Οδηγίες των γιατρών στους γονεις για την Ιλαρά και τον στρεπτόκοκκο που ειναι σε έξαρση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προβληματισμό στις υγειονομικές Αρχές έχει προκαλέσει η έξαρση της ιλαράς και του στρεπτόκοκκου, με τα περιστατικά να πολλαπλασιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η πανδημία έχει προκαλέσει «ρήγμα» στη συλλογική ανοσία του πληθυσμού.

«Έχουμε και εδώ αρκετά κρούσματα ιλαράς. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι στο εξωτερικό δεν περίμεναν ότι θα είχαν τέτοια έξαρση, γιατί ιλαρά είχαμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια, κι ο ΠΟΥ απάντησε ότι με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία έχουν στα χέρια τους φανερώνεται ότι τα χρόνια της πανδημίας δεν είχαν γίνει οι εμβολιασμοί στα παιδιά ή είχαν γίνει κατά το ήμισυ», είπε αρχικά, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ στην συνέχεια έκανε λόγο και για τον κορωνοϊό:

«Ήταν οι γιορτές Δεκεμβρίου και είχαμε πει ότι μετά τις γιορτές θα είναι μια βδομάδα ακόμα και θα έχουμε ύφεση. Υπάρχουν τα κρούσματα κορωνοϊού αλλά είναι νορμάλ η κατάσταση και δεν είναι η έξαρση που ήταν μετά τις γιορτές. Αυτό θα συνεχιστεί, ο κορωνοϊός είναι εδώ. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού».

«Επειδή είχαμε αρκετούς θανάτους στα μικρά παιδιά, οι μητέρες έχουν πανικοβληθεί»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ έκανε αναφορά και στον στρεπτόκοκκο, δεδομένων των αλλεπάλληλων περιστατικών που έχουν καταγραφεί στην χώρα το τελευταίο διάστημα.

«Όλη την Ελλάδα την έχει πιάσει φοβία με τον στρεπτόκοκκο και λογικό είναι γιατί είναι πολλά… Επειδή είχαμε αρκετούς θανάτους στα μικρά παιδιά, οι μητέρες έχουν πανικοβληθεί και είναι λογικό», είπε και συνέχισε:

«Ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός, αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και μπει σε θεραπεία, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει τις επιπλοκές δηλαδή πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ. Οι μητέρες πρέπει να ξέρουν ότι μόλις το παιδάκι ξεκινήσει και περιγράψει ότι πονάει ο λαιμός του γιατί κάνει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, παίρνεις τηλέφωνο τον παιδίατρο, του λες την κλινική εικόνα του παιδιού, δίνει οδηγίες, κάνει το strep test και αμέσως μπαίνει σε θεραπεία».

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη επεσήμανε πως επειδή ο στρεπτόκοκκος είναι σε μεγάλη έξαρση, πρέπει και οι ενήλικες που έχουν υποκείμενα νοσήματα, να πάνε στον γιατρό. «Να μπορέσει να βγάλει τη διάγνωση και να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