Αν η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί F-16 όπου θέλει, δεν χρειάζεται να τα αγοράσει!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Η Τουρκία εντάχθηκε στο πρόγραμμα F-35 το 2002. Συμμετείχε ως κοινός συνεργάτης παραγωγής του προγράμματος και υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή ορισμένων τμημάτων του F-35. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα πολλαπλών ρόλων μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II που παράγεται από τη Lockheed Martin έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία να συμμετάσχει σε αυτό το σημαντικό έργο. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια των F-35 της Τουρκίας, τώρα ας δούμε πώς απομακρύνθηκε και τις συνέπειές της.

 Ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί αξιολόγησε τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν «όρους» κατά την πώληση αεροσκαφών…

Οι κύριοι λόγοι για την εμπλοκή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 ήταν ότι χρειαζόταν τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών της F-16, ήθελε να αποκτήσει ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς και είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τεχνολογία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα F-35.

Αλλάζουν οι ισορροπίες

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ άρχισαν να κινούνται αρνητικά, ειδικά μετά το 2013. Αυτή η ατμόσφαιρα αυξήθηκε λόγω της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της FETO στις 15 Ιουλίου 2016. Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας άρχισαν επίσης να στενεύουν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η υπογραφή από την Τουρκία συμφωνίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 ήταν μεγάλη υπόθεση για τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ πίεσαν την Τουρκία να εγκαταλείψει την αγορά των S-400 με την αιτιολογία ότι αυτή η κίνηση θα έβλαπτε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35 λόγω της συλλογής τεχνολογικών δεδομένων.

Η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να ακολουθεί περισσότερες αντιτουρκικές πολιτικές και να ασκεί πίεση στην Τουρκία. Παρ’ όλες αυτές τις πιέσεις, όταν η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία στις 12 Ιουλίου 2019, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη διαδικασία επίσημης απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35.

 Στις 17 Ιουλίου 2019,  ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα του αεροσκάφους F-35 Joint Strike Force.

Η ένταση συνεχίζει να αυξάνεται

Ο Τραμπ έχασε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020 και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φημίζεται ως Έλληνας και φιλέλληνας στα 46 χρόνια του ως γερουσιαστής, εξελέγη Πρόεδρος.

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν ορισμένες κυρώσεις στην Τουρκία βάσει του νόμου «Combating America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA» λόγω της αγοράς συστημάτων S-400 από τη Ρωσία. Αργότερα, αυτές οι κυρώσεις επεκτάθηκαν περαιτέρω.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το CAATSA εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2017 και επιβλήθηκαν κυρώσεις σε Ρωσία, Ιράν, Κίνα και Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο αυτού του νόμου.

Με άλλα λόγια, το μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ως αντίπαλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνδυάζοντας την με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ όχι μόνο απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, αλλά πούλησαν και τέσσερα F-35 που ανήκαν στην Τουρκία, για τα οποία καταβλήθηκε σημαντικό μέρος των χρημάτων και μάλιστα εκπαιδεύτηκαν οι πιλότοι, σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, λέγεται ότι η Τουρκία πλήρωσε περίπου 1,4 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα F-35 και υπέστη συνολική απώλεια άνω των 4,5 δισ. δολαρίων, άμεσα και έμμεσα. Αυτή είναι η ιστορία της περιπέτειάς μας με τα F-35 με λίγα λόγια.

Ποια είναι διαφορά μεταξύ F-16 ΚΑΙ F-35;

Ο Πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής, απόστρατος Αντιναύαρχος  Τζιχάτ Γιαϊτζί είναι ένα όνομα που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Προηγουμένως διετέλεσε Αρχηγός Επιτελείου Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.

Ο απάντησε στις ερωτήσεις του SÖZCÜ ως εξής:

* Τα F-16 και F-35 είναι εμβληματικά αλλά διαφορετικές γενιές μαχητικών αεροσκαφών, που αναπτύχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιούνται από πολλές αεροπορικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Τα σχέδια για τα F-16 ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 και τα F-35 τη δεκαετία του 2000. Αναφέρεται ότι το F-35, σχεδιασμένο ως μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, μπορεί να εκτελεί αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους με μεγαλύτερη ικανότητα από το F-16.

*Επιπλέον, οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης του F-35 είναι πιο προηγμένες από το F-16 και η εμβέλεια και η ταχύτητά του είναι μεγαλύτερες. Το F-35 έχει σχεδιαστεί για να έχει χαμηλή διατομή ραντάρ (RCS), που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί από τα εχθρικά ραντάρ. Το F-35 είναι ένα αεροσκάφος περίπου 4 φορές πιο ακριβό από το F-16. Ενώ η τιμή μονάδας του F-35A είναι περίπου 89 εκατομμύρια δολάρια, η τιμή μονάδας του F-16 είναι περίπου 50-60 εκατομμύρια δολάρια.

*Συνοπτικά, το F-35, ως μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, έχει πιο προηγμένες τεχνολογίες και ευέλικτες δυνατότητες αποστολής. Ως μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, το F-16 ξεχωρίζει με την οικονομική του απόδοση, την ανώτερη ευελιξία και την αποδεδειγμένη ιστορία μάχης.

*Ενώ και τα δύο αεροσκάφη θεωρούνται εξαιρετικά παραδείγματα των αντίστοιχων γενεών και των φιλοσοφιών σχεδιασμού τους, η καταλληλόλητά τους για συγκεκριμένους ρόλους και σενάρια ποικίλλει.

Πως ξεκίνησε το αίτημα της Τουρκία για τα F-16;

*Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, το 2021, η Τουρκία ζήτησε νέας γενιάς πολεμικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ για να αποτρέψει την αποδυνάμωση των αεροπορικών δυνάμεων που προστατεύουν τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτής της εφαρμογής, η Τουρκία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι ήθελε να αγοράσει 40 Block 70 F-16 από τις ΗΠΑ και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου της.

Είχαν οι ΗΠΑ προϋποθέσεις για την Τουρκία;

*Το ελληνικό και το ελληνοκυπριακό λόμπι ξεκίνησαν γρήγορα αντιπροπαγάνδα και προσπάθειες παρεμπόδισης μετά από αίτημα της Τουρκίας. Στις 11 Ιουλίου 2022, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση της μεταφοράς F-16 στην Τουρκία, που υποβλήθηκε από μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν το ελληνικό και το αρμενικό λόμπι.

*Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο που υπέβαλε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κρις Πάππας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει τα εν λόγω F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, εκτός εάν η Τουρκία παράσχει εγγύηση ότι δεν παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

*Σας ρωτάω, τότε τι νόημα θα είχε να αγοράσετε αυτά τα F-16; Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, έγινε μια έντονη εκστρατεία στον διεθνή Τύπο για να μην δοθούν F-16 στην Τουρκία και αν δόθηκαν θα δίνονταν με τρόπο που «θα ικανοποιούνταν οι λεγόμενες ανησυχίες της Ελλάδας για την ασφάλεια».

Ποιος κρατεί και τι στάση προς την Τουρκία;

1 34

*Τόσο πολύ που όλοι οι εχθρικοί προς την Τουρκία κύκλοι συμμετείχαν σε αυτές τις εκστρατείες. Ακόμη και το αμερικανικό λόμπι, το οποίο υποστηρίζει την αυτονομιστική οργάνωση που ονομάζεται «Αμερικανοί φίλοι του Κουρδιστάν», διεξήγαγε επίσης δραστηριότητες μαύρης προπαγάνδας.

*Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή «ANCA» στις ΗΠΑ οργάνωσε 7 μεγάλα λόμπι στις ΗΠΑ «κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία» και παρείχε μεγάλη υποστήριξη σε αυτή τη δραστηριότητα τόσο οικονομικά όσο και προπαγάνδας. Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ (γνωστός ως υποστηρικτής των Ελληνοκύπριων και των Ελλήνων), ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο με τη διαφθορά και τις σκοτεινές συναλλαγές του, συμμετείχε επίσης ως ο κύριος παράγοντας των εκστρατειών κατά της Τουρκίας και αντιτάχθηκε στην αγορά των F -16.

