Η συνέντευξη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαιτίας της οποίας ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής κήρυξε τον Τάκερ Κάρλσον «προδότη» και ένας Ευρωπαίος βουλευτής του πρότεινε να του απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο στις δύο τα ξημερώματα ώρα Μόσχας, κατά την αμερικανική prime time.
“Μια σοβαρή συνομιλία», όπως την αποκάλεσε ο Ρώσος πρόεδρος, διήρκεσε λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Ο Πούτιν ξεκίνησε αναφερόμενος στην ιστορική παιδεία του συνομιλητή του, από την αρχή. Στα πρώτα 50 λεπτά της συνομιλίας – κάτω από τις δειλές προσπάθειες του Carlson να περάσει σε μια μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων και με μικρες παρεμβάσεις – ο πρόεδρος εξιστόρησε λεπτομερώς την ιστορία της σχέσης μεταξύ του ρωσικού κράτους και των εδαφών της σύγχρονης Ουκρανίας, από η ίδρυση της Ρωσίας μέχρι την επικαιρότητα. Και το συνόψισε: Η Ρωσία δεν ξεκίνησε τη σύγκρουση, αλλά προσπαθεί να την τερματίσει. Στην οποία ο δημοσιογράφος απάντησε: «Πιστεύεις ότι τα κατάφερες να το τελειώσεις; Έχετε πετύχει τους στόχους σας;
«Λέω ότι αυτοί [Οι Ουκρανοί] είναι μέρος του κοινού ρωσικού λαού. Λένε: «Όχι, είμαστε ξεχωριστός λαός». Εντάξει εντάξει. Αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του ξεχωριστό λαό, έχει το δικαίωμα να το κάνει. Αλλά όχι στη βάση του ναζισμού, της ναζιστικής ιδεολογίας».
Όχι, δεν έχουμε πετύχει ακόμη τους στόχους μας, γιατί ένας από αυτούς είναι η αποναζίστοποιηση. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κάθε είδους νεοναζιστικών κινημάτων. Λέτε ότι ο Χίτλερ είναι νεκρός εδώ και πολλά χρόνια, 80 χρόνια, αλλά το παράδειγμά του ζει. Οι άνθρωποι που εξόντωσαν Εβραίους, Ρώσους και Πολωνούς είναι ζωντανοί. Και ο πρόεδρος, ο σημερινός πρόεδρος της σημερινής Ουκρανίας, τον χειροκροτεί στο καναδικό κοινοβούλιο, τον χειροκροτεί όρθιους», απαντά ο Πούτιν.
Αναφέρεται στο περιστατικό του Σεπτεμβρίου, όταν ένας Ουκρανός που υπηρετούσε σε μονάδα ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσκλήθηκε κατά λάθος στο Καναδικό Κοινοβούλιο κατά την επίσκεψη του Ζελίνσκι. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά αποκάλεσε τον 98χρονο ήρωα.
(Από την πλευρά τη δική μου να συμπληρώσω πως το χειροκρότημα το έλαβαν και οι ναζί του ΑΖΟΦ και στο ελληνικό κοινοβούλιο με όρθιους βουλευτες ορισμένων κομμάτων και όπως και τότε πιστεύω πως ήταν μια τραγική στιγμή για την ιστορία της Ελλάδας)
Επανέλαβε τη θέση ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη επιτύχει τους στόχους της «στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης»* στην Ουκρανία. Κατόπιν αιτήματος του Κάρλσον, ο Πούτιν εξήγησε τι εννοούσε με τον όρο «απεναζισμό»—την «απαγόρευση όλων των νεοναζιστικών κινημάτων».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί «κατά τη διάρκεια μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας»· πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση σημειώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη την άνοιξη του 2022. «Μίλησα κάποτε με τον Ζελένσκι για αυτό. Είπα: «Volodya, τι κάνεις; Γιατί υποστηρίζετε τους νεοναζί στην Ουκρανία σήμερα όταν ο πατέρας σας πολέμησε κατά του φασισμού; Ήταν στρατιώτης πρώτης γραμμής». Δεν θα πω τι απάντησε, αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα και νομίζω ότι θα ήταν λάθος να το πω», είπε ο Πούτιν.
(Ο Τάκερ Κάρλσον άκουσε προσεκτικά τα επιχειρήματα του Πούτιν για την «απαζαζοποίηση», αλλά ποτέ δεν ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο για τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου και θεάτρου στη Μαριούπολη, για την επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Kremenchug, για τα πτώματα αμάχων στους δρόμους της Bucha. για την απομάκρυνση παιδιών από τα κατεχόμενα και για τις συλλήψεις πολιτών)
Συνεχίζοντας το θέμα, ο πρόεδρος ξεκαθάρισε τη θέση του σχετικά με το καθεστώς του ουκρανικού λαού. Ο Πούτιν αναγνωρίζει το δικαίωμα των Ουκρανών στην αυτοδιάθεση, αλλά με υποχρεωτικούς όρους.
