«Το ζήτημα των αγροτών δεν επιτρέπει διαξιφισμούς αλλά απαιτεί συναινέσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
«Δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά την καταστροφική πλημμύρα του Ντάνιελ. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω γι’ αυτό και είναι σωστό να μιλήσουμε για την αποκατάσταση των πληγέντων και της Θεσσαλίας μετά την θεομηνία» ανέφερε νωρίτερα από το Βήμα της Βουλής.
Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024
Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο επεκτείνεται και το 2024. Αναφερόμενος στους αγρότες είπε ότι την περασμένη Τρίτη δόθηκαν 25,3 εκατ. αποζημιώσεων και ακόμα 43 εκατ. ευρώ δίνονται από το ευρωπαϊκό αγροτικό αποθεματικό. Για την κρατική αρωγή είπε ότι πρέπει να προσδιοριστεί πρώτα το μέγεθος της ζημιάς. Πείτε μου έναν Θεσσαλό που να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την αποζημίωση, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ και άλλες είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Την 31η Ιανουαρίου πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές αρωματικών φυτών ενώ τέλος με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται η ρύθμιση των οφειλών στο ρεύμα. Δεν θα πληρώνουν τίποτα!
Οι ανακοινώσεις για τον αγροτικό κόσμο
3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας η αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα
– Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις
– Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων θα έρθει προς νομοθέτηση εντός του μήνα
– Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες θα επεκταθεί και το 2024 (82 εκατ. ευρώ)
– Ανατολή του 4% των στρεμμάτων για Αγρανάπαυση και ένταξη των εκτάσεων αυτών στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων
«Η πλημμύρα της Θεσσαλίας είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης»
«Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση και έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συζήτηση για την Θεσσαλία και θα είναι ευχής έργο να καταλήξουμε σε κάποιες κοινές θέσεις γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής», είπε ο ίδιος. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμα ότι η πλημμύρα της Θεσσαλίας κατατάσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πλημμύρες της Ευρώπης. «Σώσαμε ζωές με επάρκεια και αυταπάρνηση στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, έθεσε δυο προτεραιότητες: να στηριχθούν οι δοκιμαζόμενοι Θεσσαλοί και παράλληλα να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε με σύγχρονο τρόπο τις υποδομές. Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της σε βάθος 4ετίας θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ.«Η μόνιμη αποκατάσταση δεν θα γίνει από την μια στιγμή στην άλλη είπε ακόμα και τίποτα δεν πρέπει να χτιστεί πρόχειρα», σημείωσε. Μίλησε για ένα σύνθετο εγχείρημα με πολλές παρεμβάσεις και τόνισε ακόμα ότι όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
Αυτή την ώρα, προσπαθεί να κατευνάσει την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου από το βήμα της Βουλής, όπου προσπαθεί να το «παίξει» καλός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ετεροχρονισμένα μέτρα και ενισχύσεις, καθώς οι προηγούμενες εξαγγελίες περί αναστολής της πληρωμής στο αγροτικό ρεύμα δεν έπεισαν κανέναν! Όλα αυτά, την ώρα που τα τρακτέρ πολιορκούν τη συμπρωτεύουσα, με τους αγρότες να προετοιμάζουν το μεγάλο αυριανό συλλαλητήριο στην έκθεση Agrotica. Ο πρωθυπουργός για ακόμα μία φορά, επιχειρεί μία νέα επικοινωνιακή διαχείριση με στόχο να κατευνάσει την οργή των αγροτών, ανακοινώνοντας «ψίχουλα» για την ενίσχυσή τους. Αναμένεται να τάξει «παρεμβάσεις» για το κόστος παραγωγής, τις αποζημιώσεις αλλά και το αγροτικό πετρέλαιο.
Παράλληλα, με τρομοκρατικές δηλώσεις προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα κράτη που εξετάζουν οικονομικές ενισχύσεις και βοηθήματα στους αγρότες, εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, η οποία ανέφερε ότι «κατανοεί» τις δυσκολίες των αγροτών που διαδηλώνουν για μέρες σε χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, στο Βέλγιο, την Ελλάδα Γερμανία, ωστόσο τόνισε πως «ανησυχεί για το γεγονός πως τα κράτη παρατείνουν τις κρατικές ενισχύσεις, αντί να προχωρήσουν στην κατ’ αυτήν απαραίτητη δημοσιονομική σταθεροποίηση». Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε μεν ότι υπάρχει… «κατανόηση από ανθρώπινης άποψης ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες» και πως «δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος τη δουλειά που κάνουν», αλλά συνέχισε λέγοντας ότι η διάθεση αυτή «βάζει τις κυβερνήσεις με την πλάτη στον τοίχο και τις εμποδίζει να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να ενισχυθούν οι οικονομίες τους, υπάρχει κίνδυνος να έρθει η στιγμή που ίσως το μετανιώσουν», πρόσθεσε. Το ΔΝΤ επιμένει εδώ και μήνες ότι τα κράτη, πρέπει προοδευτικά να τερματίσουν τα μέτρα στήριξης που είχαν προωθήσει για να στηρίξουν τις οικονομίες τους επί πανδημίας, κατόπιν για να αμβλύνουν το πληθωριστικό σοκ.