*Σαν να μην έφταναν τα ελληνικά, ελληνικά, αρμενικά και αυτονομιστικά λόμπι, το Ινδοαμερικανικό Ίδρυμα χαρακτήρισε επίσης «μεγάλη ανησυχία για την Τουρκία και το Πακιστάν», επικαλούμενο τις «καλές σχέσεις της Τουρκίας με το Πακιστάν» και αντιτάχθηκε στην κατοχή της παραγωγής F-16 από την Τουρκία.

*Αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν επίσης αυτήν την αντιτουρκική εκστρατεία. Υπήρξαν ειδήσεις και σχόλια που τονίζουν ότι τα F-16 δεν πρέπει να δοθούν στην Τουρκία, η οποία αποκλείστηκε από την εκστρατεία των F-35. Αυτή η εκστρατεία εντάθηκε από τα ελληνικά, ελληνοκυπριακά, αρμενικά, αυτονομιστικά, ινδικά, γαλλικά και ισραηλινά λόμπι στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες.

Επικαλούμενη την υποστήριξη που έδωσαν αυτά τα κράτη στην τρομοκρατία, ειδικά κατά τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία ξεκινά το 2022, η Τουρκία ζήτησε από τα κράτη αυτά να σταματήσουν την υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδιαίτερα το PKK και το FETO, και να εκδώσουν ορισμένους τρομοκράτες για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτή η στάση της Τουρκίας εξόργισε αυτή την αντιτουρκική ομάδα και ενέτεινε περαιτέρω την εκστρατεία της σχετικά με τη μεταφορά των F-16.

Πως εγκρίθηκε η υποβολή των F-16 στην Τουρκία;

*Η έγκριση για την προμήθεια F-16 στην Τουρκία σχετίζεται στενά με την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Στις 31 Μαρτίου 2023, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας αποδέχθηκε το σχέδιο νόμου σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με 276 ψήφους. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στις 23 Ιανουαρίου 2024, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έγινε δεκτή με 287 ψήφους.

Αμέσως μετά, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε επίσημες ειδοποιήσεις στο Κογκρέσο εγκρίνοντας την πώληση 40 πολεμικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία και 40 πολεμικών αεροσκαφών και εξοπλισμού F-35 στην Ελλάδα στις 27 Ιανουαρίου 2024.

Σε αυτό το έγγραφο έγκρισης, το οποίο περιλαμβάνει τη χορήγηση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων,

-40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70.

-79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 Block 70 για υπάρχοντα αεροσκάφη.

-48 κινητήρες F110-GE-129D.

-Υπήρχαν 149 ραντάρ AN/APG-83 AESA.

* Ενώ εμείς, ως έθνος, χαιρόμασταν που θα αγοράσουμε F-16, μάθαμε ότι στο Κογκρέσο στάλθηκαν και επίσημες ειδοποιήσεις που εγκρίνουν την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών και εξοπλισμού F-35 στην Ελλάδα.

 Ήμασταν σοκαρισμένοι.

Ενώ προσπαθούσαμε ακόμη να ξεπεράσουμε το σοκ, μάθαμε ότι υπήρχαν πολλά άλλα στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμός από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού που αναφέρθηκαν στο Κογκρέσο για δωρεά στην Ελλάδα…

*Αυτά περιλαμβάνουν 2 στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη C130H, 10 κινητήρες για αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας P-3 και 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Bradley.

Και είναι δωρεάν.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα ειδοποιήσουν το Κογκρέσο ώστε να δοθούν στην Ελλάδα 4 πολεμικά πλοία κλάσης LCS, τα οποία περισσεύουν σε ζήτηση από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην Ελλάδα για στρατιωτικούς τύπου MRAP οχήματα εδάφους που θα είναι δυνατή η πώληση το 2025 και ότι θα αξιολογήσουν επίσης τις ανάγκες τους για αεροσκάφη τάνκερ KC-135.