«Λέω ότι αυτοί [Οι Ουκρανοί] είναι μέρος του κοινού ρωσικού λαού. Λένε: «Όχι, είμαστε ξεχωριστός λαός». Εντάξει εντάξει. Αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του ξεχωριστό λαό, έχει το δικαίωμα να το κάνει. Αλλά όχι στη βάση του ναζισμού, της ναζιστικής ιδεολογίας».
Στην αρχή της δεύτερης ώρας της συνομιλίας, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τελειώσει να εξηγεί το ιστορικό των ενεργειών της Μόσχας και άρχισε να απαντά στις ερωτήσεις του Κάρλσον. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα ήταν αν η Ρωσία θα είχε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Μετά από αυτό, η συζήτηση στράφηκε στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πούτιν τόνισε ότι είχε καλή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και εάν οι αμερικανικές ελίτ εγκαταλείψουν την επιθυμία να επιβάλουν τη θέλησή τους στη Μόσχα, όταν αλλάξει ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, τα μέρη θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Όχι όμως χωρίς προϋποθέσεις.
Την άνοιξη του 2022, η Ουκρανία εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, στις οποίες είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, υπό την πίεση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, πιστεύει ο Πούτιν. «Λοιπόν πού είναι ο κύριος Τζόνσον τώρα; Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», είπε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πούτιν, η άρνηση της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συμμετάσχει σε διάλογο οφείλεται στην πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών: «Συνεχίζω από το γεγονός ότι το έκαναν αυτό κατόπιν οδηγιών της Ουάσιγκτον». Αν και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Πούτιν, θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπίσουν εσωτερικά προβλήματα παρά να συμμετάσχουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Δεν είναι καλύτερο να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Ρωσία; Να καταλήξουν σε μια συμφωνία, κατανοώντας ήδη την κατάσταση που αναπτύσσεται σήμερα, κατανοώντας ότι η Ρωσία θα αγωνιστεί για τα συμφέροντά της μέχρι τέλους», είπε.
Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Πούτιν, εκφοβίζει τον πληθυσμό του μιλώντας για παγκόσμιο πόλεμο και πυρηνική σύγκρουση, αλλά «οι σκεπτόμενοι άνθρωποι», πιστεύει, «καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι αυτό είναι ψεύτικο». «Η ρωσική απειλή διογκώνεται. Η Ρωσία θα στείλει τα στρατεύματά της στην Πολωνία μόνο σε μία περίπτωση: εάν υπάρξει επίθεση στη Ρωσία από την Πολωνία. Γιατί δεν έχουμε συμφέροντα ούτε στην Πολωνία ούτε στη Λετονία – πουθενά», είπε ο Πούτιν.
Επιπλέον, «η εμπλοκή σε κάποιο είδος παγκόσμιου πολέμου είναι αντίθετη με την κοινή λογική· ένας παγκόσμιος πόλεμος θα θέσει όλη την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εκρήξεις του Nord Stream: «Ποιος ανατίναξε το Nord Stream; Εσεις φυσικά!!!”
Ο Carlson σημείωσε ότι ήταν απασχολημένος εκείνη την ημέρα και επομένως δεν μπορούσε να υπονομεύσει το Nord Stream. Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι ο Carlson προσωπικά μπορεί να έχει άλλοθι, αλλά «η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι».
Ο Πούτιν ζήτησε να αναζητηθούν όσοι όχι μόνο ενδιαφέρονται να ανατινάξουν τον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά και ποιοι ήταν ικανοί να το κάνουν. «Επειδή μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν μπορούν όλοι να σκαρφαλώσουν στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας και να πραγματοποιήσουν αυτή την έκρηξη», σημείωσε ο πρόεδρος.
Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν θα αποδείξει την εμπλοκή της Ουάσιγκτον στις εκρήξεις του Nord Stream, επειδή μπορεί «απλώς να εκθέσει τις πηγές πληροφοριών τους» και δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα
Στην ερώτηση εάν έχει αποφασίσει για το πότε θα τερματίσει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία απάντησε
«Τι να αποφασίσουμε; Όλα είναι πολύ απλά. Έχουμε, επαναλαμβάνω, επαφές μέσω διαφόρων τμημάτων. Θα σας πω τι λέμε για αυτό και τι μεταφέρουμε στην ηγεσία των ΗΠΑ: εάν θέλετε πραγματικά να τερματίσετε [τη σύγκρουση], πρέπει να σταματήσετε την προμήθεια όπλων – όλα θα τελειώσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτό είναι όλο , και μετά μπορείτε να συμφωνήσετε σε ποιους όρους.Πριν το κάνετε αυτό,απλά σταματήστε να στέλνετε οπλισμό! Τι πιο εύκολο; Γιατί να τον πάρω τηλέφωνο τον Μπάιντεν; Τι να πούμε ή τι να παρακαλέσουμε; «Πρόκειται να προμηθεύσετε τέτοια όπλα στην Ουκρανία; Ω, φοβάμαι, φοβάμαι, παρακαλώ μην τους τα παραδώσετε». Για τι ακριβώς να μιλήσουμε;
Σε απάντηση, ο Carlson περιέγραψε την άποψη που μεταδόθηκε στη Δύση ότι, λένε, εάν η Ρωσία δεν σταματήσει στον Δνείπερο, θα πάει στον Δούναβη ή ακόμα πιο μακριά. Ο δημοσιογράφος έθεσε στον Πούτιν μια ευθεία ερώτηση: είναι έτοιμος να εγγυηθεί τη μη επίθεση κατά των χωρών του ΝΑΤΟ;
” Αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Δεν χρειάζεται να είστε κανενός είδους αναλυτής: είναι αντίθετο με την κοινή λογική να παρασυρθούμε σε κάποιου είδους παγκόσμια σύγκρουση. Συνεχίζουν να τρομάζουν τους πάντες: «Αύριο η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, αύριο θα χρησιμοποιήσει αυτό – όχι, μεθαύριο».
Γενικά, ο τόνος των δηλώσεων του Πούτιν σε μια συνέντευξη με τον Carlson μπορεί να ονομαστεί επίμονος, αλλά όχι επιθετικός και, ίσως, κάπως συμβιβαστικός. Προς το τέλος της συνομιλίας, ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε την Ουάσιγκτον να σκεφτεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να συμμετάσχουν στη σύγκρουση.
«Έχετε πολλά προβλήματα στα σύνορα, προβλήματα με τη μετανάστευση, προβλήματα με το εθνικό χρέος – περισσότερα από 33 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να κάνετε – χρειάζεστε σύγκρουση στην Ουκρανία; Δεν θα ήταν καλύτερα να έρθουμε σε συμφωνία με τη Ρωσία; Να καταλήξουμε σε συμφωνία, κατανοώντας ήδη την κατάσταση που αναπτύσσεται σήμερα, κατανοώντας ότι η Ρωσία θα αγωνιστεί για τα συμφέροντά της μέχρι τέλους και, κατανοώντας αυτό, στην πραγματικότητα, επιστρέψτε στην κοινή λογική, αρχίστε να σέβεστε τη χώρα μας, τα συμφέροντά της και το βλέμμα της για τι – ποιες λύσεις; Νομίζω ότι είναι πολύ πιο έξυπνο και πιο ορθολογικό».
Ο Κάρλσον, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ ότι υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, ρώτησε τον Πούτιν αν θα ήταν έτοιμος να ξαναρχίσει τον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν αλλάξει ο ιδιοκτήτης του Οβάλ Γραφείου.
Δεν πρόκειται για συγκεκριμένο πρόσωπο, απάντησε ο Πούτιν και άρχισε να θυμάται Αμερικανούς προέδρους με τους οποίους είχε καλές σχέσεις, για παράδειγμα, τον Τζορτζ Μπους και τον Ντόναλντ Τραμπ. Τελικά, όλα έχουν να κάνουν με τη διάθεση των ελίτ, που δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι ο κόσμος αλλάζει αναπόφευκτα, κατέληξε ο Πούτιν.
Παραδέχτηκε ότι θεωρεί την Αμερική μια «σύνθετη χώρα» στην οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιος λαμβάνει αποφάσεις εάν κάθε πολιτεία έχει τη δική της νομοθεσία.
Προς το τέλος της συνέντευξης, ο Carlson ρώτησε τον Πούτιν τι πιστεύει για το έργο του Elon Musk, ιδιαίτερα το γεγονός ότι η εταιρεία του Neuralink ήταν η πρώτη που εμφύτευσε ένα ασύρματο τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
«Νομίζω ότι ο Έλον Μασκ είναι ασταμάτητος. Θα κάνει όπως κρίνει σωστό. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να βρείτε μια κοινή γλώσσα μαζί του… Θα πρέπει να συνεννοηθείτε μαζί του, γιατί αυτή η διαδικασία πρέπει να επισημοποιηθεί και να υπόκειται σε ορισμένους κανόνες», απάντησε ο Πούτιν. Η ανθρωπότητα πρέπει να σκεφτεί τι θα συμβεί στο μέλλον με φόντο τις νέες εξελίξεις στον τομέα της γενετικής ή της τεχνητής νοημοσύνης, πρόσθεσε.