν έχει την αμυντική ικανότητα κατά του ISIS.
Οι SDF και τα αμερικανικά στρατεύματα στοχοποιούνται από φιλοϊρανικές ομάδες
Οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει αυτόνομη διοίκηση με την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή στα ανατολικά και βορειοανατολικά της Συρίας, κατέχουν περίπου το ένα τέταρτο του συριακού εδάφους. Περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούν σε βάσεις στην περιοχή.
Η ραχοκοκαλιά των SDF είναι οι Ομάδες Λαϊκής Προστασίας ή YPG, που η Τουρκία αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις SDF είναι ένα από τα πιο τραχιά σημεία στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια.
Ο Μάζλουμ Αμπντί, γνωστός και με ονόματα όπως Μάζλουμ Κομπάνι και Φερχάτ Αμπντί Σαχίν, είχε θέσεις υψηλού επιπέδου στο PKK από τη δεκαετία του ’90 και μετά την έναρξη του πολέμου μετακόμισε στη Συρία και συμμετείχε στην οργάνωση των SDF.
Deutsche Welle, t24
—