Είπε ότι θα τα πάρουν.

 Ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μελετά την τιμή και την ποσότητα του μοντέλου C-130J, εκτός από το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος τύπου C-130H, ώστε να το αγοράσει η Ελλάδα.

*Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Άμυνας κάνουν δηλώσεις του τύπου «Η αποτροπή μας έχει αυξηθεί» σχετικά με αυτή τη μεγάλη στρατιωτική επιχορήγηση που έλαβαν. Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Τουρκία είχε παλαιότερα αναλογία 7/10. Τώρα αυτή η αναλογία είναι 7/0!

*Οι ΗΠΑ όχι μόνο επιβάλλουν επίσημα εμπάργκο στην Τουρκία, αλλά εξοπλίζουν και την Ελλάδα. Ενώ το 2ο και το 3ο άρθρο της Συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζουν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται στην ενίσχυση των οικονομικών και αμυντικών δομών τους, πόσο μάλλον να επιβάλλουν εμπάργκο μεταξύ τους, σήμερα 8 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ επιβάλλουν εμπάργκο στην Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό αποτελεί επίσημα παραβίαση των όρων και των υποχρεώσεων της Συμμαχίας.

Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία εάν επιβάλλουν αυτές τις προϋποθέσεις;

*Ελπίζω ότι όροι όπως «θα τα χρησιμοποιήσετε όπως θέλουμε στο Αιγαίο, δεν θα τα χρησιμοποιήσετε κατά των YPG στη Συρία» δεν έχουν τεθεί μπροστά μας για την πώληση του F- 16 .

*Ωστόσο τα νομοσχέδια και οι εκστρατείες που επιβάλλουν όρους στην Τουρκία για αυτό το θέμα με ανησυχούν. Για παράδειγμα, στις 30 Ιανουαρίου 2024, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Ελλάδας Καθημερινή. Υποστήριξε ότι «προβλεπόταν ότι η Τουρκία μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 που αγόρασε από τις ΗΠΑ μόνο για τους σκοπούς της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και όχι για πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».

* Αυτό το θέμα έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη από το 2021. Έχει σχέση με την προϋπόθεση ότι τα F-16 δεν πρέπει να πουληθούν στην Τουρκία και ότι αν πουληθούν θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο των ελληνικών προτεραιοτήτων ασφαλείας και των αμερικανικών συμφερόντων;

Αναπόφευκτα έρχονται στο μυαλό οι ακόλουθες ερωτήσεις: 

1-Εάν η Τουρκία αγοράσει αυτά τα F-16. Εάν η Ελλάδα δεν το χρησιμοποιήσει στο Αιγαίο αποδεχόμενη τον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα μήκους 10 μιλίων,

2-Με την αναφορά των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Εάν δεν χρησιμοποιηθεί κατά του PKK/YPG στη Συρία, το Ιράκ και τις τρομοκρατικές περιοχές,

3-Ή πάλι, επικαλούμενοι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κατά του Ιράν κ.λπ. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς,

4-Δεν έχει νόημα η Τουρκία να αγοράσει αυτά τα F-16.

Γιατί χρειαζόμασταν F-16 για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να απορρίψουμε ελληνικές αξιώσεις και απαιτήσεις και να πολεμήσουμε ενάντια στους τρομοκράτες. Αν τα παρατήσουμε, σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον το F-16.

Ωστόσο, πιστεύω ότι καμία τουρκική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί αυτές τις απαιτήσεις και προϋποθέσεις και διατηρώ την καρδιά μου ήσυχη.

Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία σε αυτήν την κατάσταση;

*Πρώτα από όλα, ο λαός μας πρέπει να είναι εξαιρετικά καθησυχασμένος. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο πιο ευκίνητος και ισχυρός στρατός στον κόσμο που είναι ζωντανός και μάχεται συνεχώς. Η αμυντική του ικανότητα είναι πολύ ανώτερη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε διάσταση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος τρελός γύρω μας που να έχει το θάρρος και το επίπεδο να πολεμήσει με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

*Τα αεροσκάφη F-35 (παρόλο που υπάρχουν κάποια παράπονα) είναι φυσικά αεροσκάφη με χαρακτηριστικά υψηλής ικανότητας και πολλαπλασιαστή δύναμης. Αλλά αυτά τα αεροπλάνα από μόνα τους δεν παρέχουν υπεροχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει αποδειχθεί πολλές φορές σε στρατιωτικές στρατηγικές και εμπειρίες μάχης από το παρελθόν έως το παρόν ότι τα πολεμικά αεροπλάνα από μόνα τους δεν αλλάζουν το παιχνίδι. Επιπλέον, ο Ελληνικός Στρατός δεν έχει τις δυνατότητες να δημιουργήσει υπεροχή έναντι της Τουρκίας δημιουργώντας μια ισχυρή στρατιωτική ενότητα και ολοκλήρωση. Αν δεν έχεις ισχυρές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, δεν είναι δυνατόν η αεροπορία μόνη της να δημιουργήσει ανωτερότητα και game changer.

*Η εστίαση της Τουρκίας θα πρέπει να είναι στην απόκτηση και ενίσχυση περισσότερων συστημάτων αεράμυνας, καθώς και στην αγορά αεροσκαφών, μέχρι να κατασκευάσουμε τα εγχώρια αεροσκάφη μας. Γιατί τελικά, η Τουρκία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη αεροπορική απειλή τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, οι επιθετικές πολιτικές και οι εξελίξεις της Ελλάδας πέρα ​​από τα ανατολικά/νότια σύνορά μας αποτελούν σημαντική απειλή για την Τουρκία.

*Η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει και να ενισχύσει τα δικά της συστήματα αεράμυνας χωρίς να παραμελεί ή να υποτιμά αυτές τις απειλές. Η Τουρκία επενδύει στην ανάπτυξη εγχώριων και εθνικών συστημάτων αεράμυνας όπως το SİPER. Η ιεράρχηση των συστημάτων αεράμυνας είναι και πρέπει να είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τις στρατηγικές εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

*Εν τω μεταξύ, το ΚΑΑΝ δίνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ βλέποντας ότι το πολεμικό αεροπλάνο είναι έτοιμο για πτήση, μπορούν να επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35. Αυτή είναι η τυπική συμπεριφορά των ΗΠΑ για την υπονόμευση της αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία.

Ως τελευταία λέξη;

 Είθε ο Θεός να κάνει πάντα δυνατές και νικητές τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι στρατιώτες μας να μην χάσουν ποτέ έδαφος.

ΕΧΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Η.Π.Α

1- Τι συνέβη με την προϋπόθεση «να μην μιλούν εναντίον, να μην προκαλούν ή να απειλούν ο ένας τον άλλον», που φέρεται να είχε συμφωνηθεί με τη Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023;

2. Πότε γίναμε φίλοι;

3. Πού άνοιξε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα;

4. Ενώ ήμασταν χαρούμενοι που παραλάβαμε F-16 από τις ΗΠΑ, πώς αντιδράσαμε που οι ΗΠΑ ενέκριναν στρατιωτικές επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα, πόσο μάλλον την έγκριση των ΗΠΑ να δώσουν F-35 στην Ελλάδα την ίδια μέρα ;

5. Ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Άμυνας δήλωσαν ότι «η αποτροπή μας έχει αυξηθεί» σχετικά με αυτή τη μεγάλη στρατιωτική επιχορήγηση που έλαβαν, «σε ποιον αυξήθηκε η αποτροπή σας;». Ρωτάμε.

6. Έχουν τεθεί κάποιοι όροι για την πώληση των F-16 για τη χρήση των F-16;

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