Κοροϊδία και εμπαιγμός των αγροτών, που έχουν βγει στον δρόμο με τα τρακτέρ τους, κλιμακώνοντας μάλιστα τις κινητοποιήσεις τους, αποτελούν τα μέτρα-ασπιρίνες που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, σε πανηγυρικό μάλιστα κλίμα, παρά την αγροτική κρίση που μαίνεται στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανακοίνωσε με αυτοκρατορικό ύφος μέτρα στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες, τους οποίους ωστόσο κατασυκοφάντησε, αφού πρώτα είχε μιλήσει για «δίκαιη αγωνία των αγροτών». «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο», δηλαδή, για ανθρώπους οι οποίοι αδιαμφισβήτητα πλήττονται, όπως και όλοι οι Ελληνες, από το πανάκριβο ρεύμα.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού», ανακοίνωσε αφενός την επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, αφετέρου μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ανάμεσά τους την πρόθεση της ΔΕΗ για πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, καθώς και ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, συνολικού ύψους 87.000.000 ευρώ.
O Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε αρχικώς να… καλοπιάσει τους αγρότες που κινητοποιούνται, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένα τα περισσότερα από τα αιτήματά τους, λέγοντας πως «δεν θα τους κοροϊδέψουμε, δεν θα τους εξαπατήσουμε. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, στα πλαίσια της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης, γιατί πολλές τάξεις έχουν προβλήματα». Λίγο μετά, ωστόσο, επιτέθηκε με αδιανόητο τρόπο στους αγρότες, καταλογίζοντάς τους μπλόκα στην αλήθεια και ψευδείς ειδήσεις, δίχως ωστόσο να μιλά συγκεκριμένα. «Ταξιδεύουν εύκολα τα φέικ νιους από καφενείο σε καφενείο, από εργατοπατέρες σε κομματικά γραφεία, αλλά αυτό δεν είναι παραγωγικός συνδικαλισμός, αλλά μπλόκα στην αλήθεια, στη συνεργασία και στις υπεύθυνες λύσεις» είπε, στρέφοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως, αντί για ρητορείες, θα ήθελε να ακούσει κοστολογημένα μέτρα. Αλγεινή εντύπωση μάλιστα προξένησε το γεγονός ότι επιτέθηκε με οξύτητα στον Στέφανο Κασσελάκη, κατηγορώντας τον ότι πρότεινε ακοστολόγητα μέτρα για τους αγρότες και λέγοντας πως η εποχή των συνθημάτων «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν σε λάθος εποχή» ανέφερε, ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δώσει τζάμπα υποσχέσεις. Από τα βέλη της κριτικής δεν έλειψαν και αυτά με κατεύθυνση τη Νέα Αριστερά, παρά τους κατά κοινή ομολογία χαμηλούς τόνους του Αλέξη Χαρίτση, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει πως «μπορεί να λέγεστε Νέα Αριστερά, όμως έχετε υιοθετήσει όλες τις κακές συνήθειες της παλιάς Αριστεράς από την οποία προέρχεστε. Μιλάτε πολλή ώρα χωρίς να λέτε τίποτα» είπε, υποστηρίζοντας πως όσα ανακοίνωσε είναι συγκεκριμένα μέτρα με θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ελάχιστα λεπτά νωρίτερα είχε προτάξει την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης, ισχυριζόμενος πως ο ίδιος επιλέγει την αποτελεσματικότητα αντί της κομματικής σκοπιμότητας, αλλά και την προσέγγιση αντί της έντασης!
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της Θεσσαλίας, η οποία επλήγη από την κακοκαιρία, λέγοντας πως δύο είναι οι άμεσες προτεραιότητες: η στήριξη των Θεσσαλών ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, καθώς και η κατασκευή των υποδομών, χαρακτηρίζοντάς την ως χρονοβόρα και κοστοβόρα άσκηση.
Ενιαίος φορέας
Ανακοίνωσε μάλιστα πως εντός του μήνα θα ψηφιστεί στη Βουλή ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων, ενώ εντός του τρέχοντος μήνα θα παραδοθεί και το πόρισμα των Ολλανδών. Αίσθηση προκάλεσε η εκ νέου απόπειρα επίρριψης ευθυνών στους αγρότες, καθώς, όπως είπε, αν και πάνω από 30.000 πληγέντες της Θεσσαλίας δήλωσαν ζημιές στην αγροτική παραγωγή, μόλις 4.400 έχουν καταθέσει φάκελο.
«Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσουμε» υποστήριξε, προκαλώντας αίσθηση. Από την πλευρά του, ο ερωτών πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως η αγωνία των αγροτών μετατρέπεται σε δίκαιη οργή, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, σχολιάζοντας πως «φοβάμαι πως θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης».