Σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τον προϋπολογισμό τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, οι πολίτες έχουν προχωρήσει σε μείωση ακόμη και αγορών τροφίμων και ειδών καθημερινής ανάγκης, σε ακύρωση δαπανών για ταξίδια και ψυχαγωγία και σε αναβολή κοστοβόρων εργασιών για το σπίτι ή το αυτοκίνητο.
Συγκεκριμένα, το 55% δήλωσε ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, το 48% ότι έχει αλλάξει επωνυμία προϊόντος, το 28% ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του.
Επίσης, το 28% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του, το 75% έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά., ενώ το 15% απάντησε ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του.
Όσον αφορά τα μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση του «καλαθιού του νοικοκυριού», εξακολουθεί όμως να καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε σχέση με τα μέτρα που θεωρούν οι ίδιοι οι καταναλωτές ότι θα τους βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, με μόλις 3%.
Στην κορυφή είναι με διαφορά η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, σε ποσοστό 81%, και ακολουθούν, με 10%, τα προϊόντα με μόνιμη δέσμευση τιμής.